Valášek odchádza zo strany Za ľudí

Poslanec Národnej rady (NR) SR Tomáš Valášek odchádza zo strany Za ľudí, potvrdil to pre TASR. Mal sa tak rozhodnúť po rozhovoroch v strane, kde sa mal podľa informácií TASR spomenúť aj odchod Za ľudí z vládnej koalície. Strana by však mala v koalícii zotrvať. Rokovať má ešte predsedníctvo.

02.03.2021 10:56
debata (114)

Dôvodom jeho odchodu sú rovnako ako pri odchode z koalície okolnosti nákupu ruskej vakcíny Sputnik V. „Nechcem byť súčasťou koalície, ktorá je pripravená očkovať ľudí neregistrovanou vakcínou. Strana Za ľudí to vidí rovnako, ale na rozdiel odo mňa je pripravená v koalícii pokračovať,“ skonštatoval pre TASR.

„Strana Za ľudí ostáva v koalícii, ja nie, čiže tým vystupujem aj zo strany Za ľudí. V otázke Sputnika mám so stranou rovnaký postoj. Na rozdiel odo mňa je pripravená v koalícii pokračovať, nemám preto na výber iné ako odísť,“ priblížil.

Spolu s ďalším bývalým predstaviteľom strany Miroslavom Kollárom chce Valášek fungovať v rámci parlamentnej opozície. „Budeme diskutovať, ako byť v parlamente dôstojnou, odbornou opozíciou nezaťaženou zlodejstvami či fašizmom,“ doplnil pre TASR.

Valášek oznámil svoj odchod z koalície v pondelok. Následne mali prebiehať rozhovory vnútri strany Za ľudí o ďalšom fungovaní koalície. Za ľudí trvá na svojom postoji, aby sa na Slovensku neočkovalo neregistrovanými vakcínami. Strana pod vedením Veroniky Remišovej odmietla spôsob, akým premiér Igor Matovič (OĽANO) privítal ruskú vakcínu Sputnik V.

Valášek tvrdí, že premiér sa namiesto vyvodenia zodpovednosti a nápravy v boji proti pandémii „uprel na zháňanie neoverenej ruskej vakcíny“. Remišová v pondelok uviedla, že očkovanie neregistrovanou vakcínou môže poškodiť a zneprehľadniť systém očkovania v krajine.

114 debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Valášek #Za ľudí #koaličná kríza pre Sputnik