Matovičov boj o Sputnik prerástol do osobnej roviny. Vonku je jeho telefónne číslo

Manžel šéfky Štátneho úradu pre kontrolu liečiv Rado Baťo reagoval na Igora Matoviča "matovičovsky". Poslal mu štipľavý odkaz a zverejnil telefónne číslo. Aj keď pri tomto čísle nie je napísané komu patrí, ľudia si ho hneď spojili s Matovičom.

10.03.2021 06:45
debata (855)

Aktivity premiéra Igora Matoviča presadiť ruskú vakcínu Sputnik V na Slovensku viedli k tomu, že debata o vakcíne prerástla do osobnej roviny. Matovič sa dostal do ostrého sporu s manželom riaditeľky Štátneho úradu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).

Začalo sa to stanoviskom Európskej liekovej agentúry (EMA), aby členské krajiny EÚ neschvaľovali použitie Sputniku, kým ho agentúra neposúdi. Matovič na to reagoval statusom PROSBA na sociálnej sieti, ktorým chcel posúriť agentúru, aby čo najskôr zaregistrovala Sputnik a pracovala na tom 24 hodín sedem dní v týždni. Okrem iného napísal:

„Tak by som si teda ja tiež dovolil malý odkaz šéfke EMA – Milá Christa, všetci by sme boli veľmi radi, aby ste si v EMA na nasledujúce mesiace zmenili pracovnú dobu na 24 hodín denne a 7 dní v týždni – a neschvaľovali tak nové vakcíny tri mesiace, ale tri týždne. Ide totiž o život. A nie jeden. Ďakujem za pochopenie #ZaZdravéSloven­sko“.

Na to reagovala riaditeľka ŠÚKL Zuzana Baťová ospravedlnením sa šéfke dozornej rady EMA na sociálnej sieti. Okrem iného sa v ňom píše:

"Verím, že dnešné vyjadrenie pána premiéra bolo výsledkom neznalosti procesov a neznalosti pracovného nasadenia expertov z celej EÚ, ktorí od času pandémie pracujú 24 hodín denne bez ohľadu na to, či sú Vianoce, sviatky alebo nedele. Dr. Christu Wirthumer-Hoche som dnes osobne kontaktovala a vyjadrila som jej svoje ospravedlnenie.“

Medzitým Matovič napadol na sociálnej sieti manžela šéfky ŠÚKL Rada Baťa (slovenský novinár, exporadca Andreja Kisku, bývalý šéfredaktor Trendu, pracoval aj v redakcii denníka Pravda) pre jeho debatu so štátnou tajomníčkou Janou Ježíkovou o tom, ako putovala vakcína Sputnik V na Slovensko. Baťo vyjadril počudovanie, že vakcína sa prepravovala v kartónovej krabici na palube vojenského lietadla, Ježíková odpovedala, že píše hlúposti, na čo jej Baťo odpovedal, že obdivuje jej drzosť zapájať sa do diskusie „po tom, čo tam predvádzate“ a odporučil jej, aby zaliezla. Matovič Ježíkovú bránil.

"Chcem sa týmto verejne ospravedlniť štátnej tajomníčke Ministerstva zdravotníctva Jane Ježíkovej za mimoriadne primitívne slová manžela riaditeľky Štátneho ústavu pre kontrolu liečív (ŠÚKL) Zuzany Baťovej. Verím, že jej blízky rodinný vzťah sa ŽIADNYM spôsobom neprejaví na postoji ŠÚKL k vakcíne Sputnik V. #MDŽ

Manžel šéfky Štátneho úradu pre kontrolu liečiv reagoval na Igora Matoviča „matovičovsky“. Poslal mu štipľavý odkaz, v ktorom mu odkázal, aby si jeho manželku „nebral do huby“ a zverejnil telefónne číslo. Aj keď pri tomto čísle nebolo napísané komu patrí, ľudia si ho okamžite spojili s Matovičom (pozrite si tiež Telefónne číslo Igora Matoviča baví internet). V súčasnosti tento post s číslom nie je dostupný. Namiesto toho sa tam neskôr objavil Baťov post: „Ta bola to sranda, ale už mi to FB zmazal.“ V ďalšom statuse informoval, že podal trestné oznámenie „pre podozrenie zo spáchania trestného činu porušenia dôvernosti ústneho prejavu a iného prejavu osobnej povahy podľa § 377 Trestného zákona“.

Matovič zase kontroval na sociálnej sieti, kde zverejnil Baťov odkaz s dovetkom: „Píše mi manžel šéfky ŠUKL Zuzany Baťovej, zrejme ako reakcia k predošlému statusu. Mimoriadne vysoká úroveň komunikácie.“

Vládna koalícia sa v súčasnosti zmieta v kríze, kde jedným z problémov, ktoré k tomu prispeli, je aj úroveň komunikácie premiéra Matoviča voči koaličným partnerom aj navonok voči verejnosti.

855 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič