Vojna medzi kajúcnikmi? Jeden z nich už obviňuje aj šéfa NAKA Zuriana

Šéf Národnej kriminálnej agentúry Branislav Zurian má problém. Bývalý námestník SIS Boris Beňa tvrdí, že mu donášal.

26.02.2021 08:40
debata (121)

Akcia Judáš znamenala zadržanie nielen bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského, ale aj už bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu. Ten tvrdí, že mu utajované informácie vynášal prvý muž Národnej kriminálnej agentúry Branislav Zurian.

Beňa bol obvinený z ohrozovania dôvernej a vyhradenej skutočnosti a z vydierania. Keď ho Špecializovaný trestný súd vlani v decembri posiela do väzby, bral do úvahy, že Beňa mal vraj varovať Ľudovíta Makóa, že je odpočúvaný.

Makóa polícia zadržala v rámci akcie Božie mlyny. Makó bol šéfom kriminálny na finančnej správe a mal kryť rôzne daňové podvody. Vtedy Beňov v tom čase právny zástupca Daniel Lipšic povedal, že ide o starú vec a Makó vraj už vedel, že je odpočúvaný.

V ďalších výpovediach Beňa, ktorý rovnako ako Makó s políciou spolupracuje, uviedol, že Lučanský spolu s vtedajším šéfom SIS Antonom Šafárikom mali napríklad varovať finančníka Martina Kvietika, že polícia sa ho chystá zadržať. Kvietika zadržali v rámci akcie Dobytkár. Beňa vraj ďalej vypovedal, že informácie o Makóovom odpočúvaní mu povedal terajší šéf NAKA Branislav Zurian.

Kajúcnik Makó je stíhaný na slobode. Tam mieri aj kajúcnik Beňa. V súčasnosti akoby viedli boj, kto usvedčí viac bývalých kolegov či politicky alebo ekonomicky exponovaných potentátov.

Polícia na sociálnej sieti uverejnila Zurianovo stanovisko. Žiada sa dodať, že ten odmieta poskytovať novinárom rozhovory.

„K výpovedi kajúcnika B. B., bývalého vysokopostaveného funkcionára SIS sa podrobne vyjadrím pred vyšetrovateľom," píše sa v oficiálnom stanovisku.

Zurian však chce ešte pred výsluchom objasniť niektoré skutočnosti. „Pretože moje blízke a aj pracovné okolie nevie, ako si má vysvetliť tieto informácie,“ pokračuje Zurian.

„Absolútne vylučujem, že by som kajúcnikovi B. B. poskytol informácie o odpočúvaní Ľudovíta Makoá,“ tvrdí s tým, že vždy dodržiaval zákon a snažil sa zločin postihovať, nie mu pomáhať. Priznáva však, že sa s Beňom stretol. „Súčasťou mojej práce je komunikácia s inými partnerskými bezpečnostnými zložkami, vrátane tajnej služby. Pravdou vo výpovedi B. B. je len to, že sme sa stretli, avšak za iných okolnosti,“ dodáva Zurian.

121 debata chyba
Viac na túto tému: #NAKA