Sputnik dorazil na Slovensko. Korčok kritizuje Matoviča, SaS je zarazená

Premiér Igor Matovič potvrdil, že na Slovensko dorazili prvé dávky ruskej vakcíny Sputnik V. Informoval, že Slovensko z Ruska objednalo spolu dva milióny dávok. Minister zdravotníctva Marek Krajčí uviedol, že vakcinácia Sputnikom bude dobrovoľná a plánujú ňou očkovať všetky vekové kategórie.

01.03.2021 09:37 , aktualizované: 23:48
matovič Foto: ,
Premiér Igor Matovič počas tlačovej konferencie na Letisku Košice po prílete lietadla s ruskou vakcínou na palube.
debata (2533)

S vakcináciou sa má podľa slov ministra začať najskôr o dva týždne. Dovtedy budú zásoby uskladnené v skladoch v Šarišských Michaľanoch, kde budú kontrolovať jednotlivé šarže.

VIDEO: Premiér: Vakcínu sme tajili, aby nám to nikto neprekazil.

Video

Premiér tvrdí, že Sputnik je kvalitná vakcína. Na sociálnej sieti večer poďakoval všetkým, ktorí chápu rozhodnutiu zabezpečiť ruskú vakcínu. Tých, ktorí tento krok odsudzujú, prosí o pohľad z druhej strany. „Vás nikto nebude nútiť sa Sputnikom očkovať a keď sa ním niekto iný očkovať rozhodne, buďte radi, každý zaočkovaný sa počíta, lebo zvyšuje kolektívnu imunitu,“ uviedol v statuse vo svojom profile.

Premiér očakáva problémy

Matovič na tlačovom brífingu na košickom letisku uviedol, že celú akciu tajili kvôli tomu, lebo panovali obavy z toho, že sa ju niekto pokúsi zmariť. Z koaličných partnerov bola podľa jeho slov informovaná líderka strany Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová. Ako podotkol premiér, očakáva teraz „problémy, boje aj rôzne odhovárania“. Všetkých poprosil, aby odložili politikárčenie.

„Dva milióny vakcín pomôžu zaočkovať milión ľudí na Slovensku. V priebehu nasledujúcich dvoch mesiacov nám príde milión vakcín, teda pre pol milióna ľudí. Potom následne v máji a júni ďalší milión vakcín,“ povedal Matovič.

Na Slovensko priviezli prvú dodávku vakcíny...
Na Slovensko priviezli prvú dodávku vakcíny...
+6Na Slovensko priviezli prvú dodávku vakcíny...

Prvých 200-tisíc dávok slovenská strana zakontrahovala ešte cez víkend a doviezť by ju mali na trikrát armádne nákladné lietadlá Spartan. Druhú várku februárovej várky dopraví lietadlo, ktoré z vojenskej leteckej základne Kuchyňa pri Malackách odštartovalo o 12:57 a na moskovské letisko Šeremetievo dorazilo okolo 17:50. Po tretiu pôjde Spartan, ktorý ako prvý pristál na košickom letisku.

Vakcína sa bude na Slovensku používať na základe výnimky, ktorú pre neregistrovaný liek udelí svojim podpisom zrejme ešte v pondelok Krajčí. V spolupráci so Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv preveria šaržu a následne oznámia, kedy sa začne oficiálne očkovanie. Registrovať sa bude možné už skôr.

„Slovensko bude môcť v nasledujúcich mesiacoch zrýchliť tempo očkovania o viac ako 40 percent,“ skonštatoval premiér a nevylúčil, že sa dá Sputnikom V zaočkovať. „Ešte som sa nerozhodol,“ uviedol. Cena za dve dávky Sputnika V, ktorou by sa mal úplne zaočkovať jeden človek, je 19,95 dolára, čo je okolo 17 eur. „Je to výrazne menej ako v prípade iných vakcín,“ uviedol Matovič.

Koaličného partnera zarazil spôsob dodania

Strana SaS by privítala, keby bola vakcína Sputnik V pred očkovaním obyvateľov Slovenska schválená buď Európskou liekovou agentúrou (EMA) alebo by získala kladné hodnotenie od Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL). Uviedol hovorca strany Ondrej Šprlák.

„Je na slobodnom rozhodnutí ľudí, či sa ňou dajú zaočkovať. Zarážajúci je však spôsob, akým sem bola vakcína dopravená,“ dodal Šprlák.

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) víta akúkoľvek možnosť, ktorá pomôže zlepšiť aktuálnu pandemickú situáciu, uviedol v reakcii. „Chápeme kritiku, že ide o neštandardné riešenie, avšak ostatné vakcíny aktuálne meškajú s dodávkami. Navyše, vakcínou Sputnik V boli už očkované tisíce ľudí vo svete, preto pevne veríme, že ľuďom, ktorí preukážu záujem o túto vakcínu, to bude umožnené aj na Slovensku,“ dodala Michaela Jurcová, hovorkyňa predsedu parlamentu.

Remišová: Premiérovo konanie je absurdné

Koaličná strana Za ľudí trvá na svojom postoji a je proti tomu, aby sa na Slovensku očkovalo neregistrovanými vakcínami. Spôsob, akým premiér Matovič privítal ruskú vakcínu Sputnik V v krajine, označila šéfka strany Veronika Remišová za absurdný. „Nákup vakcín je v kompetencii ministra zdravotníctva a nesie za to plnú zodpovednosť, rovnako aj za prípadné následky. Je absurdné, akým spôsobom Igor Matovič vakcínu na Slovensku vítal, neurobil to pri žiadnej inej vakcíne a nevieme, či sa rovnako aktívne snaží nakúpiť aj iné schválené vakcíny. Je to obrovské sklamanie,“ skonštatovala Remišová.

Očkovať ľudí neregistrovanou vakcínou, pri ktorej Európska lieková agentúra (EMA) nepreverila riadnym spôsobom bezpečnosť a účinnosť, nie je podľa nej správne. Dodala, že takýto prístup môže poškodiť a zneprehľadniť systém očkovania v krajine. „Rovnako nás mrzí odchod nášho poslanca Tomáša Valáška z postu predsedu európskeho výboru parlamentu v reakcii na nákup vakcíny Sputnik V,“ dodala Remišová.

Kritika Korčoka

Účasť premiéra Matoviča pri prílete ruskej vakcíny nepovažuje minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) za vhodnú. Minister to uviedol na sociálnej sieti.

„Ani mňa, ani nikoho z vlády totiž nenapadlo vítať vakcíny, ktoré k nám prišli z iných štátov. Mohli sme byť pri americkej, nemeckej či britsko-švédskej, ale neurobili sme to, lebo to nedáva zmysel,“ mieni Korčok.

Pripomenul, že nejde o pôvod vakcíny, ale o to, či je v Európskej únii riadne registrovaná. „Sputnik V stále o registráciu ani nepožiadal a preto takáto politická pozornosť práve tejto neregistrovanej vakcíne nie je namieste,“ dodal šéf diplomacie.

Ruská vakcína je v súčasnosti zaregistrovaná v 38 krajinách sveta. Veľvyslanectvo Ruska na Slovensku uistilo, že Slováci dostanú možnosť získať jednu z najlepších vakcín. „Sme presvedčení, že jej použitie pomôže zachovať zdravie mnohých ľudí a prispeje k návratu do normálneho života,“ dodala tlačová služba Veľvyslanectva Ruskej federácie v SR. Na Slovensku sa v súčasnosti očkuje vakcínami od spoločností Pfizer, Moderna a AstraZeneca.

Slová Danka poprel

Igor Matovič vyvrátil tvrdenia šéfa mimoparlamentnej SNS Andreja Danka, že bývalý šéf parlamentu sa osobne podieľal na rokovaniach o obstaraní ruskej vakcíny. Danko Denníku N povedal, že o vakcíne rokoval opakovane s ruským ministrom priemyslu Denisom Manturovom. S vybavovaním mu mal pomáhať aj maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Video

Armádne nákladné lietadlo C-27J Spartan s dodávkou Sputniku dorazilo na košické letisko o 16:18. Na jeho palube bolo 200-tisíc dávok vakcíny Sputnik V. Stroj z moskovského letiska Šeremetievo odštartoval o 13:40 nášho času.

Premiér Matovič spolu s ministrom Krajčím pricestovali do Koších po 17:00 vládnym špeciálom.

zväčšiť Vládny špeciál na Letisku Košice pred tlačovou... Foto: SITA, Marek Lukáč
vládny špeciál Vládny špeciál na Letisku Košice pred tlačovou konferenciou predsedu vlády Igora Matoviča a ministra zdravotníctva Mareka Krajčího.

Ruský spravodajský web RIA Novosti uviedol, že Slovensko nakúpilo v Rusku Sputnik V. Neuviedlo presný počet alebo iné detaily, ale spomenulo, že krajina nečakala na schválenie Európskou liekovou agentúrou.

Podľa zdrojov Pravdy premiér Matovič nákladné lietadlo poslal do Moskvy tajne ešte v noci z nedele na pondelok. Stroj na Šeremetieve pristál nadránom.

Matovič už ráno na sociálnej sieti uviedol: „Toto bude veľký týždeň. Dve veľké rozhodnutia, ktoré Slovensko výrazne zmenia“. Je zrejmé, že jedno z týchto rozhodnutí sa týkalo práve ruskej vakcíny.

Matovič pred časom ohlásil, že vyrokoval dodávku ruskej vakcíny na Slovensko, pričom hovoril, že do leta by mali prísť dva milióny vakcín. Ich nákup chcel presadiť aj vo vláde, ale tam to zablokovala Veronika Remišová zo strany Za ľudí.

Problém je, že vakcína nie je registrovaná v Európskej únii a tak skoro ani vzhľadom na dĺžku tohto procesu nebude. Aj slovenskí odborníci odporúčajú počkať na registráciu, ale pripúšťajú, že ak by sa očkovanie robilo v rámci klinickej štúdie, mohli by sa zaočkovať aj státisíce ľudí.

Podľa Matoviča bude očkovanie touto vakcínou výlučne na dobrovoľnej báze. Na súhlas s dovozom vakcíny nepotrebuje Matovič súhlas vlády, stačí rozhodnutie ministra zdravotníctva Mareka Krajčího.

Šéf opozičnej strany Smer Robert Fico tvrdí, že Matovič síce rokoval o dodávke vakcín, ale nie je šanca, že by dokázal zohnať dva milióny kusov, ako sľuboval. Debatu o Sputniku považuje za bublinu a zahral aj ruskou kartou, keď uviedol, že problém jeho dovozu je v tom, že ide o ruskú vakcínu, nie americkú.

VIDEO: Fico o vakcíne a Matovičovi: Sputnik dostal na bendžo. (27. 2. 2021)

Video

Susedia majú o Sputnik záujem

O nákupe vakcíny Sputnik V telefonoval pred pár dňami rakúsky kancelár Sebastian Kurz s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Rozhovor sa uskutočni na žiadosť z Viedne. Hovorili spolu aj o možnosti spoločnej výroby tejto ruskej očkovacej látky. Aj český prezident Miloš Zeman požiadal Putina o dodávku tejto vakcíny.

V prípade Rakúska možno nezostane len pri nákupe vakcín z Ruska. Kancelár Sebastian Kurz, ktorý telefonoval prezidentovi Vladimirovi Putinovi, prejavil záujem o farmaceutickú spoluprácu.

„Podrobne rokovali o otázkach boja proti koronavírusu vrátane možnosti dodávok vakcíny Sputnik V do Rakúska a tiež jej spoločnej výroby," píše sa na webovej stránke Kremľa. Server The Local pripomenul, že Kurz sa už začiatkom februára vyjadril, že jeho krajina by bola ochotná produkovať túto očkovaciu látku. Tamojšia vláda podmieňuje jej použitie súhlasom Európskej liekovej agentúry (anglická skratka je EMA).

Po Sputniku V poškuľuje aj Česko. Prezident Miloš Zeman, ktorý má s Putinom dobré vzťahy, mu po dohode s premiérom Andrejom Babišom poslal list so žiadosťou o túto vakcínu. Moskva by mala vyhovieť.

V Prahe je však spor o to, ako potom postupovať. Zeman povedal, že by stačil súhlas Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL), ale ten reagoval, že to urobiť nemôže, lebo registráciu liekov zabezpečuje pre všetkých členov EÚ iba EMA. Výnimku by mohol udeliť rezort zdravotníctva, ale neusiluje sa o ňu.

„Pokiaľ budem minister zdravotníctva, Česi sa bez registrácie EMA nebudú očkovať ruskou vakcínou,“ zdôraznil Jan Blatný pre server iRozhlas.

Maďarsko je krajina, ktorá sa rozhodla, že nepotrebuje pečiatku od EMA. Premiér Viktor Orbán presadil v parlamente zmenu zákona, ktorá umožnila schváliť Sputnik V v Budapešti. S očkovaním sa začalo pred tromi týždňami. Prvá zásielka z Ruska obsahovala 2 800 vakcín.

„Maďarsko so zhruba 10 miliónmi obyvateľov má v pláne získať 600-tisíc dávok Sputnika V, aby urýchlilo očkovanie v spojitosti s oneskorenými dodávkami západných vakcín,“ uviedla agentúra Reuters.

O ruskú očkovaciu látku sa zaujímajú aj ďalšie členské krajiny EÚ. Ak rokovanie Záhrebu s Moskvou dopadne dobre, Chorvátsko by mohlo dostať prvú zásielku zrejme do polovice tohto mesiaca. Úsilie o nákup Sputnika V vyvíja napríklad aj Španielsko, pričom do očkovania by sa pustilo až po súhlase od EMA.

Virológ radí opatrnosť

K problematike ruskej vakcíny Sputnik V sa vyjadril aj virológ Boris Klempa v relácii Ide o pravdu. Klinická štúdia účinnosti ruskej vakcíny Sputnik V je podľa neho nevyhnutná. Ľudia, ktorí dobrovoľne absolvujú klinické testy, musia vedieť o rizikách a celý proces treba transparentne kontrolovať. „Nemali by sme akceptovať vakcínu, ktorá neprešla schvaľovaním v Európskej liekovej agentúre,“ povedal.

VIDEO: Virológ Klempa v Ide o Pravdu: Nateraz očkovať Sputnikom V je experiment. (18. 2. 2021)

Video
2k+ debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #koronavírus #Sputnik V #koaličná kríza pre Sputnik