Poslanci ukončili debatu o núdzovom stave, viacerí ho podporia s výhradami

Poslanci neskoro večer ukončili diskusiu aj druhý rokovací deň 24. schôdze. Hlasovať o predĺžení núdzového stavu by mali v piatok. O návrhu diskutovali od stredy. Vystúpilo viac ako 20 rečníkov, viackrát aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) a minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

25.02.2021 20:16 , aktualizované: 26.02.2021 06:11
debata (67)

Poslankyňa Národnej rady (NR) SR Katarína Hatráková (OĽANO) má obavy z nadmerného predlžovania núdzového stavu. Nateraz ho v pléne podporí, hovorí ale o potrebe hľadať spôsoby boja proti pandémii aj bez neho. Uviedla to počas diskusie k predlžovaniu núdzového stavu v Národnej rade (NR) SR.

Hatráková sa pri núdzovom stav obáva jeho nadmerného predlžovania. Pripustila, že vzhľadom na dlhé trvanie pandémie nového koronavírusu sa treba prispôsobiť situácii, do budúcna podľa nej treba hľadať na boj s pandémiou možnosti bez núdzového stavu. „Možno by bolo fajn, keby sme odpojili od všetkých zákonov, ktoré boli prijaté a pomáhajú ľuďom, pojem núdzový stav. Nepotrebujeme ho mať globálne,“ poznamenala. Inšpirovať sa podľa nej dá okolitými krajinami, ktoré ho nevyhlasovali a prijímali cielené opatrenia.

Podobne to vidí Anna Záborská (OĽANO). Hovorí o dvoch kľúčových krokoch pre zlepšenie súčasnej situácie. Prvým je zmena komunikácie a spoločný postup, pričom poukázala na atmosféru v spoločnosti. Druhým je zlepšenie kontroly dodržiavania opatrení. Núdzový stav rovnako podporí s tým, že následne treba začať pracovať na opatreniach, ktoré pomôžu vyriešiť situáciu bez neho.

Ľuboš Krajčír (Sme rodina) skonštatoval, že núdzový stav chcú predlžovať, aby sa podarilo obmedziť počty nakazených a nápor na nemocnice. Vládu vyzval k zmene komunikácie, aby čo najviac vysvetľovala situáciu aj opatrenia a upustila od hádok. Apeloval napríklad na ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO), aby sa vyplatili sľubované odmeny zdravotníkom. Bývalú vládu kritizoval za zlý stav kľúčových segmentov, v ktorom ich zanechala. Namietal nedodržiavanie aj spochybňovanie opatrení z ich strany. Miroslav Suja (nezaradený) reagoval tým, že ľudia už majú dosť vyhovárania sa na bývalú vládu, lebo majú vlastné existenčné problémy.

Krajniak: Vďaka núdzovému stavu vieme zadarmo doručiť ochranné pomôcky

Núdzový stav potrebujeme okrem iného na to, aby sme vedeli pomôcť klientom i zamestnancom zariadení sociálnych služieb. Vďaka núdzovému stavu môže štát doručiť zadarmo napríklad osobné ochranné pomôcky aj tým zariadeniam, ktoré zriaďujú neštátni zriaďovatelia, kraje či obce. V diskusii k predĺženiu núdzového stavu to v pléne vyhlásil minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).

Minister opozičným poslancom pripomenul, že núdzový stav vyhlásila pred rokom vláda Petra Pellegriniho v čase, keď nebol žiaden hospitalizovaný prípad, ani žiadne úmrtie v súvislosti s ochorením COVID-19.

„Núdzový stav potrebujeme na to, aby sme vedeli pomôcť 45-tisíc klientom v zariadeniach sociálnych služieb, viac ako 40-tisíc zamestnancom zariadení sociálnych služieb. Aby sme mohli pomôcť 950 subjektom hospodárskej mobilizácie, ktoré sú v našom rezorte,“ povedal Krajniak s tým, že ide o subjekty, ktorým môžu nad rámec bežného stavu pomáhať v čase krízy. Doteraz distribuovali podľa neho milióny ochranných pomôcok bez ohľadu na zriaďovateľa v hodnote 15,5 milióna eur.

Vďaka núdzovému stavu tiež podľa Krajniaka môžu posielať zariadeniam každých 14 dní 200-tisíc testov a zariadenia majú garantované dodávky energií. V platnosti majú tiež 350 „povolávacích rozkazov“, ktoré majú umožniť nasadiť na dva týždne kvalifikovaných pracovníkov v zariadeniach, kde sa náhle rozšíri nákaza a zamestnanci musia byť v karanténe.

Krajniak tiež pripomenul, že od septembra 2020 robia testy každému klientovi zariadení sociálnych služieb. Verí, že aj to je jeden z faktorov, prečo sa Slovensku v zariadeniach v porovnaní s inými krajinami darí dobre. Opozičný poslanec Erik Tomáš (nezaradený) ministrovi pripomenul, že sa nedajú porovnávať priaznivé dôsledky plošného testovania v zariadeniach sociálnych služieb s celoplošným testovaním na území celého Slovenska.

Halgašová: Vláda by mala prijímať odvážnejšie a tvrdšie opatrenia

Vláda by mala prijímať odvážnejšie a tvrdšie opatrenia. Zároveň by sa mal štát zaoberať aj otváraním ekonomiky a prevádzok. Vyzvala na to koaličná poslankyňa Jarmila Halgašová (SaS). V diskusii v pléne k predĺženiu núdzového stavu pripomenula, že treba myslieť nielen na chorých, ale aj na zdravých a pomôcť tým, ktorí sú v zúfalej ekonomickej situácii.

„Nechoďme cestou, že len všetko pozatvárame, a len na základe toho by sa mala situácia riešiť. Prestaňme zatvárať oči pred tým, že zatvorením ekonomiky ľudia prichádzajú o prácu aj o prostriedky na plnohodnotné živobytie,“ vyhlásila Halgašová. Pripomenula, že aj v núdzovom stave môžeme otvárať prevádzky či kostoly, ale za prísnych bezpečnostných opatrení, o ktorých treba rokovať.

Vláda by sa podľa nej mala zaoberať účinnosťou prijatých opatrení. Správne nastavenia by totiž mali viesť k ukončeniu núdzového stavu. Očakáva, že jeho predĺženie využije vláda na to, aby sme sa vrátili do normálneho stavu. Ak sme dosiahli, že štát sa riadi COVID automatom, ak sa ľudia testujú každých sedem dní, treba podľa Halgašovej uvoľniť pravidlá pre tých, ktorí majú negatívny test a sú zdraví. „Myslíme na chorých a nezabúdajme aj na zdravých a pomáhajme im v tejto zúfalej situácii,“ dodala.

Podľa Halgašovej by bolo nezodpovedné tvrdiť, že sa bez núdzového stavu zaobídeme. „Máme zdravotnícky personál za hranicou síl, kolabujúce nemocnice,“ skonštatovala.

Matúš Šutaj Eštok (nezaradený) označil za frašku demokracie hlasovanie o predlžovaní núdzového stavu v parlamente po tom, ako už niekoľko dní platí. Kritizoval vládu a premiéra Igora Matoviča (OĽANO), hovorí o ich zodpovednosti za súčasnú zlú situáciu s pandémiou.

67 debata chyba
Viac na túto tému: #núdzový stav #Milan Krajniak #koronavírus