Česi zháňajú vakcíny kde sa dá. Zeman loboval v Číne

Máme málo vakcín a usilujeme sa tak o všetky, ktoré sú bezpečné, uviedol premiér Andrej Babiš.

06.03.2021 07:30 , aktualizované: 18:36
New York, kiná, otvorenie Foto: ,
Newyorské kiná sa opäť otvárajú. Diváci v kine AMC Lincoln Square 13 sedia tak, aby dodržiavali sociálny odstup.
debata (33)
Vývoj počtu obetí Covid-19

V grafe je znázornený počet obetí za deň a celkový počet obetí

počet obetí za deň
celkový počet obetí

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

18:36 Stovky ľudí protestovali v sobotu v švédskej metropole Štokholm proti epidemiologickým opatreniam, ktoré majú zamedziť šíreniu pandémie koronavírusu. Informovala o tom agentúra DPA.

Švédske úrady demonštráciu nepovolili, podľa súčasne platných pravidiel sa totiž môže stretnúť najviac osem ľudí naraz. Polícia preto krátko po začatí demonštrácie vyzvala účastníkov, aby sa rozišli.

„Mnoho ľudí vo Švédsku má plné zuby týchto neopodstatnených opatrení,“ povedal miestnym médiám organizátor demonštrácie Filip Sjostrom.

Dav ľudí ignoroval príkazy policajtov a ďalej pochodoval štokholmskými ulicami. Polícia niekoľkých ľudí odviedla preč, pričom jedného muža odtiahla. Niektorí demonštrujúci na to reagovali skandovaním, že správanie polície je protiústavné.

18:02 Európska únia začne v pondelok rokovania s Washingtonom, aby zabezpečila dodávky materiálov vyrobených v USA a potrebných pri výrobe vakcín proti vírusovému ochoreniu COVID-19, uviedol v sobotu európsky zdroj. Podľa agentúry AFP ide o položky, na ktoré sa v súčasnosti vzťahujú prísne exportné obmedzenia.

Komisár EÚ pre vnútorný trh Thierry Breton bude rokovať s koordinátorom Bieleho domu pre boj proti COVID-19 Jeffreym Zientsom, uviedol pre AFP zdroj oboznámený s rokovaniami.

Breton bol v EÚ poverený vedením skupiny, ktorá sa má postarať o urýchlenie dodávok vakcín proti COVID-19.

EÚ a USA chcú „spolupracovať koordinovaným spôsobom, aby sa zabránilo prekážkam“, ktoré by zasiahli európskych výrobcov vakcín, uviedol zdroj.

18:00 Tibetský duchovný vodca dalajláma dostal v sobotu prvú dávku vakcíny proti novému koronavírusu v nemocnici v severoindickom meste Dharmšála. Informovala o tom agentúra AP.

Po podaní vakcíny vyzval 85-ročný dalajláma ľudí, aby boli odvážni a dali sa tiež zaočkovať. „Táto vakcína je veľmi nápomocná a dokáže zabrániť niektorým závažným problémom,“ povedal.

Dalajláma bol po dobu 30 minút po zaočkovaní podrobený pozorovaniu, priblížil pre novinárov lekár z miestnej nemocnice.

17:43 Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) spustil v sobotu v Lučenci ďalšie očkovacie centrum. Zatiaľ nie je otvorené pre širokú verejnosť, počas víkendu od 10.00 do 18.00 h sa môžu v ňom dať zaočkovať iba učitelia a ľudia z kritickej infraštruktúry. Na víkendové očkovanie nasadili štyri očkovacie tímy. V najbližších dňoch bude v kraji podobných centier už celkovo šesť.

„Očkovacie centrum v Lučenci sme pripravili v priestoroch mestského úradu v spolupráci so zdravotníckym zariadením KardioMed, ktoré bude mať na starosti medicínsku stránku očkovania. Denná kapacita centra je približne 300 ľudí,“ konštatoval podpredseda BBSK Ondrej Lunter.

