Regionálne úrady nepristupujú k uzatváraniu lokalít automaticky

Regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) nepristupujú k uzatváraniu lokalít automaticky, ale po dôkladnom zvážení miestnych podmienok a zvyklostí obyvateľstva. TASR to povedala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

25.02.2021 16:33
osada Foto: ,
Uzatvorená rómska osada v obci Sačurov 12. februára 2021.
debata (2)

Reagovala tak na kritiku ombudsmanky Márie Patakyovej voči karantenizácii marginalizovaných rómskych komunít. Patakyová požiadala generálneho prokurátora Maroša Žilinku, aby v tejto veci preskúmal zákonnosť vyhlášok RÚVZ a aby sa prípadne obrátil na Ústavný súd SR.

Cieľom týchto opatrení je podľa Račkovej zamedziť nekontrolovateľnému šíreniu nákazy v lokalite i nad rámec nej. „Naši epidemiológovia v uvedených prípadoch pri opakovaných rozhovoroch často zisťovali iné a rozchádzajúce sa informácie o pobyte a pohybe ľudí, ktorí boli v úzkom kontakte s pozitívnymi. Evidovali, bohužiaľ, aj nízku ochotu dodržiavať domácu izoláciu i ďalšie protiepidemické pravidlá,“ podotkla.

Vyhlásila, že tieto osoby často žili v úzkom súžití a pohybovali sa v spoločných vonkajších priestoroch. „Zohľadňujúc, že v takomto prostredí sa nezriedka nachádzali aj osoby, ktorých zdravotný stav nebol optimálny, bolo potrebné a nevyhnutné prijať opatrenia, ktoré majú zamedziť ďalšiemu šíreniu ochorenia COVID-19,“ uviedla hovorkyňa.

Zároveň upozornila, že sa nachádzame vo vážnej epidemiologickej situácii. „Nariaďovať opatrenia na predchádzanie prenosným ochoreniam, a tým chrániť zdravie a životy ľudí, nám vyplýva zo zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Týka sa to všetkých prenosných ochorení povinne hlásených podľa platnej legislatívy, nielen ochorenia COVID-19,“ dodala.

RÚVZ podľa Patakyovej pri vydávaní opatrení o karantenizácii komunít konajú nad rozsah svojej vecnej pôsobnosti. Poukázala aj na chýbajúce odôvodnenia v čase vydania vyhlášok o karantenizácii. Nariaďovanie takejto karantény má podľa nej selektívny charakter a týka sa len oblastí s výskytom marginalizovaných komunít.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Rómovia #Úrad verejného zdravotníctva #ÚVZ SR #Mária Patakyová #marginalizované rómske komunity #koronavírus