Izrael otvorí kaviarne pre očkovaných, iní zostanú vonku

Držitelia zelených pasov - zaočkovaní a tí čo už mali ochorenie COVID-19 - získajú späť základné práva a slobody v Izraeli skôr než iní.

07.03.2021 07:00 , aktualizované: 19:56
debata (232)
Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

19:56 Polícia v hlavnom meste ČR Praha zadržala počas nedeľňajších demonštrácií proti koronavirusovým obmedzeniam 17 osôb vrátane poslanca s spoluorganizátora protestného zhromaždenia Lubomíra Volného. Informoval o tom spravodajský portál ČT24.

Volného zadržali policajti na Václavskom námestí po tom, čo si opakovane odmietal nasadiť rúško. Informáciu o jeho zadržaní pre CNN Prima News potvrdil český minister vnútra Jan Hamáček. Volný na Facebooku neskôr napísal, že je v poriadku a je na slobode.

17:22 Spolková krajina Dolné Rakúsko plánuje očkovaciu látku proti koronavírusu od firmy AstraZeneca používať naďalej i po tragickom incidente, keď po podaní vakcíny od tejto spoločnosti zomrela zdravotná sestra. Informovala o tom v nedeľu agentúra APA.

Spolkový úrad pre bezpečnosť v zdravotníctve (BASG) však z obehu stiahol výrobnú šaržu vakcíny od AstraZenecy č. ABV 5300, ktorú dostala aj 49-ročná zdravotná sestra pracujúca na klinike v meste Zwettl.

Ako v sobotu napísali rakúske médiá, žena zomrela desať dní po podaní očkovacej látky. Presnú príčinu úmrtia však určí až pitva, ktorú vykonajú vo Všeobecnej nemocnici (AKH) vo Viedni. BASG ani AKH však zatiaľ nezistili, že by úmrtie ženy priamo súviselo s očkovaním proti koronavírusu.

16:23 Británia sa stala prvou krajinou, ktorá spustila klinickú štúdiu, v rámci ktorej budú zdraví dobrovoľníci zámerne vystavovaní nákaze novým koronavírusom. Potvrdilo to v nedeľu britské ministerstvo zdravotníctva, píše agentúra DPA.

Prvé testy zahŕňajúce dobrovoľníkov, ktorí zatiaľ neboli zaočkovaní proti koronavírusu, sa začali v sobotu v Kráľovskej slobodnej nemocnici v Londýne. Tento program podľa hovorkyne rezortu zdravotníctva „zlepší a urýchli vývoj vakcín a liečby ochorenia COVID-19“.

„Títo starostlivo vybraní dospelí budú vystavení vírusu v bezpečnom a kontrolovanom prostredí, pričom ich 24 hodín denne budú monitorovať a dohliadať na nich lekári a vedci,“ priblížila hovorkyňa.

Výskumníci vybrali 90 dobrovoľníkov, ktorí sú mladí, zdraví a nehrozí im ťažký priebeh ochorenia COVID-19. Spočiatku ich vedci podrobia najnižšiemu možnému množstvu vírusu, aké je potrebné na to, aby sa človek nakazil. Cieľom štúdie je zistiť, ako imunitný systém reaguje na tento vírus a tiež, akým spôsobom vírusové častice reagujú na okolité prostredie.

Ide o prvú štúdiu tohto druhu na svete týkajúcu sa koronavírusu, ako predtým uviedla britská vláda. V minulosti sa podobné testy robili pri výskume očkovania proti chrípke či malárii, no ich účastníci vopred dostali potenciálnu účinnú látku.

15:50 Pražská polícia spacifikovala niekoľko osôb na Staromestskom námestí, kde sa okolo 14.00 h zhromaždili demonštranti protestujúci proti vládnym pandemickým opatreniam. Po nútenom ukončení zhromaždenia sa dav niekoľko stoviek ľudí vydal smerom na Petřín. Informoval o tom portál Novinky.cz.

Protestujúci za zátarasami na Staromestskom námestí skandovali heslá volajúce po slobode, ochrane demokracie ľudskosti. Kričali heslá ako „Nemáte svedomie“, „Máme dlhé ruky“ či „Pusťte ich“. Po tom, čo niekoľko demonštrantov prerazilo zátarasy a dostali sa do kontrolovaného priestoru, použili policajti rozbušky a niekoľko osôb na zemi spútali.

Keďže mnoho ľudí na podujatí, ktoré zorganizovalo hnutie Chcípl PES, nemali respirátory ani rúška, policajti ich megafónmi upozorňovali, aby rešpektovali vládne nariadenia. Úradník magistrátu hlavného mesta ČR zhromaždenie nakoniec ukončil po tom, čo bol presiahnutý počet účastníkov.