„Prihlasovanie na očkovanie zatiaľ nie je otvorené pre širokú verejnosť, v budúcnosti by sa však záujemcovia mali môcť zaregistrovať cez portál korona.gov.sk. Aktuálne sa v našich očkovacích centrách očkujú učitelia a kritická infraštruktúra vakcínami AstraZeneca a na základe zoznamov, ktoré dostávame od ministerstva zdravotníctva,“ objasnil vedúci oddelenia zdravotníctva Úradu BBSK Martin Caudt.

17:21 Tisíce demonštrantov proti koronavírusovým opatreniam sa vydali v sobotu popoludní smerom do viedenského parku Prater po tom, čo polícia rozpustila zhromaždenie na Námestí Márie Terézie. Informovala o tom rakúska stanica ORF.

V areáli Pratru došlo k občasným potýčkami medzi ľuďmi odmietajúcimi pandemické obmedzenia a protidemonštrantmi. Podľa správ zverejnených na sociálnej sieti Twitter, použila polícia paprikový sprej. Medzi účastníkmi demonštrácie boli zástupcovia krajne pravicovej scény vrátane hnutia identitárov, ako aj odsúdený neonacista Gottfried Küssel.

Ako informovala viedenská polícia na Twitteri, z rozpustených demonštrácií na Námestí Márie Terézie a Námestí hrdinov sa vytvorili dva sprievody protestujúcich, ktoré sa dali do pohybu. Polícia zadržala niekoľkých ľudí.

Na Námestí hrdinov predniesol prejav s mottom „Demokracia, základné práva a sloboda“ popredný predstaviteľ Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) a exminister vnútra Herbert Kickl i ďalší poslanci krajne pravicovej FPÖ.

15:16 Pandémia nového koronavírusu môže ohroziť pokrok, ktorý ženy dosiahli v boji za rodovú rovnosť. Uviedla to v sobotňajšom videoposolstve pri príležitosti nadchádzajúceho Medzinárodného dňa žien nemecká kancelárka Angela Merkelová, informovala agentúra AFP.

Dôvodom je, že sú to práve ženy, na ktoré počas pandemických opatrení pripadá veľký podiel starostlivosti o deti a zároveň plnenie si pracovných povinností. Ženy sú zároveň častejšie zamestnané v rizikovejších povolaniach, ako napríklad v zdravotníctve či sfére sociálnej starostlivosti, zhrnula Merkelová.

„Musíme zaistiť, že pandémia nespôsobí návrat k starým rodovým rolám, ktoré sme považovali za prekonané,“ vyzvala Merkelová. Aktuálna zdravotná kríza podľa jej slov nepomerne viac zasiahuje ženy než mužov. „Opäť raz sú to ženy, ktoré musia zvládať balansovanie medzi domácou výučbou, starostlivosťou o deti a ich vlastným zamestnaním,“ povedala.

11:45 Bývalý český prezident Václav Klaus ukončil v piatok karanténu, ktorú mu hygienická stanica hlavného mesta Praha nariadila v súvislosti s jeho ochorením na COVID-19. S odvolaním sa na hovorcu Inštitútu Václava Klausa o tom v sobotu informoval spravodajský portál Novinky.cz.

Portál dodal, že Václav Klaus absolvoval celú svoju liečbu v domácom prostredí, jeho hospitalizácia nebola nutná.

Podľa Macinku sa Klaus liečil bežne dostupnými preparátmi, ako je aspirín, užíval aj vitamíny, prírodné prípravky a isoprinosine na podporu imunity.

10:04 V Piatok v Česku pribudlo 13 074 ľudí nakazených covidom. Je to o 1500 menej než vo štvrtok a o 1700 menej než pred týždňom, sumarizuje spravodajský server iDNES.cz.

Počet hospitalizovaných mierne klesol o 200, počet pacientov vo vážnom stave sa však zmenil minimálne. Počet nakazených covidom od začiatku epidémie v krajine prekročil 1,3 milióna.

Počet úmrtí s covidom dosiahol 21 558. Vyplýva to z údajov na webe českého ministerstva zdravotníctva, píše ďalej iDNES.cz.

