ZVJS po Ivanovi povedie Mudronček. Čakajú ho mnohé výzvy, uviedla Kolíková

Novým riaditeľom Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) bude Róbert Mudronček, ktorý doteraz vykonával funkciu riaditeľa väznice v Ilave. Na tlačovej konferencii o tom v utorok informovala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). Mudronček nahradí na tejto pozícii Milana Ivana, ktorý z funkcie odstúpil koncom minulého roka po smrti bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského.

01.03.2021 23:00 , aktualizované: 02.03.2021 13:21
debata (28)

Kolíková uviedla, že Mudrončeka čakajú mnohé výzvy. Pôjde napríklad o vytváranie novej koncepcie väzenstva na najbližších desať rokov, hľadanie spôsobov, ako zvládnuť pandémiu vo väzniciach, či budovanie dôvery verejnosti voči ZVJS. „Nový generálny riaditeľ má moju plnú dôveru a verím, že sa nám všetky výzvy podarí naplniť,“ skonštatovala Kolíková.

O tom, že Mudronček sa stane staronovým šéfom ZVJS informoval denníka Pravda už v pondelok večer. Mudronček sa vracia na čelo ZVJS, kde pôsobil už za vlády Ivety Radičovej.

Kolíková takisto informovala, že nová koncepcia väzenstva by mohla byť známa do mesiaca. Súčasťou by malo byť prehodnotenie podmienok vo väzniciach, väčšia možnosť pre väzňov tráviť čas mimo ciel aj novela Trestného zákona. „Je to dôležitý dokument, možno to bude trvať viac ako mesiac,“ upozornila ministerka. Na zmysluplných aktivitách pre obvinených a odsúdených chce zapracovať aj Mudronček. „Musí sa to ale spraviť tak, aby nedošlo k zmareniu účelu výkonu väzby,“ povedal Mudronček.

Po smrti Lučanského v prešovskej väznici a problémoch ministerky Kolíkovej s vysvetlením okolností padla zodpovednosť na Milana Ivana. Aj keď akékoľvek pochybenie príslušníkov zboru odmietol, 30. decembra 2020, v deň Lučanského smrti oznámil svoju rezignáciu. V tom čase bol ešte Lučanský v kóme a jeho smrť potvrdili až o niekoľko hodín neskôr. Odchod po šiestich rokoch vo funkcii však Milan avizoval až ku koncu januára.

Róbert Mudronček. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda, web ZVJS
Róbert Mudronček ZVJS Róbert Mudronček.

Zbor celý mesiac dočasne z ministerkinho poverenia viedol Michal Sedliak. Ten mal byť aj v najužšom výbere na stáleho generálneho riaditeľa, Kolíková sa však podľa informácií denníka Pravda rozhodla pre Mudrončeka. Oficiálne by to mala oznámiť v najbližších dňoch.

Generálnym riaditeľom zboru bol Mudronček už v rokoch 2010 až 2012, kedy ho minister Tomáš Borec (nom. Smeru) odvolal a nahradil Eugenom Balkom. Toho po dvoch rokoch vymenil už práve Milan Ivan. Mudrončeka do funkcie vymenovala ministerka spravodlivosti za SDKÚ Lucia Žitňanská, pri ktorej bola vtedy Kolíková štátnou tajomníčkou.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Zbor väzenskej a justičnej stáže #Róbert Mudronček