Vakcína AstraZeneca sa hromadí v skladoch, Taliansko sprísňuje opatrenia

WHO vyzvala farmaceutické firmy, aby pri vakcínach proti koronavírusu pozastavili platnosť patentov. Narazila však na odpor.

27.02.2021 06:00 , aktualizované: 22:09
moore, pohreb Foto: ,
Vojaci z Yorkshireského pluku nesú rakvu s telesnými pozostatkami zosnulého hrdinu pandémie Toma Moora.
debata (174)
Počet vykonaných testov

Počet testov, ktoré boli vykonané v jednotlivé dni

počet testov za deň
celkový počet testov

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

22:04 Krajinám Európskej únie sa v skladoch hromadia vakcíny od spoločnosti AstraZeneca, nevyužité okrem iného kvôli odmietaniu verejnosťou, napísal denník Financial Times (FT). Dvadsaťsedmička sa pritom s touto farmaceutickou firmou doťahuje kvôli oneskoreniu dodávok, pripomína britský hospodársky denník.

zväčšiť Vakcínou od AstraZenecy sa očkuje napríklad aj... Foto: SITA/AP, Marco Ugarte
maxiko, astrazeneca Vakcínou od AstraZenecy sa očkuje napríklad aj v Mexiku.

Napríklad Francúzsko do piatku zužitkovalo len 16 percent z 1,1 milióna dávok vakcíny, ktorá sa musí aplikovať dvakrát. Prvú dodávku Paríž dostala na začiatku februára. Nemecko do štvrtka vyočkovalo niečo málo cez pätinu 1,45 milióna dávok preparátu. Zhruba rovnaké množstvo vakcíny využilo Taliansko, ktoré dostala cez milión dávok. Španielsko do piatku použilo jednu tretinu z 808 000 dávok.

S podobným problémom sa potyká aj Česká republika. V skladoch po republike leží podľa tamojších médií asi 120 000 dávok vakcíny. V piatok minister zdravotníctva Ján Blatný povedal, že v skladoch žiadne dodávky neležia a sú rozvážané do krajov.

21:31 Ruská vakcína Sputnik V vykazuje pri opätovnom očkovaní účinnosť aj proti mutáciám koronavírusu. S odvolaním sa na ruských vedcov to oznámila agentúra Reuters. Podľa jej zdrojov účinnosť vakcíny preukazujú doteraz vykonané testy.

Reuters píše, že prezident Vladimir Putin v januári nariadil, aby bola do 15. marca preverená účinnosť v Rusku vyrábaných vakcín proti variantom koronavírusu, ktoré sa šíria vo svete. „Nedávna štúdia ruského Gamalejovho strediska preukázala, že opakované očkovanie Sputnikom V dobre chráni proti mutáciám nového koronavírusu, a to vrátane tej z Británie a Juhoafrickej republiky,“ citoval Reuters Denisa Logunova, ktorý je zástupca riaditeľa tohto pracoviska, kde bola vakcína Sputnik V vyvinutá.

Výsledky štúdie majú byť v blízkej dobe zverejnené, oznámenie Logunova je prvé, ktoré naznačuje účinnosť ruskej vakcíny proti obávaným variantom. Žiadne ďalšie podrobnosti nie sú zatiaľ známe.

20:35 Talianska vláda sprísnila protipandemické opatrenia v piatich z dvadsiatich regiónov. Po varovaní odborníkov chce predísť šíreniu nákazlivejších mutácií vírusu SARS-CoV-2. Najprísnejší režim budú od pondelka mať prvýkrát od januára dva regióny – Basilicata a Molise. Znamená to zatvorené reštaurácie, prísne obmedzenie pohybu a prevádzku len nevyhnutných služieb.

Taliansko má zavedený systém opatrení so štyrmi stupňami (od najmiernejšieho bieleho cez žltý a oranžový po najprísnejší červený). Systém sa aktualizuje každý týždeň podľa pandemickej situácie.

Do oranžového stupňa sa od pondelka presúvajú Lombardia a Piemont, regióny na severe s hlavnými mestami Miláno a Turín, a Marky, pobrežný región v centrálnej časti krajiny. Aj v druhom najprísnejšom režime sú zatvorené reštaurácie a bary s výnimkou výdajných okienok. Ľudia môžu opúšťať svoje obce len kvôli práci, zo zdravotných dôvodov a v naliehavých prípadoch. Do bieleho módu s minimálnymi opatreniami sa naopak presúva ostrov Sardínia.

