Ako dopadla kríza v koalícii má byť známe vo štvrtok

"Na niečom sme sa dohodli,'' povedal z okna parlamentu predseda Národnej rady Boris Kollár (Sme rodina) počas rokovania Koaličnej rady k možnej rekonštrukcii vlády. Novinárom sa ukázal aj premiér Igor Matovič (OĽaNO), ten však na otázky neodpovedal.

10.03.2021 13:55 , aktualizované: 21:54
Igor Matovič / Boris Kollár / Foto:
Vľavo premiér Igor Matovič a predseda parlamentu Boris Kollár počas rokovania Koaličnej rady v priestoroch Národnej rady 10. marca 2021
debata (554)

Kollár dodal, že na rokovaní riešili sociálne veci. O výsledkoch rokovania koaličných lídrov budú informovať vo štvrtok.

Video: Neformálna Kollárova tlačovka z okna (aj s mlčiacim Matovičom).

Video

O ďalšom fungovaní vládnej koalície rokovalo v stredu od 12:00 približne päť hodín v parlamente predsedníctvo a poslanci klubu Sme rodina. Šéf hnutia Boris Kollár po rokovaní informoval, že hnutie je za to, aby štvorkoalícia dovládla. Zachovať vládnu koalíciu si praje i strana Za ľudí.

Šéf parlamentu uviedol, že Sme rodina nemá na koaličných partnerov žiadne požiadavky čo sa zmien vo vláde týka, ale má požiadavky, ktoré majú pomôcť ľuďom. „Ak tieto požiadavky nebudú naplnené, tak sa zdvihneme a z koalície odídeme,“ uviedol Kollár s tým, že na 19:00 zvolal rokovanie koaličnej rady.

Video: Sme rodina: Chceme dovládnuť ako štvorkoalícia.

Video

Minister práce Milan Krajniak uviedol, že Sme rodina požaduje k 1. aprílu vyplatenie jednorazového príspevku pre ľudí najviac zasiahnutých krízou, odklad splátok úverov a energií a aj exekúcií do konca júna tohto roka, dofinancovanie gastrosektoru a cestovného ruchu vo výške 100 miliónov eur a covid balíček s piatimi respirátormi pre každého obyvateľa Slovenska. Tieto balíčky by sa mali rozdávať v lekárňach.

Poslanec hnutia Martin Borguľa počas rokovania informoval, že Sme rodina nemá pri prípadnej rekonštrukcii vlády personálne požiadavky.

Zároveň potvrdil, že v koalícii sa nerozprávali o menšinovej vláde hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) a Sme rodina.

Za ľudí má personálne požiadavky

Vládna strana Za ľudí sa chce snažiť o zotrvanie vo vládnej koalícii štyroch strán. Chce však zmenu manažmentu pandémie, aby sa riadila vedeckými poznatkami a aby sa výrazne zlepšila komunikácia.

Do rokovania s partnermi ide s konkrétnymi požiadavkami, aj personálnymi. Oznámila to predsedníčka strany Veronika Remišová. Od začiatku vládnej krízy sa spomína požiadavka na odchod ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO). Koaliční partneri už skôr spomínali potrebu zmeny manažmentu pandémie.

Predseda SaS Richard Sulík sa k rokovaniam o prípadnej rekonštrukcii kabinetu podľa vlastných slov vyjadrí po štvrtkovej (11. 3.) vláde.

Premiér Matovič prichádza do budovy parlamentu... Foto: Pravda - Ivan Majerský
Koaličná rada, parlament / Limuzína / Premiér Matovič prichádza do budovy parlamentu vo vládnej limuzíne na rokovanie koaličnej rady, Bratislava 10. marec 2021

Šéf poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš zopakoval, že premiér Igor Matovič má plnú podporu klubu. Ak má byť reč o rekonštrukcii vlády, musia k tomu podľa Šipoša zodpovedne pristúpiť všetky koaličné strany. Klub OĽaNO zatiaľ v tejto veci podľa neho nevidel sebareflexiu SaS.

