Borženského podmienečne prepustili, prokurátor podal sťažnosť

Okresný súd (OS) v Trnave v utorok vyhovel žiadosti odsúdeného Dušana Borženského na podmienečné prepustenie z väzby. Zároveň mu určil skúšobnú dobu v trvaní sedem rokov s probačným dohľadom vo výmere tri roky.

10.03.2021 10:16
dušan borža borženský Foto: ,
Odsúdený Dušan Borženský (uprostred) počas príchodu na verejné zasadnutie vo veci podmienečného prepustenia odsúdeného na Okresnom súde Košice II., 9. júl 2018.
debata (7)

Uznesenie súdu nie je právoplatné, prokurátor podal proti nemu sťažnosť. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského súdu (KS) v Trnave a okresných súdov v jeho obvode Jana Kondákorová.

Borženský, prezývaný aj Borža, v minulosti označovaný za bosa košického podsvetia, si odpykáva 23-ročný trest za spolupáchateľstvo v prípade troch vrážd. Za mrežami strávil približne 20 rokov. Bol odsúdený za spoluúčasť na vraždách Jána Kromku a Karola Kolárika. Priznal sa k objednávke vraždy kosovského Albánca Fadila Pasjaču z roku 2000, pričom uzavrel dohodu o vine a treste s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry. Z dôvodu onkologického ochorenia sa lieči v Nemocnici pre obvinených a odsúdených v Trenčíne, umiestnený je v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Hrnčiarovciach nad Parnou v okrese Trnava. O podmienečné prepustenie žiadal už predtým.

„Súd ako súčasť probačného dohľadu odsúdenému uložil primerané obmedzenie spočívajúce v zákaze požívania alkoholických nápojov a iných návykových látok, tiež v zákaze stretávania sa so spolupáchateľmi alebo účastníkmi trestných činov, za ktoré bol odsúdený,“ uviedla Kondákorová. Súd mu zároveň uložil povinnosť zamestnať sa v skúšobnej dobe alebo sa uchádzať preukázateľne o zamestnanie, alebo vykonať všetky potrebné kroky na priznanie invalidného dôchodku, prikázal oznamovať probačnému a mediačnému úradníkovi potrebné údaje o spôsobe a zdrojoch svojej obživy, a tieto aj preukazovať a osobne sa hlásiť u probačného a mediačného úradníka v ním určených lehotách, minimálne však raz za dva kalendárne mesiace.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Dušan Borženský