14:14 Odľahlé francúzske tichomorské územie Nová Kaledónia – jedno z mála miest na planéte, ktoré doteraz nezažilo epidémiu vírusového ochorenia COVID-19 – sa po zistení deviatich prípadov nákazy novým koronavírusom chystá od pondelka večera na prísny lockdown, uviedli v nedeľu miestni predstavitelia.

Predseda vlády Thierry Santa oznámil, že lockdown bude trvať dva týždne, aby sa „prerušil prenos vírusu, kým je čas“.

Ohnisko nákazy na francúzskom súostroví bolo zistené po tom, čo riaditeľ jednej z miestnych škôl, u ktorého sa vírusové ochorenie prejavilo po návrate z iného francúzskeho zámorského územia – ostrovov Wallis a Futuna, kde medzičasom detegovali aj ďalších nakazených koronavírusom SARS-CoV-2.

12:26 Žilinské materské a základné školy budú od pondelka 8. marca otvorené prednostne pre deti zamestnancov s nevyhnutným prezenčným výkonom práce. Rovnako tak pre žiakov, ktorým podmienky neumožňujú prístup k dištančnému vzdelávaniu. TASR o tom informoval hovorca mesta Žilina Vladimír Miškovčík.

„Nástup škôlkarov a žiakov základných škôl bude podmienený negatívnym antigénovým alebo RT-PCR testom na ochorenie COVID-19 nie starším ako sedem dní u jedného zo zákonných zástupcov dieťaťa. Rodičia tiež musia predložiť čestné vyhlásenie, ktorého znenie zverejnia školy na svojich webových stránkach,“ konkretizoval hovorca.

11:12 Na nedeľnú demonštráciu proti opatreniam vlády zvolanú do Prahy na Václavské námestie sa z moravskosli­ezskych okresov Karviná a Ostrava vydali desiatky ľudí. Polícia autobusy s nimi však na hraniciach okresov zastavila a poslala späť – prípad odovzdá na doriešenie na administratívne konanie. Píše o tom spravodajský server iDNES.cz.

Pražská polícia je na nedeľnú demonštráciu pripravená. „Cieľom bezpečnostných opatrení bude predovšetkým zaistenie pokoja a verejného poriadku a dohľad nad dodržovaním vládnych nariadení,“ povedal hovorca Jan Daněk.

Na demonštrantov bude dohliadať niekoľko stoviek policajtov z poriadkovej, dopravnej i kriminálnej služby či antikonfliktného tímu. „Na bezpečnostnom opatrení spolupracujeme aj so strážnikmi mestskej polície a komunikujeme so zvolávateľmi akcií i s pracovníkmi Magistrátu hlavného mesta Prahy,“ dodal policajný hovorca.

8:57 V Českej republike pribudlo v sobotu 9066 prípadov koronavírusovej nákazy. Je to tretie najvyššie víkendové číslo. Najvyšší počet infikovaných, teda 12 473, bol cez voľný deň hlásený 24. októbra. Informuje o tom spravodajský server iDNES.cz.

Oproti piatku pribudlo v sobotu o 4000 nakazených menej, ale zase o 1200 viac, než tomu bolo v rovnaký deň pred týždňom. S nákazou novým typom koronavírusu (SARS-CoV-2) v súčasnosti bojuje vyše 168-tisíc ľudí. Počet zomretých sa od začiatku pandémie zvýšil na 21 717.

7:00 Izraelská vláda sa rozhodla uvoľniť ďalšie protipandemické opatrenia. Za určitých podmienok bude možné v nedeľu znova otvoriť reštaurácie a kaviarne, oznámila v sobotu večer kancelária premiéra Benjamina Netanjahua. Informovala o tom agentúra DPA.

Podmienkou otvorenia reštaurácií a kaviarní bude napríklad to, že v interiéri bude možné obsluhovať len zákazníkov s tzv. zeleným pasom. Neočkovaní hostia môžu sedieť iba vonku.

Študenti so zeleným pasom sa od nedele môžu vrátiť do univerzít. Neočkovaní študenti môžu pokračovať len v dištančnom vzdelávaní.

Držitelia zelených pasov – osoby zaočkované oboma dávkami vakcíny najmenej pred týždňom a ktoré prekonali ochorenie COVID-19 – získajú späť základné práva a slobody v Izraeli skôr ako tí, ktorí očkovaní neboli.

Pre všetkých občanov Izraela naďalej platia pravidlá týkajúce sa sociálnych odstupov a hygieny.

Izrael patrí medzi krajiny s najväčším počtom zaočkovaných obyvateľov. V krajine, kde žije niečo cez 9 miliónov obyvateľov, dostalo prvú dávku už viac ako 4,9 milióna ľudí a druhú približne 3,7 milióna.

232 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus