Rakúsko zatvára prvé väčšie mesto, na covid zomrel 37-dňový chlapec

Prvé väčšie rakúske mesto, odkiaľ budú môcť ľudia vycestovať len s čerstvým testom na koronavírus, je Wiener Neustadt.

09.03.2021 06:00 , aktualizované: 22:43
Izrael, koronavírus, letisko Foto: ,
Testovanie cestujúcich na letisku Bena Guriona v izraelskom Tel Avive.
debata (45)
Regionálne opatrenia platné od

22:43 Británia v utorok rázne odmietla tvrdenia predsedu Európskej rady Charlesa Michela, že Londýn „zakázal vývoz vakcín“. „Britská vláda nezablokovala vývoz ani jednej covidovej vakcíny. Akékoľvek vyjadrenia o zákaze vývozu vakcín alebo obmedzeniach sú celkom nepravdivé,“ uviedol v reakcii hovorca britskej vlády. „Táto pandémia je globálnou výzvou a medzinárodná spolupráca v oblasti vývoja vakcín je aj naďalej neoddeliteľnou súčasťou našej reakcie na ňu,“ dodal hovorca.

Šéf Európskej rady v príspevku zverejnenom na portáli consilium.euro­pa.eu obhajoval mechanizmus na kontrolu vývozu vakcín, ktorý EÚ v určitých prípadoch umožňuje zablokovať dodávky smerujúce mimo tento blok.

„Fakty neklamú. Británia a Spojené štáty úplne zakázali vývoz vakcín a ich zložiek vyrobených na ich území. Európska únia, región, ktorý má v oblasti vakcín najväčšie výrobné kapacity na svete, jednoducho len zaviedol systém kontroly vývoz dávok vyrobených na jeho území,“ napísal Michel.

„Taktiež som šokovaný, keď počujem, ak niekto obviňuje EÚ z očkovacieho nacionalizmu,“ dodal predseda Európskej rady. Pripomenul, že napríklad väčšina vakcín dovezených do Izraela pochádza z Belgicka. Spomínaný mechanizmus EÚ využilo minulý týždeň ako prvé Taliansko. Rím zablokoval vývoz 250-tisíc dávok vakcíny spoločnosti AstraZeneca z Talianska do Austrálie.

Talianska vláda tento krok zdôvodnila nedostatkom vakcín v EÚ a tým, že epidemiologická situácia je v Austrálii omnoho lepšia ako v Európe. (dpa, consilium.euro­pa.eu, tasr)

22:13 Chorvátsko je ochotné pomôcť Slovensku a Českej republike so starostlivosťou o pacientov s covidom. Na sociálnej sieti Twitter to v utorok podvečer oznámil chorvátsky premiér Andrej Plenkovič, uviedol spravodajský portál vecernji.hr.

Plenkovič napísal, že v utorok telefonoval s českým premiérom Andrejom Babišom a predsedom slovenskej vlády Igorom Matovičom. Obom tlmočil pripravenosť Chorvátska v prípade potreby a vzhľadom na tlak na zdravotnícke systémy Česka a Slovenska prijať po desať covidových pacientov z každej krajiny. „Chorvátsko je solidárne s členmi EÚ v boji proti pandémii covid-19,“ dodal chorvátsky premiér.

21:48 Rakúsko zaradilo Maďarsko do kategórie krajín, kde je vysoké riziko nákazy koronavírusom. Informovala o tom v utorok agentúra MTI, podľa ktorej na rakúsko-maďarskom úseku hraníc budú rakúske orgány preverovať aj podmienky cestovania smerom do Nemecka.

Podľa informácií maďarského operačného štábu Rakúsko podobne klasifikovalo aj niektoré ďalšie európske krajiny. Cestujúcich, ktorí smerujú do Nemecka, skontrolujú rakúske orgány na hraniciach s Maďarskom a v prípade, že nespĺňajú podmienky vstupu do Nemecka, nevpustia ich ani na územie Rakúska.

