Referendum 2021. Opozícia hovorí, že má už státisíce podpisov

Kedy budú zozbierané podpisy pod referendum, ktorým chce opozícia, ale aj odbory či ľudia nespokojní so súčasnou situáciou, vyvolať predčasné voľby?

06.03.2021 16:39
debata (332)

VIDEO: Hlas a Smer hovoria, že majú státisíce podpisov za referendum za skrátenie volebného obdobia.

Video

Podľa Petra Pellegriniho, šéfa strany Hlas, sa otázkou referenda bude musieť prezidentka Zuzana Čaputová čoskoro zaoberať, predpokladá, že možno už v apríli. Odhaduje, že len oni v strane majú vyzbieraných približne 200-tisíc podpisov. „Nám chodí zberná pošta trikrát za týždeň a to sú už vrecia obálok,“ povedal Pellegrini.

Aj podľa predsedu Smeru Roberta Fica je strana „už ďaleko za polovicou“ podpisov, potrebných pre referendum (zákon vyžaduje 350-tisíc podpisov). „Zastavia ma ľudia ráno na hrádzi a dávajú mi do rúk petičné hárky,“ hovorí Fico a dodáva, že mnohí chodia osobne na centrálu strany.

Ani v Hlase ani v Smere nemajú informácie, koľko podpisov vyzbierali iné organizácie, ktoré podporujú referendum, napríklad odbory. To môžu byť ďalšie tisíce podpisov.

Zber podpisov oficiálne organizuje petičný výbor, ktorého súčasťou politici nie sú. Ako zástupca „v styku s orgánmi verejnej moci“ je na referendovej stránke referendum.sk uvedený Ervin Erdélyi.

Referendová otázka je takáto:

„Súhlasíte s tým, aby sa skrátilo VIII. volebné obdobie Národnej rady SR tak, aby sa voľby do Národnej rady SR vykonali do 180 dní odo dňa vyhlásenia výsledkov tohto referenda?“

332 debata chyba
Viac na túto tému: #referendum #referendum 2021