Trest za padnutý systém na objednávanie testovania i očkovania

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) odvolal šéfa Národného centra zdravotníckych informácií. Je to trest za zlyhania systému pri objednávaní sa ľudí pri očkovaní či testovaní.

09.03.2021 17:00 , aktualizované: 17:12
Peter Bielik Foto:
Peter Bielik
debata (41)

O odvolaní Petra Bielika z funkcie rozhodol Krajčí v utorok. Nahradí ho Róbert Suja, ktorý centrum povedie až do ukončenia riadneho výberového konania.

Ako uviedlo ministerstvo, prvoradou úlohou nového riaditeľa NCZI bude stabilizovať situáciu a procesy v inštitúcii v prospech verejnosti a jej užívateľského komfortu v tejto vážnej situácii, v ktorej sa Slovensko v súvislosti v boji s pandémiou COVID-19 nachádza.

NCZI prevádzkuje systém objednávania sa na testovanie či očkovanie. V ostatných dňoch oba systémy vykazovali chyby, vypadávali. Nedalo sa objednať na očkovanie, otestovaným nechodili výsledky samotného testovania.

Nový šéf NCZI Suja deklaroval, že je pripravený priniesť expertov na IT technológie s dôrazom na bezpečnosť.

Róbert Suja vyštudoval Technickú univerzitu v Košiciach. V minulosti bol riaditeľom Sekcie rozvoja podnikateľských aktivít, výskumu, vývoja a riadenia Inštitútu informatiky a štatistiky INFOSTAT. Pôsobil tiež externý poradca štátneho tajomníka ministerstva školstva pre oblasť projektového riadenia implementácie rezortného informačného systému a tiež ako zástupca ministerstva školstva v Bezpečnostnej rade SR vo výbore pre kybernetickú bezpečnosť.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Národné centrum zdravotníckych informácií #Marek Krajčí