Na východe policajti kontrolujú, či sú lekári v práci

Viacerí lekári na východe Slovenska vraj potvrdili, že polícia chodí po ambulanciách všeobecných lekárov a kontroluje, či sú v práci. Políciu o to požiadala župa.

04.03.2021 16:14 , aktualizované: 23:20
debata (150)

O ponižovaní hovorí prezidentka Regionálnej lekárskej komory Košice Valéria Vasiľová. „Takéto konanie považujeme za vrchol dehonestácie a doslova ponižovanie lekárov a všetkých ostatných zdravotníckych pracovníkov, ktorí denne bojujú za zdravie a životy svojich pacientov,“ konštatuje Vasiľová.

Pripomína, že všeobecní lekári majú denne priemerne 70 pacientov. „Z toho desiatky telefonických konzultácií a mnohí sú doslova na pokraji vyčerpania,“ pokračuje prezidentka. Dodáva, že komora chápe nespokojných pacientov, ktorí sa často nevedia dovolať svojmu lekárovi. „Ale to neznamená, že lekári nie sú v práci,“ upozorňuje Vasiľová.

Sme sklamaní, že potom, ako vláda deklarovala vo svojich opatreniach pomoc primárnemu segmentu, ktorý je pilierom nášho kolabujúceho zdravotníctva, sme sa dočkali nie pomoci, ale represií a dehonestovania. Žiadame príslušné orgány, aby okamžite prestali s takouto formou kontrol a radšej sa zamerali na kontrolu opatrení, prijatých na zamedzenie šírenia koronavírusu.

„Sme sklamaní, že potom, ako vláda deklarovala vo svojich opatreniach pomoc primárnemu segmentu, ktorý je pilierom nášho kolabujúceho zdravotníctva, sme sa dočkali nie pomoci, ale represií a dehonestovania. Žiadame príslušné orgány, aby okamžite prestali s takouto formou kontrol a radšej sa zamerali na kontrolu opatrení, prijatých na zamedzenie šírenia koronavírusu,“ vyhlásila Vasiľová.

Pripomenula, že v mimoriadnom nasadení sú všetci lekári a zdravotníci, ktorí by „privítali nielen od kompetentných orgánov, ale aj od všetkých spoluobčanov, spolupatričnosť, trpezlivosť a pomoc zdravotníkom naprieč celým segmentom“.

Hovorkyňa košickej župy potvrdila, že polícia začala s kontrolami v ambulanciách lekárov. „Reaguje tak na podnety Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby, ktoré záchranári predniesli na Krízovom štábe Okresného úradu Košice. Na linke 155 sa podľa ich slov množia telefonáty pacientov, ktorí sa na núdzové číslo obracajú, pretože sa nevedia dovolať svojim ambulantným lekárom,“ reagovala pre Pravdu hovorkyňa Košického samosprávneho kraja Anna Terezková.

Polícia požiadala kraj o zoznam ambulantných lekárov, informácie o mieste výkonu práce a ordinačných hodinách.

„Tieto kontroly sú preventívneho charakteru, lekárom nie sú ukladané sankcie v prípade neprítomnosti. Cieľom je preveriť a prípadne vyvrátiť dezinformácie o tom, že ambulantní lekári v Košickom kraji riadne neordinujú,“ dodala Terezková.

© Autorské práva vyhradené

150 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #lekári #policajné kontroly