PCR testy odhalili 2522 infikovaných. Počet úmrtí sa zvýšil o 74

Prostredníctvom RT-PCR testov zachytili v piatok na Slovensku 2522 pozitívnych na ochorenie COVID-19, vykonali 15 721 testov. Počet úmrtí súvisiacich s novým koronavírusom sa zvýšil o 74. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webovej stránke covid-19.nczisk.sk.

06.03.2021 10:13 , aktualizované: 21:48
debata (123)

Pribudlo tiež 2908 pozitívne testovaných antigénnymi testami. „Je to 16,04 percenta z 15 721 ukončených RT-PCR vyšetrení a 1,02 percenta z 286.356 anti­génnych testov,“ uviedlo na sociálnej sieti ministerstvo zdravotníctva.

Najviac pozitívne testovaných RT-PCR testami bolo v Prešovskom kraji (497), nasleduje Košický kraj (439), Žilinský (369), Trenčiansky (326), Trnavský (299), Bratislavský (238), Banskobystrický (221) a Nitriansky (133). „Je medzi nimi 1239 mužov a 1283 žien. Celkový počet nakazených mužov je 153.127 a žien 168.977,“ spresnilo ministerstvo.

Covid automat od 8. 3. - čiernych okresov je až 30

Rozdelenie okresov od 8. 3. + výhľad na ďalšie obdobie, údaje ministerstva zdravotníctva

Fotogaléria
+7

V nemocniciach je aktuálne hospitalizovaných 3911 pacientov, z nich potvrdené ochorenie má 3683 ľudí. Na JIS je 349 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 367 osôb.

Počet potvrdených úmrtí na pľúcnu formu COVID-19 vzrástol o 74 prípadov. Celkový počet úmrtí „na covid“ je 7739 a celkový počet úmrtí „s covidom“ je 1578.

Celkový počet ukončených laboratórnych PCR testov doteraz je 2 116 195, pričom takto bolo pozitívne testovaných 322 104 osôb. Celkový počet vykonaných antigénových testov doteraz je 14 897 896, z čoho bolo pozitívne testovaných 299 242 osôb.

Celkový počet neaktívnych prípadov je 441 625. Ide o osoby, ktoré prekonali ochorenie COVID-19 či už s klinickým obrazom, alebo bezpríznakovo a od zistenia pozitívneho testu uplynuli dva až štyri týždne u ambulantne liečených pacientov a šesť týždňov u hospitalizovaných pacientov.

Celkový počet zaočkovaných osôb prvou dávkou vakcíny je 338 582, za predchádzajúci deň pribudlo 5296 zaočkovaných. Druhú dávku vakcíny už dostalo 177 431 ľudí, uplynulý deň sa zaočkovalo 7027 ľudí.

Pozitivita testov

Graf znázorňuje, koľko % z vykonaných testov na COVID-19 bolo pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

Dvaja slovenskí pacienti s COVID-19 sú už v Nemecku

Do nemeckého Dortmundu v sobotu previezli dvoch pacientov zo západného Slovenska. Prvého pacienta previezla letecká ambulancia v sobotu ráno, s druhým pacientom vzlietol vládny špeciál v sobotu krátko poobede, v týchto chvíľach by mal pristávať na nemeckej pôde. TASR o tom informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Pripomenula, že ide o medzinárodnú pomoc v rámci európskej solidarity, ktorú už využili viaceré európske krajiny vrátane Holandska či Francúzska. „Európa si vzájomne pomáha aj s vakcínami. Slovensko dostane 15.000 očkovacích látok od spoločnosti AstraZeneca ako dar od Francúzska. V rámci európskeho systému solidarity môže naša krajina tiež počítať so 100.000 vakcínami od spoločnosti Pfizer/BioNTech,“ dodala Eliášová.

Korčok: Do Nemecka letecky prevezú v sobotu slovenských pacientov

Nemecká spolková krajina Severné Porýnie-Vestfálsko prijme do svojich nemocníc slovenských pacientov s novým koronavírusom. Ambulantné lietadlo má pristáť v sobotu v Dortmunde. Na sociálnej sieti o tom informuje minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS).

„Slovensko ďakuje Nemecku a spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko za to, že prijmú na urgentné ošetrenia vo svojich nemocniciach slovenských pacientov s koronavírusom. Ambulantné lietadlo dnes pristane v Dortmunde,“ píše Korčok. Šéf slovenskej diplomacie zároveň vyjadril vďaku „nemeckým priateľom“ za túto pomoc v núdzi.

Letecký prevoz prvého slovenského pacienta s ochorením COVID-19 do nemeckého Dortmundu potvrdilo aj Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR. „Ide o medzinárodnú pomoc v rámci európskej solidarity, ktorú už využili viaceré európske krajiny vrátane Holandska či Francúzska. Ďakujeme spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko za ponúknutú pomoc, rovnako ďakujeme aj ďalším krajinám, ktoré v rámci európskej solidarity pomáhajú Slovensku so zvládaním pandémie,“ skonštatovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Prvých slovenských pacientov previezli tento týždeň aj do nemocnice v Gorliciach na juhovýchode Poľska. Okrem Poľska ponúklo pomoc Slovensku aj Nemecko. Obe krajiny nám ponúkli desať lôžok s možnosťou umelej pľúcnej ventilácie. Na Slovensku zároveň v rámci európskej pomoci pomáhajú v týchto dňoch aj lekári a sestry z Rumunska.

Konzílium odborníkov dôrazne neodporúča cestovať na exotické dovolenky

Konzílium odborníkov varuje pred dovolenkami v zahraničí a Slovákom dôrazne neodporúča cestovať na exotické dovolenky. Odborníci poukazujú na to, že počet osôb, ktoré sa novým koronavírusom infikujú na dovolenkách, stále rastie. Zdôrazňujú, že sa tým zvyšuje riziko zavlečenia nových nebezpečných mutácií.

Za mesiace február a marec bolo na Slovensko importovaných 35 pozitívnych prípadov. Najviac ich bolo z Egypta (16), nasleduje Tanzánia (9), Maldivy (6) a tiež Kolumbia, Spojené arabské emiráty, Saudská Arábia a Alžírsko (zhodne po jednom prípade).

Odborníci z konzília v tejto súvislosti zároveň pripomínajú všetkým, ktorí sa vrátili z exotických destinácií, aby sa bezprostredne pri vstupe na Slovensko zaregistrovali v aplikácii eHranica, 14 dní zostali v karanténe a na ôsmy deň sa nechali otestovať PCR testom. Tí, ktorí vstupujú na územie Slovenska leteckou dopravou, sú zároveň povinní vyplniť elektronický formulár na vyhľadávanie cestujúcich.

123 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19