8:32 Nemecké zdravotnícke úrady ohlásili 9557 nových prípadov koronavírusu preukázaných za uplynulý deň a 300 úmrtí, uviedla agentúra DPA s odvolaním sa na berlínsky Inštitút Roberta Kocha. Minulú sobotu inštitút informoval o 9762 novo evidovaných infekciách a 369 úmrtiach pacientov s covidem-19.

Počet nakazených za uplynulých sedem dní na 100-tisíc obyvateľov predstavoval 65,6. Pred týždňom bola hodnota tohto ukazovateľa 63,8. Najvyšších 197,6 zaznamenal inštitút 22. decembra.

7:53 Nemecké zdravotné úrady za piatok ohlásili 9 557 nových prípadov nákazy koronavírusom a 300 úmrtí, uviedla agentúra DPA s odvolaním sa na berlínsky Inštitút Roberta Kocha. Minulú sobotu inštitút informoval o 9 762 novo evidovaných infekciách a 369 úmrtiach pacientov s COVIDOM-19. Počet nakazených za uplynulých sedem dní na 100 000 obyvateľov predstavoval 65,6. Pred týždňom bola hodnota tohto ukazovateľa 63,8. Najvyššiu 197,6 zaznamenal inštitút 22. decembra.

Sedemdňové reprodukčné číslo v Nemecku je momentálne 1,04. Znamená to, že 100 infikovaných ľudí nakazilo v priemere zhruba 104 ďalších. Ak je číslo dlhodobo pod hodnotou jedna, predpokladá sa, že infekcia je na ústupe.

V krajine s približne 83 miliónmi obyvateľov sa od začiatku šírenia koronavírusu preukázateľne nakazilo takmer 2,5 milióna ľudí, z ktorých 71 804 nákaze podľahlo.

7:30 Do Českej republiky nebude podľa premiéra Andreja Babiša dovezená vakcína bez registrácie v EÚ alebo výnimky ministerstva zdravotníctva. Povedal to v piatok po rokovaní kabinetu. Medzi firmami je ale podľa neho o neschválené vakcíny záujem, informoval spravodajský portál Novinky.cz.

„Máme málo vakcín a usilujeme sa tak o všetky vakcíny, ktoré sú bezpečné. Nikdy nebudeme ale dodávať do Českej republiky vakcíny, ktoré nie sú schválené EÚ či nedostali výnimku ministerstva zdravotníctva,“ povedal premiér v súvislosti s čínskou očkovacou látkou. „O vakcíny, ktoré zatiaľ ČR nenakúpila, je záujem medzi občanmi i firmami,“ dodal.

Aj minister zdravotníctva Jan Blatný opakovane povedal, že všetky používané vakcíny proti COVID-19 musia byť registrované Európskou komisiou na základe odporúčania Európskej agentúry pre lieky (EMA).

Zároveň premiér po rokovaní vlády uviedol, že Česko ešte nezačalo rokovať s Čínou o dodávke vakcíny Sinopharm. Preferuje, aby Čína požiadala o registráciu v EÚ. „Je pravdepodobné, že Čína o to čoskoro požiada,“ povedal.

Žiadnu aktivitu vo veci získania čínskej vakcíny nevyvíja ani ministerstvo zdravotníctva. Hrad totiž tento týždeň uviedol, že o dodávku čínskej vakcíny Sinopharm požiadal prezident Miloš Zeman na žiadosť premiéra Babiša. Listom sa obrátil priamo na čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga, píšu Novinky.cz.

Zemanovu žiadosť podľa Hradu čínsky prezident odsúhlasil a postúpil čínskym úradom. Hovorca prezidenta Jiří Ovčáček na Twitteri uviedol, že Čína žiadosti okamžite vyhovela. Babiš v piatok uviedol, že Zemana žiadal, či by nemohol kontaktovať svojich partnerov v Izraeli, Rusku a Číne, či sú možné dodávky vakcín z týchto krajín. Rokovať sa ale nezačalo, dodali Novinky.cz.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus