Pellegrini: Koaličná kríza je divadlo na prekrytie vážnej situácie s pandémiou

Aktuálna kríza vládnej koalície je obyčajné divadlo, ktoré má slúžiť na odvrátenie pozornosti ľudí od zlej situácie na Slovensku. Vyhlásil to expremiér a líder mimoparlamentného Hlas Peter Pellegrini.

05.03.2021 14:24 , aktualizované: 16:28
Peter Pellegrini Foto:
Líder Hlasu Peter Pellegrini
debata (13)

Vyzval koalíciu, aby situáciu vyriešila čo najskôr a vrátila sa k riešeniu pandémie. Ak premiér Igor Matovič (OĽaNO) nedokáže situáciu vo vláde vyriešiť čo najskôr, mal by podľa Pellegriniho podať demisiu a umožniť predčasné voľby. Zároveň informoval, že sa im podarilo vyzbierať už takmer 200-tisíc podpisov. Verí, že kompletné hárky by mohli prezidentke doručiť už v apríli.

Video: Premiér možno svojim partnerom hodí malú kostičku.

Video

„Toto celé je len jedno veľké divadlo, ktoré v skutočnosti nespôsobí nič,“ zdôraznil s tým, že premiér ostane vo funkcii vedomý si sily poslaneckého klubu v Národnej rade (NR) SR.

Pripomenul, že denne zomiera na Slovensku okolo 100 ľudí, a vyzval vládu, aby nečakala s riešením koaličnej krízy týždeň a toto „divadlo“ vyriešila v najbližších dňoch. Požiadal aj hnutie Sme rodina, aby začalo komunikovať s členmi svojho predsedníctva cez internet. Namieta aj voči tomu, že za uplynulý týždeň nik z vlády nevysvetlil nové prijaté opatrenia ani to, ako bude štát ďalej postupovať, ak sa situácia nebude zlepšovať.

V súvislosti s referendom uviedol, že rýchlosť zberu podpisov narastá. Myslí si, že sa im podarí spoločne s ostatnými stranami a petičným výborom vyzbierať omnoho viac podpisov, ako je potrebné na vyhlásenie referenda.

Verí tiež, že prezidentka SR Zuzana Čaputová po doručení podpisových hárkov čo najskôr vyhlási referendum. Spomínaných 200-tisíc podpisov podľa Pellegriniho vyzbierali len v strane Hlas. Zbiera ich však napríklad aj opozičný Smer. Jeho predseda Robert Fico nedávno informoval, že im do centrály prišlo už šesťciferné číslo.

V koalícii sa v uplynulom týždni vystupňovalo napätie. Rekonštrukciu vlády spomínajú SaS a Za ľudí, pripúšťa ju aj Sme rodina. Hnutie by sa malo o ďalšom postupe baviť na predsedníctve budúcu stredu (10. 3.). O výmene na poste premiéra opakovane hovorí šéf SaS Richard Sulík. Koalícia má naďalej rokovať o svojom fungovaní.

Video: Brífing strany Hlas k aktuálnej politickej situácii.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Hlas #Peter Pellegrini #koaličná kríza