Koniec hororu s prihlásením na očkovanie? Chystajú sa zmeny

Po víkendovom nočnom striehnutí na voľné termíny očkovania by mala vzniknúť "čakáreň". Vraj do týždňa.

09.03.2021 06:44
covid, ockovanie, ba, caputova Foto: ,
Očkovanie proti koronavírusu - podpredseda parlamentu Juraj Šeliga.
debata (170)

Informovala o tom hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Podľa nej by sa do týždňa mohla spustiť nová aplikácia, ktorá „má slúžiť ako čakáreň a verejnosť už nebude musieť striehnuť na voľné očkovacie termíny“.

Do formulára by sa mali záujemci o očkovanie prostredníctvom rodného čísla. „Čakáreň sa bude vypúšťať napríklad podľa veku. Čiže vždy najstarším vekovým skupinám sa pošle pozvánka na očkovanie,“ vysvetlila Eliášová.

Dodala, že aktuálne sa pracuje na finalizovaní detailov.

Podľa nej aj Národné centrum zdravotníckych informácií pracuje na zmenách v registračnom formulári. Tie by mali zjednodušiť registrovanie na očkovanie.

Situácia vyvrcholila cez víkend, keď sa v sobotu v noci spustila možnosť prihlásiť sa na očkovanie pre ľudí od 60 rokov. Okrem toho, že sa registrácia spustila v noci, kým mnohí vyplnili formulár, už boli termíny minuté.

Aj preto chce poslanec Richard Raši (nez., Hlas) požiadať šéfku parlamentného zdravotníckeho výboru, aby predvolala ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO) na poslanecký koberček.

VIDEO: Prihlásiť sa na očkovanie je nočná hra o život, tvrdí Hlas.

Video

Krajčí pôjde zrejme na poslanecký koberček

Čudné preteky pri prihlasovaní sa na očkovanie bude minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) vysvetľovať na parlamentnom zdravotníckom výbore.

V sobotu večer minister na sociálnej sieti ohlásil, že sa môžu začať prihlasovať na očkovanie seniori nad 60 rokov. Kým niektorí stihli vyplniť nevyhnutný formulár, už boli miesta na očkovanie zaplnené. Prišla vlna hnevu a zúfalstva.

„Mne sa podarilo prihlásiť mamku, ale musíme cestovať do Ružomberka. Otca som už nestihol prihlásiť,“ ohlásil sa čitateľ Pravdy Peter z Bratislavy. Hoci je rozhodnutý s rodičmi aj v čase zákazu vychádzania cestovať po celom Slovensku, hnevá ho, že miest je málo. „Mal som šťastie, možno keby som si na systém klikol o dve minúty neskôr, nestihnem prihlásiť ani mamu,“ dodal.

Podobných rozhorčených reakcií sme do redakcie dostali obrovské množstvo. Nielen od detí, ktoré striehnu na voľné termíny na očkovanie, ale aj od samotných seniorov, ktorých aktuálna situácia uráža. „Nemôžem stále žiadať moje deti, aby sedeli pri počítači a dávali pozor, či bude miesto na očkovanie,“ zlostí sa pán Ján zo Zvolena. Jeho rodina ho nestihla prihlásiť na očkovanie. Hoci by bol ochotný cestovať v rámci Slovenska kamkoľvek.

Očkovanie proti koronavírusu - Zuzana Čaputová
Očkovanie proti koronavírusu - Rudolf Schuster
+6Očkovanie proti koronavírusu - Milan Laurenčík

Za nedôstojný označila spôsob registrácie aj prezidentka Zuzana Čaputová. Dodala, že verí, že náprava tohto stavu je otázkou hodín, nie dní. Myslí si, že nový systém registrácie by mal byť priateľskejší k používateľom, dôstojnejší a mal by dať šancu na registráciu každému seniorovi.

„Je to zúfalá súťaž o záchranu svojho rodiča a táto súťaž je veľmi nedôstojná,“ dodala Čaputová s tým, že sa tiež pokúsila zaregistrovať svoju mamu na očkovanie. No kým vyplnila všetky údaje, miesta už boli obsadené.

Združenie ponúklo pomoc

Štátu ponúklo pomoc združenie Slovensko.Digital. Aby sa predišlo opätovným chybám, je podľa občianskeho združenia potrebné minimálne zo strany rezortu zdravotníctva otvoriť proces prípravy nového procesu registrácie na očkovanie odbornej verejnosti a dobrovoľníkom. Realizovať by sa malo testovanie na cieľovej skupine používateľov ešte pred spustením do prevádzky.

„Proces treba postaviť na jednorazovej registrácii, kde sa človek zaregistruje, vyplní preferované miesta očkovania a následne dostane správu s termínom, keď bude na rade. Ak správu nepotvrdí, tak sa zaradí späť do poradovníka a nový termín dostane neskôr,“ priblížil Ján Suchal zo Slovensko.Digital.

Potom by podľa IT odborníkov ministerstvo zdravotníctva mohlo upozorniť, že sa pri registrácii netreba ponáhľať, lebo poradie nebude závisieť od rýchlosti registrácie, ale od dátumu narodenia. Odstrániť sa tým má diskriminácia na základe technických zručností občanov. Proaktívne treba podľa združenia oslovovať a zaraďovať starších obyvateľov aj cez iné kanály, ako je webová stránka, prípadne telefonický kontakt.

„Ešte predtým, ako sa spustí nová registrácia, vidíme viacero rýchlych riešení, ako upraviť súčasný systém na zlepšenie jeho použiteľnosti. Pomerne jednoduchými úpravami, ako je napríklad ukladanie údajov v prehliadači či zverejňovanie termínov každý deň v rovnakom čase, môže ministerstvo zdravotníctva a Národné centrum zdravotníckych informácií už teraz občanom uľahčiť snahu o registráciu seba či svojich blízkych,“ poznamenal Suchal.

© Autorské práva vyhradené

170 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #koronavírus