Od pondelka tak budú v Taliansku dva regióny červené, deväť oranžových, osem žltých a jeden biely. Za posledných 24 hodín pribudlo v Taliansku 18 916 nakazených a 280 ľudí zomrelo.

18:34 Obyvatelia domova dôchodcov vo francúzskom Bordeaux usporiadali demonštráciu. Vadí im, že doteraz neboli očkovaní proti COVIDU-19. Prefektúra departementu Gironde sľúbila, že zabezpečí vakcínu pre 150 klientov domova Les jardins d'Arcadie v čo najkratšom čase, píše denník Le Figaro.

„Sme síce starí, ale ešte si chceme užiť naše vnúčatá,“ povedala Solange, ktorá má 88 rokov, pre stanicu France Bleu Gironde, ktorá o demonštrácii písala na twitteri.

Riaditeľ zariadenia je pripravený klientov naočkovať, má k tomu potrebné zázemie i personál, ale chýbajú mu vakcíny. Vedenie domova počítalo s dodávkami vakcíny a preto klientov neregistrovalo na voľné termíny v očkovacích centrách. Keď sa však dozvedeli, že vakcíny nedostanú, voľné termíny inde už neboli dávno k dispozícii, napísal denník Actu Bordeaux.

Vo Francúzsku boli pri očkovaní práve obyvatelia domovov dôchodcov prvý na rade. K 23. februáru dostalo najmenej jednu dávku vakcíny už 80 percent obyvateľov domovov s opatrovateľskou službou, druhú dávku dostalo 50,6 percent. Podľa oficiálnych štatistík sa očkovanie seniorov už prejavilo, pretože klesá počet nakazených nad 75 rokov aj počet zomrelých v tejto vekovej kategórii, píše Le Figaro.

18:12 Jeden človek zomrel a dvaja ďalší sa zranili pri výbuchu a následnom požiari v nemocnici v meste Černovice na západe Ukrajiny na oddelení určenom na liečbu pacientov s novým koronavírusom.

Podľa agentúry UNIAN požiar vypukol okolo 13.00 h miestneho času (14.00 SEČ). Jedna zo zranených osôb sa priotrávila oxidom uhoľnatým.

K výbuchu došlo na druhom poschodí nemocnice. Podľa úradov bol evakuovaných 20 osôb. Príčina explózie nebola bezprostredne známa, píše agentúra Reuters, podľa ktorej však na vine mohol byť unikajúci kyslík, ktorý sa vznietil.

K podobnej tragédii došlo začiatkom februára pri požiari v nemocnici určenej na liečbu pacientov s novým koronavírusom v meste Záporožie na juhovýchode Ukrajiny. Zomreli vtedy štyria ľudia. Medzi obeťami boli traja pacienti na jednotke intenzívnej starostlivosti a jedna lekárka.

17:49 Od soboty 27. februára v Poľsku platí povinná karanténa pre cestujúcich zo Slovenska a Českej republiky. Výnimku budú mať tí, ktorí sa preukážu negatívnym výsledkom testu na koronavírus nie starším ako 48 hodín alebo certifikátom o zaočkovaní dvoma dávkami vakcíny.

Tieto zmeny ešte v stredu avizoval poľský minister zdravotníctva Adam Niedzielski.

zväčšiť Turisti počas výstupu na kopec Pilsko v... Foto: TASR
beskydy, turizmus Turisti počas výstupu na kopec Pilsko v Oravských Beskydách v blízkosti slovensko-poľskej hranice.

Dôvodom tohto opatrenia je skutočnosť, že obe susediace krajiny majú výrazne vyšší počet nových prípadov nákazy na obyvateľa ako Poľsko, vyjadril sa Niedzielski na tlačovej konferencii vo Varšave.

Od soboty je v Poľsku tiež zakázané nosenie plastových štítov, prílb alebo šatiek ako alternatívy rúšok na zakrytie horných dýchacích ciest.

Poľsko zaznamenalo za piatok 12 100 nových prípadov nákazy koronavírusom a 303 úmrtí. Vyplýva to z najnovších údajov tamojšieho ministerstva zdravotníctva.

