Suchobu prepustili na slobodu, Slovensko stále neposlalo žiadosť o vydanie

Obvineného podnikateľa Michala Suchobu prepustili v Dubaji zo zadržania.

26.02.2021 08:47
suchoba Foto: ,
Fotografia Michala Suchobu z databázy hľadaných osôb na internetovej stránke ministerstva vnútra.
debata (17)

Informoval o tom denník Sme s tým, že sa tak stalo ešte v deň, keď bol zadržaný. Obvinenému v kauze Mýtnik odobrali iba cestovný pas. Slovenské ministerstvo spravodlivosti podľa denníka nemá o záležitosti informácie.

Rezort spravodlivosti vo štvrtok informoval, že stále čaká na podklady zo Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), ktoré sú nevyhnutné na vypracovanie a zaslanie žiadosti o vydanie Suchobu Slovensko. Informoval hovorca ministerstva Peter Bubla. Suchobu zadržal Interpol 17. februára v Dubaji.

„Do dneška sme nedostali žiadnu oficiálnu informáciu o zmene statusu zadržania menovaného,“ spresnil Bubla. Dodal, že medzi SR a Spojenými arabskými emirátmi (SAE) neexistuje bilaterálna zmluva o vyžiadaní osôb na trestné konanie a SAE nepristúpili ani k nijakému medzinárodnému dohovoru, ktorý by explicitne upravoval vyžiadanie na trestné konanie alebo výkon trestu odňatia slobody.

Žiadosť o vydanie na Slovensko preto musí byť zaslaná diplomatickou cestou na základe reciprocity do 30 dní od zadržania.

ŠTS v rámci akcie Mýtnik poslal do väzby piatich obvinených. Konkrétne exšéfa finančnej správy Františka Imreczeho, podnikateľa Jozefa Brhela, jeho brata Petra, Janu Rovničanovú a tiež bývalého šéfa IT sekcie finančnej správy Milana Gregu. Obvinenia sa podľa polície týkajú trestnej činnosti súvisiacej s machináciami pri verejnom obstarávaní a korupciou.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #NAKA #akcia Mýtnik #Michal Suchoba