Ľudia 65+ môžu na vakcínu počkať, podľa poslankyne SaS netvoria ekonomické hodnoty

Na budúci týždeň sa môže dať zaočkovať 27-tisíc ľudí od 18 do 55 rokov. K dispozícii bude vakcína od spoločnosti Astra Zeneca.

28.02.2021 07:00
debata (333)

Podľa rezortu zdravotníctva sa už môžu prihlásiť nielen učitelia, ale aj predavači, sprievodcovia, vlakvedúci v osobnej železničnej doprave, vodiči hromadnej dopravy, taxikári, kontrolóri mestskej hromadnej dopravy a palubný personál lietadla. Ako dodal rezort, ide o skupina ľudí, „ktoré v práci denne prichádzajú do priameho kontaktu so zákazníkmi alebo cestujúcimi“.

V prípade predavačiek a predavačov pôjde o subjekty prevádzkujúce maloobchodnú prevádzku alebo prevádzku poskytujúcu služby, ktoré sú nevyhnutné pre chod krajiny a ktorých prevádzka je pre verejnosť aj v čase pandémie a prísnych opatrení z dôvodu nevyhnutnosti otvorená. Možnosť na očkovanie dostanú výlučne tí, ktorí prichádzajú do priameho kontaktu s klientom, napríklad zamestnanci pri pokladniach, dodalo ministerstvo v tlačovej správe.

Aktualizáciu očkovacej stratégie šéfka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová s relácii Sobotné dialógy vysvetľovala slovami: „Ľudia nad 65 rokov sú väčšinou už v dôchodkovom veku, čiže nevytvárajú tú ekonomickú hodnotu pre chod štátu. Bez peňazí to nejde.“

Podľa Zemanovej je dôležité, aby vakcínu dostali aj ľudia do 55 rokov, ktorí pracujú v niektorých odvetviach. Seniorom nad 65 rokov poslankyňa radí striktnejšie dodržiavanie opatrení, obmedzenie mobility a blízkych kontaktov.

V sobotu večer Zemanová svoje slová dovysvetľovávala ešte na sociálnej sieti. „Mrzí ma, že formulácia mojej myšlienky vyznela necitlivo,“ napísala. „Hlboko sa ospravedlňujem tým, ktorých som sa svojim nejasným vyjadrením dotkla. Všetkých ľudí si vážim rovnako,“ pokračovala Zemanová.

Dodala, že „máme nastavenú očkovaciu stratégiu nielen podľa veku, ale aj podľa zamestnania“. Podľa nej by mala byť „nastavená rozumná rovnováha a kombinácia rizikových skupín a tých, ktorých štát potrebuje pre zabezpečenie nevyhnutných činností“.

Strana SaS zverejnila jej status s ospravedlnením s krátkym komentárom "TEN POCIT, KEĎ E.T. PREKRÚTI VAŠE SLOVÁ ". V relácii Sobotné dialógy bol so Zemanavou poslanec Erik Tomáš (Hlas).

Odpoveď poslankyne Zemanovej na otázku redaktorky RTVS Marty Jančkárovej či súhlasí s tým, že ľudia nad 65 rokov budú až v 8. fáze očkovania.

“Tá očkovacia stratégia je nejakým spôsobom nastavená, ľudia nad 65 rokov sú väčšinou už v dôchodkovom veku, čiže nevytvárajú tú ekonomickú hodnotu pre chod štátu. Bez ekonomiky a bez toho, aby sa mohlo vyrábať, aby pekári mohli piecť, proste bez peňazí to nejde. Čiže tam je dôležité, aby aj táto skupina ľudí, ktorá nie je v tých DSS-kách, alebo je už na hranici toho, že je vlastne nemobilná z dôvodu svojho zdravotného stavu, aby títo ľudia naozaj…

Redaktorka jej skočila do reči: „…ale hovoríme o 65+, to sú ľudia, ktorí chodia, aj do obchodov“

„…sú ale v dôchodkovom veku, ktorí naozaj by mali byť zodpovednejší, mali by využívať viacej tie vyhradené časy…“

Redaktorka: „…ale najviac umierajú…“

„…umierajú, ale oni by mali striktnejšie dodržiavať to obmedzenie tej mobility, aj ich rodinní príslušníci by mali vlastne obmedziť kontakty s tou staršou generáciou.“

A opäť pripomenula seniorom, aby „dôsledne obmedzovali svoju mobilitu, návštevy a dodržiavali vyhradený čas na nákupy“.

Úmrtnosť na ochorenie COVID-19 je pritom po celom svete podľa štatistík najvyššia práve u ľudí nad 65 rokov.

333 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #SASKA