Žiakom končiacich ročníkov sa do školy nechce

Od pondelka by sa do škôl mali vrátiť žiaci a študenti končiacich ročníkov stredných škôl v košickej župe. Podľa aktuálneho COVID automatu sa môžu otvoriť školy vo všetkých okresoch v kraji s výnimkou okresu Rožňava, ktorý je naďalej v čiernej farbe.

26.02.2021 22:11
debata (16)

Obnovenie prezenčnej formy štúdia odporučili aj jednotlivé regionálne úrady verejného zdravotníctva.

Do triedy by sa malo vrátiť približne 5 300 žiakov.

„Ostatní študenti sa budú naďalej vzdelávať dištančnou formou. Podľa aktuálnych informácií z ministerstva školstva a zdravotníctva síce školy musíme otvoriť, no toto neriešenie nepovažujeme za vhodné," povedal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Dodal, že sa uvažuje o celoslovenskom tvrdom lockdowne, nemocnice sú preplnené nemocnice a žiaci musia ísť do škôl. "V našom kraji sa chce do škôl vrátiť len zhruba polovica končiacich stredoškolákov, ostatní preferujú dištančné vzdelávanie. Aj napriek týmto okolnostiam rešpektujeme pokyny ministerstva školstva a regionálnych úradov verejného zdravotníctva. Podmienkou nástupu študentov aj učiteľov preto bude negatívny test na koronavírus a ranný filter,“ pokračoval Trnka.

Košický samosprávny kraj ako zriaďovateľ 63 stredných škôl realizoval tento týždeň prieskum, koľko žiakov má záujem vrátiť sa do školských lavíc. Z údajov vyplynulo, že do školy sa chce chodiť 2 600 žiakov končiacich ročníkov, čo predstavuje takmer 50 percent.

Po jarných prázdninách od 1. marca naďalej ostáva v platnosti prázdninový cestovný poriadok prímestskej autobusovej dopravy v Košickom aj Prešovskom kraji. Keďže do škôl nastúpia študenti končiacich ročníkov stredných škôl a žiaci prvého stupňa základných škôl, režim doplnia posilové spoje. Vylúčené nie sú ďalšie úpravy spojov, a to v závislosti od epidemiologickej situácia či požiadaviek riaditeľov škôl.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #stredné školy