Pápež prijal pozvanie od Čaputovej a príde na Slovensko

Prezidentka Zuzana Čaputová s radosťou prijala správu o tom, že pápež František má v úmysle pricestovať na Slovensko. Svätého Otca pozvala na návštevu počas ich spoločného stretnutia vo Vatikáne v decembri minulého roka.

08.03.2021 16:03 , aktualizované: 16:27
Vatikán SR Prezidentka Pápež Audiencia Foto: ,
Prezidentka Zuzana Čaputová a pápež František počas stretnutia vo Vatikáne v decembri 2020.
debata (139)

„Veľmi sa teším, že Svätého Otca budeme môcť privítať na Slovensku, jeho návšteva bude určite symbolom nádeje, ktorú tak veľmi potrebujeme,“ uviedla prezidentka. Slovensko naposledy privítalo na svojom území pápeža v roku 2003, kedy vo Vatikáne pôsobil Ján Pavol II.

Portál Vatican News informoval, že na tlačovej konferencii počas spiatočného letu z návštevy Iraku pápež František uviedol, že má v úmysle navštíviť aj Slovensko. Podľa portálu v odpovedi na otázku o jeho plánovaných cestách spomenul aj Bratislavu, ktorú zvažuje navštíviť popri eucharistickom kongrese v Budapešti.

Portál zároveň informoval, že v hlavnom meste Maďarska sa pápež plánuje zúčastniť na záverečnej omši Medzinárodného eucharistického kongresu. Tá je podľa Vatican News naplánovaná na nedeľu 12. septembra 2021 o 11:00 na Námestí hrdinov.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová (vľavo) a pápež...
Prezidentka SR Zuzana Čaputová a pápež...
+3Prezidentka SR Zuzana Čaputová a pápež...

Pápež a Čaputová sa stretli v decembri minulého roka vo Vatikáne. Hovorili aj o pandémii koronavírusu. Pápež vtedy odkázal Slovensku, aby s koronakrízou bojovalo a vydržalo.

„Záujem prísť má naozaj úprimný,“ povedala v decembri Čaputová. Dodala však, že všetko je o pandemickej situácii a pápežovom zdravotnom stave. Na stretnutí sa rozprávali o aktuálnej situácii vo svete aj na Slovensku. Pontifex podľa prezidentky povedal, že „po kríze nikdy nič neostane rovnaké“. „Preto je dôležité, aby sme spoločne všetci spolu pracovali na zjednotení sveta, aby sme dokázali čeliť našim výzvam,“ poznamenala.

Testy ako dar

Prezidentka doniesla pápežovi štyri veľké adventné sviece vyrobené v chránenej dielni ľuďmi zo znevýhodneného prostredia. Sviece vyrobili z recyklovaného materiálu, pretože téma klimatických zmien je blízka aj pápežovi. Darovala mu taktiež obraz Panny Márie, ktorá je patrónkou Slovenska. Od slovenských vedcov priniesla Čaputová do Vatikánu 10-tisíc PCR testov na koronavírus.

Pápež slovenskej prezidentke daroval bronzový umelecký odliatok nazvaný Buďte poslami pokoja. Ďalšími darmi boli výtlačky dvoch pápežských dokumentov.

139 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #Zuzana Čaputová