Grendel (OĽaNO) spustil anketu: Ste za predčasné voľby?

Súčasná situácia Gáborovi Grendelovi (OĽaNO) pripomína koniec vlády Ivety Radičovej v roku 2012. "Aj vtedy niektorí špekulovali o výmene premiérky". Na sociálnej sieti spustil anketu o predčasných voľbách.

03.03.2021 00:00 , aktualizované: 11:36
debata (60)

V ankete na sociálnej sieti podpredsedu parlamentu Grendela stačí odpovedať áno alebo nie na otázku, kto je za predčasné voľby. Ľudia vyjadrujú svoj názor prostredníctvom emotikonu. Pri hlasovaní výrazne vedú zástancovia predčasných volieb.

Z reakcií pod statusom však vyplýva, že Grendelova FB bublina nie je za predčasné voľby, no je za výmenu na poste premiéra. „Ale musí skončiť Matovič, inak sme v takom hlbokom rektálnom otvore, o akom sa nám nesnívalo ani za Mečiara,“ píše jeden z diskutujúcich.

Alebo: „Skúste presvedčiť svojho šéfa, nech opustí post šéfa vlády, skúste medzi ebou nájsť náhradu.“

Ďalší žiada hlbšiu očistu. „Voľby nie, ale hlavy by mali padať – Matovič, Krajčí, Holý, Kollár, teraz tá mladá, čo si do Dubaja odišla, potom ľudia zo stredoveku ako Vareška a Záborská. Títo nech podajú demisie a zmiznú z očí ľuďom. Za to že vedome porušovali opatrenia čím motitovali ľudí – pretože šli príkladom že opatrenia neplatia pre každého takže sa dodržiavať nemusia… keď títo ľudia pôjdu od prdele väčšina SLovákov bude spokojná a voľby nebudú potrebné.“

Grendel spomínal aj pád Radičovej vlády

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) na sociálnych sieťach obhajuje nákup vakcíny Sputnik V a rezort zdravotníctva nechce sprístupniť zmluvu, na základe ktorej Slovensko očkovaciu látku nakúpilo.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) vysvetľuje, že epidemiologická situácia sa nie a nie zlepšiť a snaží sa situáciu upokojiť prísľubom o niečo príjemnejšieho testovania za 35 miliónov eur. A v centrálach koaličných strán Za ľudí a SaS sa horlivo rokuje o tom, čo ďalej.

Koalícia nestojí na pevných nohách. Dve strany vážne uvažujú, že z koalície odídu. Alebo neodídu, ak sa zmení hlava najvyššia. V hre nie je len výmena ministra zdravotníctva, ktorému sa nedarí zlomiť rastúcu krivku počtu infikovaných vírusom, ani rastúcu krivku nových obetí, ba ani len zmeniť farbu jednotlivých okresov z čiernej aspoň na červenú.

Premiér síce stavil na nákup neregistrovanej očkovacej látky, ktorá by mala zabrániť premoreniu Slovenska, no urobil to poza chrbát svojich partnerov a vládny štvorlístok môže byť čoskoro len dvojlístok.

„Ľudia majú dosť problémov aj bez našich konfliktov,“ prihovoril sa aj kolegov v koalícii podpredseda Národnej rady za OĽaNO Gábor Grendel.

Súčasná situácia mu pripomína koniec vlády Ivety Radičovej v roku 2012. „Aj vtedy niektorí špekulovali o výmene premiérky, lebo vraj bola… už ani neviem aká. Ale hlavne, že “lídri” vedeli. Vieme, ako to dopadlo. Bol to euroval? Nie. Bola to neschopnosť vtedajšej garnitúry povzniesť sa nad osobné spory,“ píše Grendel.

Upozorňuje, že stredo-praví voliči boli tak sklamaní, že sa končiacu koalíciu vytrestali totálnym fiaskom. „V skutočnosti len táto neschopnosť vtedajšej garnitúry povzniesť sa nad osobné spory spôsobila, že vznikol raj pre Kočnerov, Bödörov, Vadalov, Makóov, Gašparov, Krajmerov, Hraškov atď. atď. atď,“ pokračuje.

Varuje, že ak bude koalícia pokračovať v súčasnej atmosfére, rovnaký scenár sa môže zopakovať, pričom je jedno, či budú voľby o tri roky alebo o tri mesiace.

„Za posledný rok som si aj ja 100× hryzol do jazyka. Samozrejme, nie kvôli opozícii. Niekedy kvôli našim partnerom, niekedy kvôli vlastným kolegom, ale vždy som sa v myšlienkach vracal k jednému: k tomu, prečo nám dali ľudia vo voľbách 2020 dôveru,“ priznáva Grendel.

Súčasná garnitúra sa môže pochváliť akciami ako Búrka, Víchrica, Mýtnik, Dobytkár, Judárš, Očistec, Božie Mlyny. „Ale načo nám to bude, keď to prehlušia konflikty, ktoré medzi sebou zvádzame? Ak sa teraz rozpadneme, nič z toho nebude,“ dodáva s varovaním: „Myslite na to, kolegovia, kým nie je neskoro.“

60 debata chyba
Viac na túto tému: #koaličná kríza pre Sputnik