Kmec (Hlas) v Ide o pravdu: Matovič nevie riešiť drámu, do ktorej nás dostal

Peniaze z Plánu obnovy musíme dať na riešenie demografickej krízy. „Generácia nad 55 rokov a seniori majú byť prioritou,“ povedal v relácii Ide o pravdu nezaradený poslanec Peter Kmec (Hlas). Ako bývalý diplomat upozornil, že chýbajúca diskusia o Pláne obnovy, ktorú vláda sľúbila, bude znamenať „zlý“ bod pre Slovensko v Bruseli.

25.02.2021 21:50
debata (14)

VIDEO: Pozrite si debatu Márie Hlucháňovej a Petra Kmeca v relácii Ide o pravdu.

Video
Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Parlament má v rukách predĺženie núdzového stavu, o ktorom vláda rozhodla na začiatku februára. „Predlžovanie je nedemokratické, pretože na neprimerane dlhý čas obmedzuje práva občanov,“ konštatoval v relácii Ide o pravdu nezaradený poslanec Peter Kmec (Hlas). Spolu s ďalšími kolegami v parlamente preto odmieta rozhodnutie vlády potvrdiť.

Situáciu v boji s pandémiou zhodnotil ako dramatickú, a za hlavného vinníka označil premiéra Igora Matoviča (OĽaNO). Poslanec Kmec zdôraznil, že vážnou chybou zo strany premiéra bolo odmietanie názorov odborníkov a rezignácia na zber a analýzu dát. Nevylúčil, že riešením vážnej situácie by bol aj tzv. tvrdý lockdown.

V súvislosti so zberom podpisov na vyhlásenie referenda o predčasných voľbách, do ktorého sa zapojila aj mimoparlamentná strana Hlas, nepovedal Kmec presný počet doteraz získaných podpisov, ale priznal, že ide o desaťtisíce.

Ako bývalý diplomat upozornil, že chýbajúca celospoločenská diskusia o prerozdelení peňazí z Plánu obnovy môže znamenať „zlý“ bod pre Slovensko v Bruseli pri konečnom schvaľovaní vládneho návrhu. Strane Hlas v ňom chýba sociálny aspekt, riešenie pozície farmárov a poľnohospodárov, ako aj oblasť kultúry. Aj preto sa mimoparlamentná strana rozhodla vypracovať vlastný návrh Plánu obnovy. Dominuje v ňom tzv. „strieborná ekonomika“, ako aj riešenie demografickej krí­zy.

Hlas navrhuje vyčleniť 500 miliónov eur na reformy dlhodobej starostlivosti o seniorov a chorých ľudí, ktoré by znamenali nielen výstavbu a rekonštrukciu domovov sociálnej starostlivosti, ale aj zmeny v opatrovateľskom systéme.

„Chceme, aby peniaze dostali regióny a samosprávy, a aby o nich nerozhodovali len ministerstvá,“ zdôraznil poslanec Peter Kmec.

Mimoparlamentná strana Hlas venuje samostatnú kapitolu kultúre a kreatívnemu priemyslu. Túto časť návrhu Plánu obnovy kritizovala na sociálnych sieťach členka mimoparlamentného Progresívneho Slovenska Zora Jaurová. Obvinila autorov zo strany Hlas, že pasáže o kultúre opísali z českého návrhu plánu. „Nič sme neopisovali, a je to nekorektný útok,“ reagoval na Jaurovú v relácii Kmec.

Dozviete sa, čo si myslí o zrušení Implementačnej jednotky na úrade vlády, a kto by mal rozhodovať o peniazoch z Plánu obnovy namiesto ministra financií Eduarda Hegera (OĽaNO).

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Ide o pravdu