17:12 Radnica v Partizánskom zatvorila zberný dvor. S dodávkou plastového odpadu sa na triediacu linku dostali použité antigénové testy. Ako na sociálnej sieti informoval primátor Partizánskeho Jozef Božik, použitých antigénových testov bolo väčšie množstvo, prípad už podľa neho rieši polícia ako ohrozenie zdravia a zamestnancov Technických služieb mesta (TSM) Partizánske.

„Všetko musíme vydezinfikovať a zabezpečiť vyčistenie časti odpadu od týchto testov. Vyzývam tých, ktorí takto konali a použité antigénové testy vložili do plastového odpadu, aby to už nikdy neopakovali. Mohli totiž ublížiť. Ide o nebezpečný odpad, ktorý nepatrí do plastu ani komunálneho odpadu,“ zdôraznil primátor.

16:42 Rakúsko a Dánsko sa chcú dohodnúť na úzkej spolupráci s Izraelom v oblasti výskumu a výroby očkovacích látok a liekov. Rakúsky kancelár Sebastian Kurz oznámil, že spolu s dánskou premiérkou Mette Frederiksenovou budú o tom hovoriť budúci týždeň s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom.

Podľa Kurza budú obaja cestovať do Izraela 4. marca. „Našou hlavnou prioritou je urýchliť výrobu a zaobstaranie vakcín pre budúcnosť,“ uviedol šéf rakúskej vlády na sociálnej sieti. Cieľom podľa neho musí byť aj príprava na fázu po lete v súvislosti s možnými ďalšími mutáciami koronavírusu.

Izrael rýchlo postupuje pri očkovaní a medzičasom umožnil mnohým obyvateľom do značnej miery návrat k normálnemu životu zavedením tzv. zeleného pasu pre ľudí, ktorí boli zaočkovaní alebo sa zotavili z ochorenia Covid-19. Kurz je dôrazným zástancom vytvorenia takéhoto projektu aj v Európskej únii.

V Rakúsku, ktoré pred troma týždňami opätovne otvorilo obchody a prevádzky mnohých služieb, počty nových prípadov nákazy koronavírusom znova stúpli na úroveň okolo 2000 za deň. Vláda vo Viedni rozhodne o ďalších krokoch na zasadnutí v pondelok.

Dánsko má na druhej strane v súčasnosti jednu z najnižších mier infekcie v EÚ. Dáni majú však naďalej obavy z nákazlivejšieho tzv. britského variantu koronavírusu, ktorý sa stal v krajine dominantným. V pondelok niektoré pandemické obmedzenia v Dánsku zmiernia, keď okrem iného po viac ako dvoch mesiacoch znova otvoria veľkú časť maloobchodu, dopĺňa DPA.

15:49 Británia sa rozlúčila so zosnulým 100-ročným kapitánom Tomom Moorom na pohrebe, vysielanom v celoštátnej televízii. Tento vojnový veterán sa stal hrdinom celého sveta vďaka svojej výnimočnej zbierke peňazí pre zdravotníkov počas pandémie koronavírusu.

Vojaci držali čestnú stráž na malom obrade v kruhu Moorovej rodiny – konal sa v krematóriu v meste Bedford v strednom Anglicku. Rakvu, zahalenú britskou vlajkou a s Moorovou vojenskou čiapkou a mečom navrchu, nieslo šesť vojakov z Yorkshireského pluku, nástupcu vojenskej jednotky, v ktorej Moore slúžil počas druhej svetovej vojny. Štrnásť vojakov si jeho pamiatku uctilo streľbou do vzduchu. Neskôr preletelo oblohou lietadlo z druhej svetovej vojny.

zväčšiť Vojaci z Yorkshireského pluku nesú rakvu s... Foto: SITA/AP, Joe Giddens
moore, pohreb Vojaci z Yorkshireského pluku nesú rakvu s telesnými pozostatkami zosnulého hrdinu pandémie Toma Moora.

Moore zomrel 2. februára v nemocnici v Bedforde, kde ho liečili na zápal pľúc a pozitívne ho testovali na ochorenie COVID-19. Moore vyzbieral takmer 33 miliónov libier (37,4 milióna eur) na charitu pre štátny zdravotný systém v Spojenom kráľovstve – splnil totiž svoj záväzok, že do svojich 100. narodenín vlani v apríli prejde s chodúľkou svoju záhradu po dĺžke 100-krát.

Získal si tým srdcia Britov, pretože práve vtedy znášali prvý vlaňajší lockdown. Jeho činom sa inšpirovalo mnoho ďalších zbierok peňazí, ktoré išli štátom riadenej Národnej zdravotnej službe (NHS).

Moorov pohreb bol viac súkromnou záležitosťou, pretože si to želala jeho rodina a vyžadovali si to aj protipandemické obmedzenia. Na začiatku obradu zaznel charitatívny singel „You'll Never Walk Alone“ (Nikdy nekráčaš sám), ktorý Moore nahral spolu so spevákom Michaelom Ballom.

Moore si želal mať na náhrobku nápis „I told you I was old“ (Povedal som vám, že som starý), inšpirovaný komikom Spikeom Milliganom, ktorý má na náhrobku epitaf „I told you I was ill“ (Povedal som vám, že som chorý). Jeho popol má byť neskôr uložený na rodinnom pozemku v rodnom grófstve Yorkshire na severe Anglicka, vedľa jeho rodičov a starých rodičov.

Rodina založila aj online kondolenčnú knihu, kde sú už tisíce odkazov.

15:00 V nedeľu od 13:00 bude v diskusnej relácii TV Markíza Na telo prezidentka Zuzana Čaputová. Témou bude aktuálna situácia na Slovensku.

14:25 V Rakúsku zaznamenali za uplynulý deň 2 457 nových prípadov nákazy koronavírusom, vyplýva zo sobotňajších oficiálnych údajov. Informovala o tom agentúra APA, podľa ktorej je vývoj počtu infikovaných v krajine znepokojujúci.

Pri nových číslach je otázne, či bude môcť Rakúsko pristúpiť k mnohými ľuďmi žiadanému pomalému otváraniu reštaurácií, cestovného ruchu, športu či kultúry, o čom bude v pondelok rokovať spolková vláda, napísala APA.

Na stúpajúci trend poukazujú denné údaje z predošlých sobôt – 6. februára to bolo 1 333 potvrdených prípadov, 13. februára 1 433 infikovaných a minulú sobotu 1 877 prípadov. Priemerný denný nárast nových prípadov dosiahol za uplynulý týždeň 1969, pričom sedemdňová incidencia – počet nových prípadov na 100 000 obyvateľov za sedem dní – sa z piatkových 148,3 zvýšila na aktuálnych 154,8. Táto hodnota je viac než trojnásobná v porovnaní s úrovňou, ktorú rakúska vláda začiatkom roka uviedla ako hranicu uvoľňovania pandemických opatrení.

Väčšinu nových prípadov za posledných 24 hodín hlásili vo Viedni (769). Nasledovali spolkové krajiny Dolné Rakúsko (520), Štajersko (294), Horné Rakúsko (258) a Salzbursko (185).

Celkovo Rakúsko k sobotňajšiemu dopoludniu evidovalo 19 875 aktívnych prípadov. Situácia v tamojších nemocniciach bola naďalej stabilná – hlásených bolo 1 266 hospita­lizovaných, o 19 menej ako v piatok, a na jednotkách intenzívnej starostlivosti bolo 264 pacientov, o šesť menej ako predošlý deň.

V Rakúsku od začiatku pandémie zaznamenali 457 317 pozitívnych výsledkov testov na koronavírus SARS-CoV-2 a 8 538 úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19, ku ktorých od piatka pribudlo 23 ďalších obetí.

13:37 Pandémia nového koronavírusu nepriaznivo zasiahla aj do vývoja kanadskej ekonomiky a financií. Zatiaľ čo na konci roka 2019 evidovala Kanada rozpočtový prebytok, v decembri minulého roka sa kanadský rozpočet prepadol do deficitu, ktorý presiahol 16 miliárd kanadských dolárov (CAD). Hrubý domáci produkt Kanady podľa odhadov v roku 2020 dosiahol 1,8 bilióna eur.

Kanadské ministerstvo financií koncom tohto týždňa uviedlo, že rozpočtový deficit dosiahol v decembri 16,2 miliardy CAD. V rovnakom mesiaci predchádzajúceho roka vykázal rozpočet prebytok 0,8 miliardy CAD. Príjmy do rozpočtu klesli o 2,4 %, zatiaľ čo výdavky sa zvýšili o takmer 60 %, najmä v dôsledku programov na podporu firiem a domácností.

Od začiatku súčasného fiškálneho roka, ktorý sa v Kanade končí v marci, dosiahol rozpočtový deficit v dôsledku pandémie a s ňou spojených obmedzení 248,2 miliardy CAD (161,89 miliardy eur). V schodku bol rozpočet Kanady aj za rovnaké obdobie predchádzajúceho fiškálneho roka 2019/2020, dosiahol však necelých 11 miliárd CAD.

Ako uviedlo ministerstvo financií, „za bezprecedentným obratom vo finančných výsledkoch vlády je prudké zhoršenie ekonomickej situácie a prijatie dočasných opatrení na riešenie pandémie nového koronavírusu“. Príjmy do štátneho rozpočtu od apríla do decembra klesli medziročne o 15,6 %, naopak, výdavky pre zvýšenú pomoc firmám, domácnostiam aj celým regiónom vzrástli o viac než 86 %.

13:03 Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) myslel ponuku na prevzatie Ministerstva zdravotníctva SR (MZ SR) vážne. V diskusnej relácii Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Sobotné dialógy to povedala predsedníčka poslaneckého klubu strany Sloboda a Solidarita (SaS) Anna Zemanová. Fungovanie rezortu zdravotníctva podľa nej v súčasnej pandemickej situácii zlyháva a rezort zdravotníctva potrebuje schopného manažéra. Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) má podľa Zemanovej ťažkú pozíciu, v rámci ktorej sa snaží. Ako však dodala, Richard Sulík by podľa nej situáciu zvládol.

zväčšiť Anna Zemanová Foto: TASR
Anna Zemanová Anna Zemanová

Podpredseda strany Hlas – Sociálna demokracia (Hlas-SD) Erik Tomáš podľa vlastných slov neverí, že Sulíkova ponuka bola myslená vážne. Podľa Tomáša by v prípade, že svoju ponuku myslí vážne, Sulík ponúkol hnutiu Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) zámenu rezortov, pri ktorej by rezort hospodárstva SaS prenechala nominantovi hnutia OĽaNO. Tomáš dodal, že ak šéf rezortu hospodárstva nechce byť spoluzodpovedný za súčasnú situáciu, mal by z vlády odísť.

12:33 Od tohto víkendu začal platiť čiastočný lockdown v tých regiónoch Francúzska, ktoré sú obzvlášť vážne zasiahnuté nákazou koronavírusom. Týka sa to juhofrancúzskeho letoviska Nice a okolitého pobrežného regiónu a tiež severofrancúzskeho mesta Dunkirk.

Lockdown bude platiť len cez víkendy, keď môžu ísť ľudia von iba z úradne povoleného dôvodu. Obchody, okrem supermarketov a lekární, sú zatvorené.

zväčšiť Lekár Clair Vandersteen si vyberá  tuby s... Foto: TASR/AP
nice, koronavírus Lekár Clair Vandersteen si vyberá tuby s vôňami pre pacientku so zaviazanými očami, ktorá prekonala koronavírus, počas testov v nemocnici v juhofrancúzskom meste Nice.

Medzi úradne schválené dôvody sú športovanie, prechádzka najviac do vzdialenosti päť kilometrov od bydliska alebo nákup. Každý, kto odchádza z domu, musí mať pri sebe vyplnený formulár na tento účel.

V týchto regiónoch, ale aj vo zvyšku krajiny platí zákaz vychádzania od 18.00 h – vtedy musia byť zatvorené všetky obchody a nie je povolené športovanie ani prechádzky. Tento druh zákazu vychádzania platí vo Francúzsku už niekoľko týždňov, výnimka sa týka iba cesty do práce alebo prechádzky so psom. Toto musí byť tiež doložené vyplneným formulárom.

Premiér Jean Castex vyhlásil vo štvrtok zvýšený stupeň varovania pred šírením koronavírusu v 20 administra­tívnych oblastiach, pričom tamojšie miestne úrady môžu zvážiť zavedenie prísnejších opatrení.

K regiónom, ktorých sa varovanie týka, patrí aj Paríž. Zástupca primátorky najprv navrhoval krátky, prísny lockdown s vyhliadkou, že potom sa znovu otvoria reštaurácie alebo kultúrne centrá. Po ostrej kritike však Paríž tento návrh rýchlo stiahol.

Vo Francúzsku počet nových prípadov nákazy na 100.000 obyvateľov nedávno znovu stúpol nad 200.

Školy a obchody sú v krajine otvorené. Situácia bola v posledných mesiacoch vysoko stabilizovaná, ale teraz sa zhoršuje.

Francúzsko sa veľmi spolieha na testovanie. Testy na koronvírus sú jednoducho dostupné každému už celé mesiace v širokej škále zariadení, od lekární až po odborné laboratóriá.

11:22 Novozélandské najväčšie mesto Auckland čaká už od nedeľného rána týždenná uzávera, oznámila premiérka Jacinda Ardernová. Dôvodom je jeden prípad výskytu koronavírusu zatiaľ neznámeho pôvodu, napísala agentúra Reuters. Hrozí však riziko, že infikovaná osoba komunitne nakazila mnoho ďalších.

Zdrojom nákazy je osoba, ktorá išla kvôli príznakom choroby na test na COVID-19 k svojmu praktickému lekárovi a potom vyrazila do posilňovne, píše denník The New Zealand Herald. Premiérka situáciu označila za „frustrujúcu“. Nakazená osoba sa týždeň voľne pohybovala a bola na niekoľkých „veľmi silne zaľudnených miestach“. Zdravotníci už testujú celú rodinu nakazenej osoby.

V dvojmiliónovom Aucklande smú ľudia od nedele od šiestich hodín ráno miestneho času vídať len členov svojej domácnosti, mali by pracovať z domova. Do škôl pôjdu len deti zamestnancov potrebných na chod krajiny. Rušia sa všetky športové udalosti, budú zatvorené športoviská a detské ihriská. Obchody s potravinami zostanú otvorené. Polícia v tejto chvíli vytyčuje hranice mesta, za ktoré bude možné jazdiť len v najnutnejších prípadoch.

Na zvyšku Nového Zélandu budú platiť miernejšie obmedzenia druhého stupňa, v rámci ktorých sa môže zísť nanajvýš 100 ľudí. Od začiatku epidémie zaznamenal Nový Zéland, ktorý má 4,1 milióna obyvateľov len celkom 2 372 prípadov nákazy koronavírusom. Za celý rok boja s pandémiou zomrelo v krajine 26 ľudí.

10:57 Tretia vlna pandémie koronavírusu sa v Maďarsku vyostruje, na umelú pľúcnu ventiláciu je napojených už 482 covidových pacientov. Informoval o tom v sobotu spravodajský server mfor.hu s odvolaním sa na aktuálne údaje operačného štábu, podľa ktorého za posledný deň pribudlo 4 948 nakazených a zomrelo 107 pacientov.

V prvej vlne bolo najviac ľudí s ochorením COVID-19 odkázaných na podporu umelej pľúcnej ventilácie vlani 12. júla s počtom 674.

Aktuálne je nakazených 89 537 ľudí a od konca januára stúpa aj počet hospitalizovaných, ktorých je 5 282.

Proti covidu zaočkovali dosiaľ 563 601 ľudí, druhú dávku podali už 244 407 z nich.

10:40 Pozrite si zoznam opatrení, ktoré sú výsledkom rokovaní premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) so skupinou vedcoc a odborníkov a ktoré má denník Pravda k dispozícii. Tieto opatrenia majú zastaviť šírenie vírusu a o ich konečnej podobe počas tohto víkendu rozhodne vláda.

10:20 V Česku pribudlo 14 676 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, čo je o takmer 3400 viac ako pred týždňom. Počet úmrtí pacientov s ochorením COVID-19 v krajine súčasne prekročil 20 000.

Reprodukčné číslo koronavírusu v ČR vystúpilo podľa údajov tamojšieho ministerstva zdravotníctva na 1,22, pričom hranicu 1,2 prekonalo po prvý raz od 10. januára.

Počet aktívnych prípadov nákazy dosahuje aktuálne 143 379. Hospi­talizovaných s covidom je v Česku 7 266 ľudí, z nich 1 507 má ťažký priebeh ochorenia.

Index rizika českého protiepidemického systému (PES), od ktorého závisí zmena opatrení, mierne klesol na 78 bodov po troch dňoch na úrovni 80 bodov. Stále sa tak drží na piatom, najvyššom stupni pohotovosti.

Od začiatku pandémie v Česku potvrdili 1 227 595 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, z infekcie sa dosiaľ vyliečilo 1 064 022 ľudí. Krajina eviduje k sobotňajšiemu ránu 20 194 úmrtí osôb pozitívne testovaných na COVID-19.

V Česku tiež dosiaľ podali viac ako 623 000 dávok vakcín proti koronavírusu, pričom dvoma dávkami zaočkovali viac ako 232 000 ľudí. Podľa ministerstva zdravotníctva je tak zaočkovaných 6,5 percenta populácie.

9:42 Americká Snemovňa reprezentantov prijala v noci na sobotu návrh zákona o pandemickej pomoci za 1,9 bilióna dolárov (1,6 bilióna eur). Balík stimulačných opatrení presadzovaných prezidentom Joeom Bidenom a jeho demokratmi teraz putuje do Senátu.

Členovia snemovne schválili návrh tesne po straníckej línii pomerom hlasov 219:212. Proti hlasovali s republikánmi aj dvaja demokratickí zákonodarcovia.

Stúpenci vnímajú plánované opatrenia ako kľúčové pre nasmerovanie ďalších financií do očkovacieho programu, na pomoc preťaženým miestnym samosprávam i podporu miliónov rodín postihnutých pandémiou koronavírusu, ktorá si v krajine vyžiadala vyše pol milióna úmrtí, napísala agentúra AFP.

Očakáva sa, že Senát, ktorý zrejme odmietne zvyšovanie minimálnej mzdy, balík opatrení pozmení a pošle ho späť Snemovni reprezentantov na schválenie pred tým, ako 14. marca vyprší aktuálne platná podpora v nezamestnanosti pre milióny Američanov.

Biden chce novými ekonomickými opatreniami oživiť hospodárstvo a vytvoriť milióny pracovných miest. Navrhovaný balík by okrem iného poskytol priame platby domácnostiam a ďalšiu pomoc pre nezamestnaných, ako aj financoval testovanie na koronavírus a distribúciu vakcín.

Republikáni balík pomoci v takomto veľkom rozsahu odmietajú. Kongres len koncom decembra minulého roka schválil pandemickú pomoc za 900 miliárd dolárov. Po zhoršení pandemickej situácie v USA okrem toho Kongres vlani na jar prijal stimulačné opatrenia v hodnote takmer troch biliónov dolárov. Zadlženosť americkej vlády odvtedy rýchlo rástla, približuje DPA.

9:22 Po piatkovom vyhlásení nového núdzového stavu v Česku začnú v pondelok 1. marca platiť viaceré prísne obmedzenia na potlačenie šíriaceho sa koronavírusu. Výrazne sa obmedzí pohyb, zatvoria sa školy a škôlky. Ubudlo tiež výnimiek pre obchody a služby. Sprísnili sa aj pravidlá pre nosenie rúšok. Opatrenia majú platiť tri týždne, teda do 21. marca. Na dodržiavanie obmedzení pohybu bude dohliadať dovedna 5000 vojakov.

Rúška a respirátory budú povinné všade, okrem prírody, keď je v nej človek sám alebo v prípade pracoviska, keď je v miestnosti sám. Zatvárajú sa školy, škôlky aj detské skupiny, a to s výnimkou tých pri zdravotníckych zariadeniach. Zatvorené budú tiež zariadenia pre menšie deti, než sú v škôlkach, predtým známe ako jasle.

Výnimky pre obchody a služby sa zredukujú zhruba na polovicu. Otvorené zostanú predajne s potravinami, drogérie, lekárne, obchody s krmivom, optiky či malé predajne novín a tabaku. Zostávajú otvorené aj výdajne vopred objednaného tovaru. Ľudia sa od pondelka naopak nedostanú do papiernictva alebo predajní s detským textilom.

Opustiť bydlisko za iným účelom, napríklad na vychádzku či si zabehať, bude možné cez deň od 5.00 h do 21.00 h, a to len po území obce, nie okresu. Venčenie psov v noci je možné len do 500 metrov od bydliska. Pobyt v prírode je možný len na území vlastnej obce. Nie je teda možné uskutočniť výlet v rámci celého okresu.

Počas najbližších troch týždňov bude zakázaný pohyb medzi okresmi. Výnimkou sú akurát cesty do práce, pri ktorých ľudia budú musieť mať potvrdenie od zamestnávateľa. Pri cestách k lekárovi alebo na úrady mimo okresu bude potrebné čestné vyhlásenie alebo vyplnený formulár.

Je možné zdržiavať sa na vlastnej chate, chalupe či inej rekreačnej nehnuteľnosti mimo okres trvalého pobytu alebo bydliska, ak tam občan bude v deň účinnosti nového obmedzenia. Potom sa bude považovať za jeho bydlisko. Je teda nutné na tejto rekreačnej nehnuteľnosti zostať nepretržite po celý čas platnosti tohto opatrenia.

8:40 Americká komisia zdravotníckych expertov odporučila podľa TASR v piatok schválenie jednodávkovej vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti Johnson & Johnson (J&J). Po definitívnom súhlase regulačného úradu pôjde o tretiu očkovaciu látku schválenú na núdzové použitie v USA, ktoré sú pandémiou najviac zasiahnutou krajinou sveta. Informovali o tom agentúry AP a AFP. Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) už oznámil, že bude rýchlo konať vo veci odporúčania svojej poradnej komisie. Tá sa po celodennom zasadnutí jednohlasne uzniesla, že prínosy vakcíny J&J prevažujú nad rizikami pre dospelých ľudí. Po konečnom rozhodnutí FDA by mohli s dodávkami niekoľkých miliónov dávok tejto vakcíny začať už v pondelok.

Spojené štáty zrýchľujú svoj očkovací program, potrebujú však naliehavo nové dodávky vakcín na boj proti mutujúcemu koronavírusu, ktorý zabil už viac než 500.000 Američanov, píše AP. V USA dosiaľ očkujú dvojdávkovými vakcínami od spoločností Pfizer a Moderna, ktoré FDA schválila v decembri. Najmenej jednu dávku týchto vakcín dostalo v krajine viac než 47 miliónov ľudí, teda približne 14 percent populácie.

Spoločnosť Johnson & Johnson uviedla, že môže do marca dodať 20 miliónov a do júna celkovo 100 miliónov dávok svojej vakcíny. Tá má podľa výsledkov štúdií účinnosť 85 percent pri ochrane pred závažným priebehom ochorenia COVID-19. Celková účinnosť sa znížila na 66 percent po zohľadnení aj miernych prípadov ochorenia.

Dvojdávkové vakcíny od firiem Pfizer a Moderna majú účinnosť okolo 95 percent, pokiaľ ide o zabránenie symptomatickému ochoreniu COVID-19. Rozdiely však môžu byť zapríčinené aj tým, kedy a kde spoločnosť J&J uskutočnila svoje štúdie, približuje AP. Vakcínu Johnson & Johnson totiž testovali v USA, v Latinskej Amerike a v Juhoafrickej republike v čase, keď sa už šírili nákazlivejšie varianty koronavírusu. Tak to ešte nebolo vlani na jeseň, keď testy svojich vakcín ukončovali Pfizer a Moderna.

6:00 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyzvala na odstránenie bariér, ktoré bránia rýchlejšej produkcii vakcín na očkovanie proti chorobe COVID-19. Farmaceutické firmy by mali začať udeľovať dobrovoľné licencie, pozastaviť platnosť svojich patentov, a tým umožniť technologický presun. Podľa agentúry DPA to v piatok v Ženeve uviedol šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

V súčasnej kríze nadišiel podľa šéfa WHO na podobné kroky vhodný čas. „Vidíme len malú spoluprácu a dokonca značný odpor,“ varoval Tedros s tým, že rozšírenie výrobných kapacít by bol dôležitý krok pre štart rýchlych dodávok vakcín do chudobnejších krajín. Z nich podľa neho budú mať v konečnom dôsledku prospech všetky štáty.

S podobnou iniciatívou prišli začiatkom februára India a Juhoafrická republika, ktoré u Svetovej obchodnej organizácie žiadali zrušenie patentov na výrobu vakcín. Podľa nich by potom vakcíny mohla vyrábať každá firma na svete, ktorá toho bude technologicky schopná. Rozhovory na pôde WTO však v tomto smere skončili bez akéhokoľvek výsledku.

Bohaté krajiny argumentujú, že firiem schopných zvládnutý zložitú výrobu je aj tak málo. Zrušenie patentov farmaceutické spoločností odmietajú, pretože investície do vývoja liekov sa podľa nich vyplácajú iba vtedy, keď firmám prinesú zisk z neskorších predajov.

Podľa zástupcu riaditeľa WTO Karla Brauner už medzi farmaceutickými firmami na Západe a v rozvojovom svete existujú úspešné príklady zmluvnej spolupráce, ktorá umožňuje presun technológie na výrobu vakcín aj bez rušenia patentov.

174 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus