NAKA zo sledovania novinárov obvinila aj Kočnera či Tótha

Národná kriminálna agentúra (NAKA) obvinila v súvislosti so sledovaním novinárov viaceré osoby. Z prečinu porušenia dôvernosti ústneho prejavu a iného prejavu osobnej povahy boli obvinení Marian Kočner, Peter Tóth, Miroslav Kriak, Štefan Mlynarčík a Juraj Škrip.

03.03.2021 13:04
Marian Kočner Foto:
Marian Kočner prichádza na hlavné pojednávanie v kauze vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.
debata (22)

Ako prvý o tom informoval Denník N. Hovorca Prezídia Policajného zboru (PZ) Michal Slivka objasnil, že v kauze zmeniek právoplatne odsúdený Kočner údajne požiadal bývalého príslušníka Slovenskej informačnej služby (SiS) Tótha, aby zabezpečil sledovanie vopred určeného okruhu osôb, a to najmä novinárov. Účelom malo byť získanie neverejných informácií o ich súkromí. Tóth následne podľa vyšetrovateľov oslovil ďalšieho bývalého siskára Kriaka, ktorý vytvoril sledovací tím. S Mlynarčíkom a Škripom zabezpečili potrebnú techniku za finančné prostriedky poskytnuté Kočnerom.

„Objekty sledovania mal určiť Marian K., a to konkrétne baru a kaviarne v Bratislave, kde sa schádzali novinári a politici. Členovia sledovacieho tímu mali vyhotovovať ich fotografie a videozáznamy zo stretnutí a rozhovorov. Podľa doposiaľ získaných informácií nemalo byť prekážkou ani to, keď sa v bare schádzala ‚uzavretá spoločnosť‘. Monitorovať mali aj okolie baru a kaviarne či ďalšie miesta v Bratislave a okolí,“ uviedol Slivka.

Záznamy zo sledovania podľa polície Kriak odovzdával Tóthovi a ten zase Kočnerovi, ktorý ich zhromažďoval. Údaje chcel použiť na diskreditáciu sledovaných osôb na verejnosti, „čím mala byť spôsobená vážna ujma na právach sledovaných osôb tým, že malo byť porušené ich právo na súkromie“.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #NAKA #vražda novinára Jána Kuciaka #sledovanie novinárov