Maďarskí odborníci vyhlásili, že prichádza doteraz najťažšia etapa pandémie, pričom očakávajú dva kritické týždne. V nemocniciach je hospitalizovaných 8270 pacientov s covidom, z nich 833 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Za posledný deň pribudlo 6494 nakazených novým druhom koronavírusu a v súvislosti s covidom zomrelo 158 ľudí. (mti, tasr)

21:44 Karikatúra 09.03.2021 (Gašparec)

GAŠPAREC, 9.3.2021

21:36 Ministerstvo zdravotníctva zriadilo extra linku, kde možno nahlasovať porušenie epidemiologických opatrení. Polícia pritom už celkom pravidelne hliadkuje v uliciach miest a obcí, pretože od 20. hodiny platia prísnejšie výnimky na zákaz z vychádzania. Vonku môže byť prakticky len ten, kto ide z práce alebo do práce, prípadne na ošetrenie na pohotovosť. (Viac tu)

21:28 Grécko je pripravené cez leto privítať turistov, ktorí budú zaočkovaní proti covidu, preukážu sa potvrdením o protilátkach alebo negatívnym výsledkom testu na koronavírus. Uviedol to v utorok grécky minister pre turizmus Harry Theocharis.

Turistický ruch, ktorý predstavuje významný zdroj príjmov pre grécku ekonomiku, utrpel počas pandémie koronavírusu výrazné škody. Grécka vláda aj preto presadzuje zavedenie európskeho očkovacieho preukazu, ktorý by zjednodušil cestovanie pre občanov EÚ, približuje Reuters.

„Grécko má pripravený kompletný protokol pre leto 2021,“ prihovoril sa minister účastníkom svetového veľtrhu cestovného ruchu ITB Berlín priamo z aténskej Akropoly. Letná turistická sezóna by v Grécku mala odštartovať už v polovici mája. Minister však pripomenul, že všetci návštevníci sa musia počas dovolenky pripraviť na náhodné testovanie na prítomnosť nového koronavírusu. V rámci príprav na letnú turistickú sezón budú prioritne očkovaní aj zamestnanci gréckeho sektoru služieb, ktorí dostanú vakcínu hneď po občanoch z najrizikovejších skupín. (reuters, tasr)

19:40 Vo veku 71 zomrel v utorok český poslanec Jiří Ventruba z Občianskej demokratickej strany (ODS). V Poslaneckej snemovni to oznámil predseda ODS Petr Fiala, ktorého cituje spravodajský server iDNES.cz.

Jiří Ventruba bol hospitalizovaný s ťažším priebehom covidu. Sedemdesiatje­denročný lekár bol poslancom ODS za juhomoravský kraj od roku 2017. Členom strany bol už od roku 2007 a pôsobil tiež ako zástupca primátora v meste Modřice v okrese Brno-vidiek.

V nemocnici s koronavírusom je aktuálne aj komunistický poslanec Jiří Dolejš. „Ležím s kyslíkom a bojujem,“ napísal Dolejš na sociálnych sieťach. Pozitívny výsledok testu PCR na covid mal minulý týždeň aj ďalší poslanec ODS, plzenský primátor Martin Baxa. Ten má však iba mierne príznaky a ak sa jeho zdravotný stav nezhorší, bude naďalej vykonávať svoje povinnosti z domova v on-line režime. V izolácii podľa nových pravidiel zostane do 15. marca. (iDNES.cz, tasr)

18:58 Predsedu maďarského Národného zhromaždenia Lászlóa Kövéra zaočkovali proti novému druhu koronavírusu vakcínou čínskej spoločnosti Sinopharm. Agentúru MTI o tom v utorok informoval šéf tlačového odboru parlamentu Zoltán Szilágyi.

Podľa jeho vyjadrenia Kövér, ktorého zaočkovali ešte minulý týždeň, nemal požiadavku týkajúcu sa pôvodu očkovacej látky. Druhú dávku vakcíny mu podajú 1. apríla.

18:50 Od budúceho pondelka bude podľa COVID automatu 35 okresov v čiernej zóne, teda v štvrtom stupni varovania. V bordovej zóne ich bude 41, v červenej budú tri. Celkovo je Slovensko v čiernej fáze. (Viac tu)

Epidemiologická situácia okolo koronavírusu sa za posledný týždeň na Slovensku mierne zlepšila, krivku sa podarilo zlomiť. Počet hospitalizovaných sa drží na čísle 4048. Denne ochoreniu COVID-19 podľahne 108 ľudí. Reprodukčné číslo sa pohybuje na úrovni 0,95 až 1. Stúpol aj počet aplikovaných vakcín, mobilita klesla. V utorok o tom na tlačovej konferencii informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO).

18:41 Počet podaných vakcín proti novému koronavírusu v Belgicku prekročil v utorok jeden milión. Oznámil to denník The Brussels Times s odvolaním sa na vyjadrenie Sabiny Stordeurovej, šéfky belgickej pracovnej skupiny pre očkovanie.

V Belgicku bolo doposiaľ zaočkovaných, jednou alebo dvoma dávkami vakcíny, už takmer 650-tisíc osôb.

17:05 Mesto Pezinok zriadilo pre svojich obyvateľov infolinku pomoci. Verejnosť sa na ňu môže obrátiť v prípade, ak potrebuje pomoc s liečbou, testovaním, očkovaním či s výkladom platných protipandemických opatrení.

Linka je k dispozícii na čísle 0948 150 891 v p­racovné dni od 13.00 do 18.00 h. Obyvatelia sa so svojimi podnetmi môžu obrátiť na mesto aj prostredníctvom mailovej adresy covidpomoc@msupezinok.sk.

16:07 Ukrajina v utorok schválila použitie vakcíny proti koronavírusu od čínskej firmy Sinovac. Informoval o tom rezort zdravotníctva v Kyjeve.

Ukrajinská farmaceutická spoločnosť Lekchim uzatvorila so Sinovacom zmluvu o dodaní päť miliónov dávok vakcíny.

Nemenovaný predstaviteľ ukrajinského ministerstva zdravotníctva sa minulý týždeň vyjadril, že tamojšie úrady sú pripravené uložiť čínskej firme pokutu v prípade, že sa s dodaním dávok vakcíny omešká, píše denník The Guardian.

16:04 Policajti namerali zdravotníkovi mobilného odberového miesta (MOM) v Stupave, okres Malacky, v dychu alkohol, konkrétne 0,79 miligramu na liter. „Na základe zistených informácií bol 49-ročný muž povereným policajtom obvinený z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky,“ spresnili bratislavskí krajskí policajti na sociálnej sieti.

Dodali, že policajtov privolal vedúci odberového miesta, ktorý nadobudol podozrenie, že zdravotník testuje pod vplyvom alkoholu alebo inej návykovej látky.

Polícia spresnila, že 49-ročný muž je stíhaný na slobode.

15:41 Kremeľ považuje za absurdné tvrdenia Spojených štátov, ktoré vyhlásili, že tri ruské webové stránky napojené na ruské tajné služby šíria dezinformácie o vakcínach od konzorcia Pfizer/BioNTech a od spoločnosti Moderna. Na brífingu v Moskve to v utorok vyhlásil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

„Nerozumieme dôvodom takýchto vyhlásení, máme v úmysle naďalej trpezlivo vysvetľovať, že takéto správy sú úplne absurdné,“ uviedol Peskov podľa agentúry Interfax.

Pripomenul súčasne, že Kremeľ bol vždy proti spolitizovaniu akýchkoľvek aspektov týkajúcich sa vakcín.

Vakcíny podľa Peskova „musia byť dobre certifikované, testované a keď sa potvrdí ich účinnosť, je potrebné ich čo najskôr vyrobiť, aby sa zachránil celý svet pred koronavírusom“ SARS-CoV-2.

13:45 Celkovo 76 800 dávok vakcíny od firmy AstraZeneca dorazilo v utorok do Bulharska, oznámilo ministerstvo zdravotníctva na tlačovej konferencii.

Zásielku previezli do skladovacieho zariadenia komerčnej spoločnosti BB-NCIPD v Národnom centre nákazlivých a parazitických chorôb, odkiaľ dávky začínajú distribuovať do regionálnych zdravotníckych inšpektorátov po celom Bulharsku.

Ďalšia zásielka 28 800 dávok očkovacej látky od tej istej firmy sa očakáva 12. marca, informovala štátna tlačová agentúra BTA.

13:27 Priority prebiehajúceho portugalského predsedníctva v Rade EÚ, rozširovanie EÚ a európska perspektíva krajín západného Balkánu či riešenie pokračujúcej pandémie boli hlavnými bodmi utorkového virtuálneho rokovania ministrov zahraničných vecí Slavkovského formátu (SR, ČR a Rakúsko) a ich portugalského rezortného partnera Augusta Santosa Silvu. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

„Sústredili sme sa na konkrétne oblasti, v ktorých vieme priniesť pridanú hodnotu. Portugalsko je členský štát Únie, ktorý predsedá Rade EÚ v neľahkých časoch, ale jeho program má našu plnú podporu,“ povedal šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok.

Ministri potvrdili potenciál úzkej regionálnej spolupráce s cieľom hľadať východiská z pandemickej krízy, ktoré podporia solidaritu v celej EÚ. V tejto súvislosti sa Korčok s rakúskym ministrom Alexandrom Schallenbergom a českým partnerom Tomášom Petříčkom zároveň zhodli, že chcú pokračovať v dialógu v rámci Slavkovského formátu rozšíreného o ďalších partnerov, tzv. formát S3+.

11:33 Ruský fond priamych investícií (RDIF) podpísal dohodu s farmaceutickou spoločnosťou Adienne Pharma&Biotech o výrobe vakcíny Sputnik V proti ochoreniu COVID-19 v Taliansku. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters s odvolaním sa na oznámenie taliansko-ruskej obchodnej komory.

Komora vo svojom vyhlásení uviedla, že tento krok pripraví pôdu pre vytvorenie prvého závodu na výrobu ruskej vakcíny Sputnik V v Európe.

Výroba vakcíny by sa mala začať v júni. Komora dodala, že do konca roka by sa v Taliansku mohlo vyrobiť desať miliónov dávok Sputniku V.

10:49 Vakcína od konzorcia Pfizer/BioNTech bola schopná zneškodniť nový brazílsky variant koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý sa v Brazílii rýchlo šíri. Informovali o tom výskumníci z Texaskej univerzity v článku uverejnenom v pondelok vo vedeckom časopise The New England Journal of Medicine, z ktorého citovala agentúra Reuters.

zväčšiť Ampulka s vakcínou proti ochoreniu covid-19 od... Foto: SITA/AP, Boris Roessler
BioNTech/Pfizer Ampulka s vakcínou proti ochoreniu covid-19 od spoločnosti Pfizer-Biontech

Krv, ktorú odobrali už zaočkovaným dobrovoľníkom, neutralizovala umelo vytvorenú verziu vírusu, ktorá obsahovala rovnaké mutácie ako vysoko nákazlivá verzia objavená v Brazílii, píše Reuters s odvolaním sa na tím výskumníkov z Texaskej univerzity. Vedci uviedli, že účinnosť vakcíny bola približne rovnaká, ako bola voči menej nákazlivej verzii vírusu z minulého roka.

Vakcína Pfizer podľa predchádzajúcich štúdií zneškodnila aj varianty vírusu objavené vo Veľkej Británii a Južnej Afrike, aj keď juhoafrická mutácia vírusu môže podľa štúdií znižovať množstvo ochranných protilátok vytvorených účinkami vakcíny.

Americký farmaceutický koncern Pfizer vyvinul vakcínu v spolupráci s nemeckou spoločnosťou BioNTech. Americký Úrad pre kontrolu potravín a liekov schválil vakcínu Pfizer 11. decembra minulého roku, Európska lieková agentúra (EMA) vakcínu schválila 21. decembra.

10:27 V nemocniciach v Maďarsku leží 8270 pacientov s ochorením COVID-19, z nich 833 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Za posledný deň pribudlo 6494 nakazených koronavírusom a v súvislosti s covidom zomrelo 158 ľudí, uviedol v utorok operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

Aktuálne je nakazených 120 115, pričom v rámci tretej vlny nákazy priebežne stúpa počet infikovaných i hospitalizo­vaných. Aktuálne proti covidu zaočkovali dosiaľ 1 047 045 osôb, z ktorých 314 485 dostalo už aj druhú dávku očkovacej látky.

10:09 Iba 37-dňový chlapec zomrel v pondelok na koronavírus v nemocnici v gréckom hlavnom meste Atény. Stal sa najmladšou obeťou pandémie v krajine. Informoval o tom portál greekreporter.com. Bábätko liečili v Detskej nemocnici Hagia Sofia. Údajne ho postihol syndróm akútnej respiračnej tiesne pri zápale pľúc zapríčinenom covidom. U dieťaťa, ktoré nemalo žiadne iné ochorenie, sa prejavili vážne príznaky nákazy už niekoľko dní po narodení a trápili ho problémy s dýchaním.

Portál greekreporter.com dodal, že v pondelok zaznamenali v Grécku za posledných 24 hodín 39 úmrtí ľudí infikovaných koronavírusom. Hlásili aj 1165 nových prípadov nákazy.

10:05 V pondelok pribudlo na Slovensku ďalších 116 úmrtí súvisiacich s novým koronavírusom. Počet hospitalizovaných pacientov v nemocniciach s potvrdeným ochorením COVID-19 alebo podozrením naň je 4048. VIAC TU.

9:29 V Nemecku za posledných 24 hodín pribudlo 4 252 nových prípadov koronavírusovej infekcie a 255 ďalších úmrtí spojených s chorobou COVID-19. Vyplýva to zo štatistiky Inštitútu Roberta Kocha (RKI), ktorý presne pred týždňom zaznamenal 3 943 novo nakazených a 358 zomrelých.

Počet novo nakazených nahlásených za uplynulých sedem dní na 100 000 obyvateľov bol dnes ráno 67,5. O deň skôr bol tento dôležitý ukazovateľ vývoja epidémie na hodnote 68,0. Rekordných 197,6 evidoval RKI 22. decembra.

Doteraz najviac zomrelých, 1 244, hlásilo Nemecko 14. januára. Z 18. decembra potom pochádza doterajšie maximum 33 777 novo nakazených. RKI registruje od začiatku pandémie v krajine s 83 miliónmi obyvateľov dokopy 2 509 445 pot­vrdených prípadov infekcie, zhruba 2 319 600 naka­zených sa už medzitým vyliečilo. Nákaze v Nemecku doteraz podľahlo 72 189 ľudí.

Sedemdňové reprodukčné číslo v Nemecku momentálne činí 1,03, čo je mierny pokles oproti hodnote 1,06 zaznamenanej v pondelok. Znamená to, že 100 infikovaných ľudí nakazilo v priemere zhruba 103 ďalších.

9:10 Holandský premiér Mark Rutte v pondelok predĺžil tvrdý lockdown v krajine do konca mesiaca. V posolstve smerom k pandémiou unaveným Holanďanom však poznamenal, že pomaličky „prichádza okamih, keď vakcína získa prevahu nad koronavírusom“.

Rutte vyhlásil, že v platnosti naďalej zostane zákaz vychádzania medzi 21:00 a 4:30. Platiť to bude aj počas nadchádzajúcich parlamentných volieb, v ktorých sa bude usilovať o štvrté funkčné obdobie v pozícii predsedu vlády. Keďže volebné miestnosti budú otvorené do 21:00, na členov komisií i voličov sa bude vzťahovať výnimka. Holandská vláda taktiež vyzvala obyvateľov, aby sa do 15. apríla vyhýbali zahraničným cestám.

8:53 V Česku za pondelok zaznamenali 10 466 nových potvrdených prípadov koronavírusu SARS-CoV-2, informoval v utorok server Novinky.cz s odvolaním sa na české ministerstvo zdravotníctva. Tento počet je o 1855 nižší v porovnaní s pondelkom 1. marca, keď ČR hlásila 12 321 infiko­vaných, pripomínajú Novinky.cz.

Index rizika českého protiepidemického systému (PES) je na úrovni 73 bodov. Reprodukčné číslo vírusu (R0) kleslo pod hodnotu jedna (0,97), čo znamená, že epidémia sa spomaľuje. Toto číslo udáva, koľko ďalších osôb nakazí jeden infikovaný. V krajine je v súčasnosti 163 034 aktívnych prípadov, z čoho 8 478 osôb je hospitalizovaných.

8:16 Spojené štáty v pondelok zaznamenali po vyše troch mesiacoch menej ako 1000 úmrtí na ochorenie COVID-19 za jeden deň. Informovala o tom v utorok univerzita Johnsa Hopkinsa, ktorú citovala agentúra AFP. Za posledných 24 hodín zomrelo v krajine na ochorenie 749 ľudí. Vrchol v počte úmrtí bol 12. januára, keď ich zaznamenali 4473. Od 29. novembra minulého roku denný počet úmrtí neklesol pod hranicu 1000.

Počet úmrtí a miera nákazy tak v Spojených štátoch klesla na úroveň pred Dňom vďakyvzdania a ďalšími sviatkami na konci roka, keď intenzívnejšie cestovanie a početnejšie rodinné stretnutia posilnili šírenie vírusu.

7:52 Od utorka dochádza v košickej mestskej hromadnej doprave (MHD) k niekoľkým obmedzeniam, dôvodom sú aktuálne protiepidemio­logické opatrenia a zákaz vychádzania po 20.00 h. TASR o tom informovala hovorkyňa Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) Vladimíra Petrušová.

Ako spresnila, vo večerných hodinách budú skrátené prevádzky električkovej linky č. 7, pričom posledný odchod zo zastávky Botanická záhrada bude o 20.22 h a zo zastávky Važecká o 20.26 h. Čo sa týka autobusovej linky č. 19, posledný odchod zo zastávky KVP Kláštor bude o 20.27 h a zo zastávky Napájadlá o 20.32 h. Posledný odchod zo zastávky Lingov bude v prípade autobusovej linky č. 72 o 20.10 h a zo zastávky Grunt o 20.34 h. Zároveň sa rušia odjazdy nočných liniek N1 až N7 o 01.00 h aj počas voľných dní.

7:21 Najmenej tri luxusné hotely v českej metropole Praha sa počas pandémie koronavírusu premenili na dočasné príbytky pre ľudí bez domova, ktorí sa vírusom sami nakazili, alebo nemajú kde inde stráviť povinnú karanténu. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP s odvolaním sa na pražské Centrum sociálnych služieb.

Projekt pomoci ľuďom bez domova počas pandémie koronavírusu v českej metropole spravuje tamojšie Centrum sociálnych služieb a je financované mestom Praha. Jedným z takýchto miest je štvorhviezdičkový King Charles Boutique Residence hotel na úpätí pražského Vyšehradu, kde je momentálne ubytovaných 35 ľudí bez domova, spresňuje AFP.

6:43 Odlišné karanténne pravidlá budú v Česku platiť pre osoby, ktoré sa nakazili juhoafrickým variantom koronavírusu alebo naň majú podozrenie. Po ukončení izolácie sa totiž budú musieť podrobiť ďalšiemu PCR testu. Ten sa doteraz nevyžadoval, ak infikovaní po 14 dňoch nemali žiadne príznaky choroby. Zmeny oznámil v pondelok po rokovaní českej vlády minister zdravotníctva Jan Blatný, informoval portál Novinky.cz.

Blatný zdôraznil, že juhoafrický variant vírusu sa v ČR nešíri, keďže dosiaľ sa podarilo dohľadať všetky kontakty osôb nakazených týmto variantom. Niekoľko prípadov sa koncom februára objavilo v materskej škôlke v Brne; celkovo v tomto českom meste evidujú sedem potvrdených prípadov.

Juhoafrický variant je zrejme ešte nákazlivejší ako britský. Ako pre denník Právo uviedol neurovedec a molekulárny biológ Omar Šerý, zatiaľ čo britský variant oproti pôvodnému vírusu útočí s dvojnásobnou silou, v prípade juhoafrického variantu hrozí až päťnásobne vyššia miera nákazy, ako aj horší priebeh ochorenia.

6:00 Rakúske mesto Wiener Neustadt sa od stredy stane prvým väčším mestom v krajine, pre ktorého obyvateľov budú platiť prísne obmedzenia vycestovania. Dôvodom je vysoký počet nových prípadov koronavírusu. Informovala o tom v pondelok podľa TASR agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie zástupcov mesta.

Obyvatelia druhého najväčšieho dolnorakúskeho mesta s populáciou približne 45 000 ľudí, budú môcť vycestovať len s negatívnym výsledkom testu. Ten nesmie byť starší ako 48 hodín v prípade antigénového testu, a 72 hodín ak pôjde o PCR test.

Sankcie za nedodržanie pravidiel by sa však mali začať udeľovať až od soboty. Spočiatku budú zavedené len náhodné kontroly pri výjazdoch z mesta a na vlakových staniciach.

Mesto plánuje zvýšiť počet odberových miest zo súčasných 16 na 40, kde majú denne otestovať až 15 000 osôb. Pomáhať s kontrolami má i 300 vojakov.

Wiener Neustadt, ktoré leží približne 50 kilometrov južne od rakúskej metropoly Viedeň, zaznamenalo za sedem dní na 100 000 obyvateľov okolo 560 novoinfiko­vaných. Obmedzenia pohybu platia podľa nariadenia ministerstva zdravotníctva pre oblasti, ktorých týždňová incidencia presiahne hodnotu 400. Doteraz tieto opatrenia zasiahli prevažne menšie komunity.

Preukázanie sa negatívnym výsledkom testu pri odcestovaní platí od 12. februára aj v Tirolsku s výnimkou niektorých okresov a potrvá do stredy 10. marca. V tejto spolkovej krajine sa obmedzenia zaviedli pre rozšírený juhoafrický variant koronavírusu.

Spolková krajina Dolné Rakúsko, ako aj Burgenland, Viedeň či Salzbursko navyše predĺžili karanténu pre osoby infikované koronavírusom, a to z 10 na 14 dní, uviedla stanica ORF. Ide o reakciu na rýchlo sa šíriaci britský variant vírusu, ako vyplynulo z pondelňajšieho zasadnutia krízového štábu vo Viedni.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus