Rozpadá sa Matovičovi koalícia? Po Remišovej pripustil odchod aj Sulík

Minister hospodárstva a predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík zvolal na dnes večer mimoriadnu republikovú radu a pripustil, že jednou z možností je odchod SaS z vládnej koalície.

02.03.2021 15:24 , aktualizované: 17:15
Richard Sulík Foto: ,
Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).
debata (435)

VIDEO: Nočné rokovania v centrálach strán. Koalícia v ohrození?

Video

Ako uviedol, chce sa rozprávať s členmi vládnej koalície o zodpovednosti za súčasný stav pandémie na Slovensku. Povedal to dnes v diskusnej relácii TV Markíza Na telo plus.

„Budeme sa baviť o tom, kto za čo nesie zodpovednosť a akým spôsobom chceme zodpovednosť vyvodiť. Mám nejaký názor, ale chcem počuť názor kolegov a nechcem, aby to bolo tak, že im teraz idem niečo vnucovať. Ale tá debata bude určite veľmi otvorená a na stôl musí ísť prakticky všetko,“ povedal Sulík.

Sulík zároveň v tejto súvislosti nevylúčil ani odchod strany SaS z vládnej koalície, uviedol však, že nebude s opozíciou hlasovať za predčasné voľby do Národnej rady SR. O výsledkoch zasadnutia republikovej rady chce informovať verejnosť po rokovaní vlády v stredu 3. marca.

Zodpovední sú Matovič a Krajčí

Sulík sa vyjadril aj k aktuálnej situácii. V prvom rade považuje za zodpovedného ministra zdravotníctva Mareka Krajčího a premiéra Igora Matoviča (obaja OĽANO). V súvislosti s vakcínou Sputnik V podotkol, že práve minister zdravotníctva sa mal snažiť všetkými silami o posúdenie vakcíny zo strany Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL). „Ale to je jedno z obrovského množstva zlyhaní ministra zdravotníctva, ktorý už na tom mieste dávno nemal byť,“ podotkol.

O dokonca reálnom riziku rozpadu vládnej koalície dnes hovorila aj šéfka strany Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová. Podľa Remišovej musia v strane prijať „zásadné rozhodnutie“. V utorok večer sa má zísť predsedníctvo strany.

Korigoval Zemanovej slová

Sulík takisto v utorok uviedol, že ľudia nad 65 rokov by mali byť proti ochoreniu COVID-19 očkovaní medzi prvými. Reagoval tak na výrok predsedníčky poslaneckého klubu SaS Anny Zemanovej, ktorá cez víkend uviedla, že obyvatelia starší ako 65 rokov si na zaočkovanie budú musieť počkať, pretože netvoria ekonomickú hodnotu.

Sulík považuje Zemanovej výrok za nešťastný, no po tom, ako sa ospravedlnila, to zároveň vníma ako uzavretú záležitosť. „Anna Zemanová chcela povedať niečo v zmysle, že ľudia nad 65 rokov sú spravidla na dôchodku a tento výrok nebol šťastný. Jednoducho, keď ste v politike a máte sa vkuse k niečomu vyjadrovať, tak občas šliapnete vedľa,“ ozrejmil líder SaS.

Ľudia nad 65 rokov by mali byť podľa Sulíka očkovaní hneď po zdravotníkoch a pracovníkoch kritickej infraštruktúry, medzi ktorých zaradil aj pracovníkov atómových elektrární.

435 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #koalícia #koaličná kríza pre Sputnik