Trnavská univerzita vyhlásila štrajkovú pohotovosť

Akademický senát Trnavskej univerzity (TU) v Trnave vyhlásil štrajkovú pohotovosť. Je reakciou na pripravovanú novelu vysokoškolského zákona, ktorú akademický senát zásadne odmieta. Uvádza sa to v piatkovom vyhlásení, ktoré senát prijal na svojom rokovaní.

26.02.2021 14:20
Trnavská univerzita / TU / Foto:
debata (22)

„Akademický senát TU, ako reprezentant akademickej obce a samosprávy TU, s obavou sleduje kroky ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR a štátneho tajomníka v oblasti vysokého školstva. Zásadne odmieta zverejnený návrh novely a pripája sa k stanoviskám Slovenskej rektorskej konferencie, Rady vysokých škôl SR a Klubu dekanov fakúlt vysokých škôl SR,“ uvádza sa v texte.

Je vážne znepokojený likvidáciou akademickej samosprávy na vysokých školách, faktickým podriadením vysokých škôl ministrovi školstva a umožnením politických intervencií do akademického prostredia až na úrovni fakúlt, ako to navrhuje novela vysokoškolského zákona.

Senát žiada novelu stiahnuť

Akademický senát vyzval ministra školstva, aby predloženú účelovú novelu stiahol. Príprave užitočnej novely pre vysoké školstvo by mala podľa nich predchádzať dôsledná analýza a k jej príprave by mali byť prizvané oficiálne a pluralitné reprezentácie vysokých škôl.

Zároveň senát apeluje, aby minister podnikal kroky, ktoré zvyšujú finančné zabezpečenie už aj tak poddimenzovaného financovania vysokého školstva a zároveň, aby nepodnikal také kroky, ktoré nezvratne poškodzujú vysokoškolské prostredie na Slovensku. „Ďalšie kroky akademická obec TU zváži na základe ďalších krokov ministerstva školstva,“ uzatvára senát svoje vyhlásenie.

Hrozí ostrý štrajk?

Podpredseda senátu TU Juraj Hladký uviedol, že vyhlásenie štrajkovej pohotovosti je upozornením, že TU je pripravená vstúpiť do ostrého štrajku, ak ministerstvo predloží návrh novely do ďalších legislatívnych procesov a ak sa bude naďalej usilovať likvidovať akademickú samosprávu.

Rektor TU René Bílik poukázal, že základným princípom novely je odňatie samosprávnych kompetencií akademickému senátu a ich presunutie na ďalší orgán, ktorý je v podstatnej časti menovaný ministrom školstva.

„Akademickému senátu sa odoberajú právomoci v ekonomickej oblasti, odoberá sa mu možnosť voliť rektora univerzity a prorektorov. Novela navrhuje zrušenie akademických senátov a vedeckých rád fakúlt a etablovania nového samosprávneho orgánu, vedecko-pedagogickej rady,“ povedal.

Bílik ako ďalší „riskantný moment“ novely vidí aj v tom, že „rozvoj univerzít má byť podriadený výzvam ministerstva na rozvojové projekty, a to bude rozhodovať, čo je rozvojom univerzít. Takže môže sa stať, že ak sa vysoká škola netrafí do predstavy ministerstva, peniaze na svoj rozvoj nedostane. Tým vlastne štát radikálnym spôsobom ovplyvní jej existenciu,“ uviedol rektor.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #vysokoškolský zákon #Trnavská univerzita #štrajková pohotovosť