Koalícia navrhuje zrušiť povinné váženie smetiarskych áut

Povinnosť vážiaceho systému pre smetiarske autá, ktorá má platiť od roku 2023, by sa mohla zrušiť. Navrhujú to koaliční poslanci v návrhu novely zákona o odpadoch, ktorú predložili do parlamentu. Po novom by stačilo, aby zberové spoločnosti ohlásili obci množstvá vyzbieraného odpadu. Mnohé obce podľa predkladateľov vážiaci systém nepotrebujú, problém je tiež s finančnými nákladmi i s technickým stavom vozidiel.

08.03.2021 12:13
odpad Foto:
Pracovníci Zberného dvora počas zberu kuchynského odpadu z domácností v Martine.
debata (4)

Envirorezort si uvedomuje, že plošné zavedenie takýchto zariadení pre obce, ktoré ich nepotrebujú, je nevhodné. Uviedol štátny tajomník Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR Juraj Smatana. „Ministerstvo si uvedomuje nevhodnosť povinnosti plošného zavedenia vážiacich zariadení aj pre obce, ktoré ho nepotrebujú, ale súčasne vníma, že požiadavka na lepšiu kontrolu zberových spoločností tiež vzišla z prostredia samosprávy,“ povedal Smatana. Dodal, že envirorezort vie o niekoľkých verziách poslaneckých návrhov.

Parlament v novembri 2019 schválil legislatívu, podľa ktorej majú byť smetiarske autá vybavené vážiacim systémom. Koalícia tvrdí, že táto povinnosť je kontraproduktívna. „Všetky zberné vozidlá sú totiž pred vysypaním vážené na certifikovaných váhach v spaľovniach, taktiež na skládkach a v zariadeniach na spracovanie triedeného odpadu,“ skonštatovali poslanci. Väčšie obce a mestá majú podľa nich k dispozícii informáciu o vyprodukovanom odpade. Menšie obce by sa mohli naďalej dohodnúť na inštalovaní systému dobrovoľne, podobne ako doteraz.

Nemožné domontovanie

Problém tiež vidia v tom, že na niektoré staršie typy áut sa zariadenie nedá domontovať. Opatrenie by spôsobilo neprimerane vysoké investičné náklady, čo by sa následne premietlo do cien za zber komunálneho odpadu. Viacero systémov v menších obciach podľa poslancov využíva sofistikovanejšie a ekologickejšie riešenia než je váženie, napríklad čipovanie nádob či elektronickú identifikáciu naplnenosti nádob. Nevýhodu vidia aj v ekologickej záťaži.

Po novom by sa preto povinnosť vážiaceho systému na vozidlách zrušila. Zberové spoločnosti by museli obci ohlasovať množstvá vyzbieraného odpadu do 15 dní od skončenia mesiaca, v ktorom sa odpad zbieral.

Nová legislatíva by v prípade schválenia platila od 1. januára 2023.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #odpady #odpadové hospodárstvo