Epidemická situácia sa podľa Krajčího zhoršila, menia očkovaciu stratégiu

Zhoršujú sa viac-menej všetky ukazovatele. Minister zdravotníctva Marek Krajčí o tom informoval na tlačovej konferencii k aktuálnej epidemickej situácii. Najhoršia situácia je v nemocniciach, kde opäť zaznamenávame rekord v počte hospitalizovaných a počet voľných ventilovaných lôžok je podľa ministra enormne nízky.

02.03.2021 18:25 , aktualizované: 20:33
Krajčí Foto: ,
Minister zdravotníctva Mareka Krajčí.
debata (119)

Počet hospitalizovaných pacientov stúpol na 4042 osôb. Reprodukčné číslo koronavírusu je na hodnote od 1 do 1,05. Stúpajú aj počty výjazdov k pacientom s ochorením COVID-19. Denne na ochorenie COVID-19 zomiera 124 ľudí.

Rastie aj mobilita, ktorá sa zvyšuje z týždňa na týždeň. To podľa ministra hovorí o tzv. pandemickej únave. Obyvatelia majú problém s prísnym dodržiavaním opatrení, časť populácie ich však stále dodržiava. „Časť populácie to nedodržuje, vidíme porušovanie zákazu vychádzania, mnohé chaty nie sú prázdne ako by mali byť,“ povedal minister.

Od pondelka 8. marca bude na Slovensku čiernych (4. stupeň varovania) už 30 okresov. V treťom stupni bude 46 okresov. Iba Kežmarok, Medzilaborce a Tvrdošín budú červené vrámci druhého stupňa.

Minister sa vyjadril aj k prípadnej demisii. „Odvolať ma môže len generál a tým je premiér. Ja ale z tejto situácie neplánujem utekať,“ vyhlásil Krajčí.

Covid automat od 8. 3. - čiernych okresov je až 30

Rozdelenie okresov od 8. 3. + výhľad na ďalšie obdobie, údaje ministerstva zdravotníctva

Fotogaléria
+7

Mení sa postup vakcinácie

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR zmení očkovaciu stratégiu. Po novom sa budú môcť vakcínou od spoločnosti AstraZeneca očkovať aj osoby vo veku od 60 do 70 rokov ale len po konzultácii s lekárom. „Vakcína totiž môže mať výraznejšie vedľajšie účinky a preto je potrebné zhodnoť zdravotný stav pacienta,“ uviedol Krajčí. Očkovacími látkami od spoločností Pfizer a Moderna sa budú očkovať obyvatelia Slovenska nad 70 rokov. Výnimky očkovania sa zrušia.

Na Slovensku sa podľa Krajčího očkuje rýchlosťou, ktorú nám umožňuje dodávka vakcín. V marci očakávame dodanie 413-tisíc dávok vakcín od konzorcia Pfizer/BioNTech. Ďalších takmer 357-tisíc dávok má prísť od AstraZenecy, Moderna by mala doraziť v počte 75-tisíc kusov. Očakávané dodávky vakcín Moderna a AstraZeneca však boli podľa ministra vyššie. V prípade nežiaducich následkov po podaní vakcíny proti koronavírusu bude podľa slov Krajčího poškodených odškodňovať štát.

Na Slovensko priviezli prvú dodávku vakcíny...
Na Slovensko priviezli prvú dodávku vakcíny...
+6Na Slovensko priviezli prvú dodávku vakcíny...

Podľa Krajčího sa Rusko snaží o registráciu Sputniku V v EÚ. Dokazujú to podľa neho inšpektori EMA, ktorých ruská strana pustila do výrobného závodu Sputniku. Minister sa na obstaranie neregistrovanej vakcíny Sputnik pozerá ako na propagáciu očkovania samotného. „Dostalo sa nám už veľa vďaky za nákup tejto vakcíny,“ uviedol.

Pandemická situácia sa nezlepšuje ani v susedných krajinách. „V Česku dochádza k ďalšej vlne. Podobná situácia je aj v Maďarsku. K zhoršeniu situácie dochádza aj v Poľsku a Rakúsku,“ informoval Krajčí. Avizoval, že pendleri cestujúci do Česka budú potrebovať negatívne testy každých 72 hodín. Dôvodom je nepriaznivá pandemická situácia a mutácie koronavírusu. Dodal, že Poľsko je ochotné Slovákom poskytnúť 200 lôžok pre covidových pacientov, podobnú pomoc sľúbilo aj Nemecko.

Milióny nosových antigénových testov

Slovensko objednalo 35 miliónov antigénových nazálnych testov určených na samotestovanie. Ako v uviedol minister zdravotníctva Krajčí, aktuálne sú už na ceste do krajiny. Krajčí vysvetlil, že požiadali Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR, aby vydal povolenie práve pre tieto nazálne typy testov na samotestovanie. Obstarávala ich Európska komisia. „Keď tu tie testy budú, tak dôjde k obrovskej zmene testovacej stratégie na území Slovenska, o ktorej budeme potom informovať,“ avizoval Krajčí.

Šéf rezortu zdravotníctva povedal, že ich zakúpil za „dobrú sumu“, pričom priblížil, že v sume 3,50 eura bol jeden test od spoločnosti Siemens a 3,70 eura SD Biosensor. Tieto testy by mali slúžiť na testovanie na školách aj v domácnostiach. O ich využití v rámci odporúčaní v boji s pandémiou nového koronavírusu hovorila v nedeľu (28. 2.) vláda SR.

© Autorské práva vyhradené

119 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Marek Krajčí