„Zatiaľ sme nevideli žiadnu sebareflexiu od strany SaS, ktorej predseda (Richard Sulík) od začiatku pandémie situáciu zľahčoval, spochybňoval prijaté opatrenia a na súčasnom stave nesie veľký podiel zodpovednosti,“ povedal Šipoš. Dodal, že návrh Sulíka na výmenu Matoviča znamená pád vlády a nie jej rekonštrukciu.

Klub OĽaNO podľa Šipoša naďalej stojí za premiérom a ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím (OĽaNO). Zároveň poznamenal, že na rokovania o personálnych zmenách vo vláde má plný mandát vedenie hnutia.

Poslanec Vladimír Ledecký (Za ľudí) odpovedá... Foto: TASR, Jakub Kotian
Bratislava Politika Koalícia Kríza vláda Za ľudí ledecký Poslanec Vladimír Ledecký (Za ľudí) odpovedá pred budovou parlamentu na otázky novinárov o aktuálnej koaličnej kríze.

Nechce byť solitér

Po zasadnutí poslaneckého klubu strany Za ľudí štátny tajomník ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Vladimír Ledecký (Za ľudí) uviedol, že dnešné rokovania, pravdepodobne, výsledok neprinesú. „V koalícii je vážna kríza, ku ktorej pristupujú vážne všetci koaliční partneri, preto sa to nedá vyriešiť tak rýchlo,“ doplnil Ledecký.

V prípade, že sa vo vládnej koalícii nevyvodí žiadna zodpovednosť, Ledecký sa podriadi verdiktu strany, nechce byť „solitér“.

„Nepripúšťame si to,“ odpovedal na otázku, či sa rozpadne strana Za ľudí. „Sme v totálne konštruktívnej atmosfére, akurát, že v našej strane je dosť osobností, ktoré majú vlastný názor, a ten názor musíme zladiť,“ priblížil Ledecký.

Žitňanská: Situácia je vážna

Situácia je tak vážna, že sa treba zaoberať reflexiou vo vláde. Po rokovaní Za ľudí to uviedla jeho šéfka Jana Žitňanská. Pripustila, že má ísť aj o personálnu reflexiu. Kto by mal vo vláde skončiť, nekonkretizovala. Na stole sú podľa nej všetky mená. Novinárom povedala, že klub sa dohodol na stanovisku, ktoré prerokuje predsedníctvo Za ľudí a následne ho budú komunikovať koaličným partnerom.

zväčšiť Predsedníčka klubu Za ľudí Jana Žitňanská počas... Foto: TASR, Jakub Kotian
žitňanská Predsedníčka klubu Za ľudí Jana Žitňanská počas brífingu po rokovaní klubu Za ľudí.

„Myslím si, že situácia je tak vážna, že sa treba naozaj zaoberať reflexiou a reflexiou myslím aj personálnou,“ skonštatovala Žitňanská. Nekonkretizovala, či by mal odstúpiť minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). „Situácia je naozaj vážna a myslíme si, že takto to ďalej nejde,“ dodala.

„V tejto chvíli nepredbiehajme, pretože ideme na rokovania, kde budeme jasne formulovať naše stanovisko, a potom sa, samozrejme, k tomu vyjadríme,“ odpovedala na otázku, či by strana Za ľudí odišla z koalície, ak by nenastala vo vláde personálna zodpovednosť. Povedala, že Za ľudí je jednotná. „V tejto chvíli je kľúčové sa sústrediť na to, aby sa vrátila dôvera ľudí späť k vláde, a preto chceme urobiť maximum,“ reagovala na to, či to môže skončiť rozpadom strany Za ľudí. „V tejto chvíli nechcem predbiehať a špekulovať,“ dodala.

Popoludní má o situácii v koalícii rokovať aj klub SaS. V stredu večer by sa mala zísť aj koaličná rada.

Poslanec Ondrej Dostál (SaS) skonštatoval, že sa musí zmeniť štýl vládnutia. „Keď sa bude pokračovať tak ako doteraz, nebude to dobré ani pre vládnu koalíciu, ani pre krajinu. Musí sa zmeniť štýl vládnutia,“ povedal novinárom s tým, že si to nevie predstaviť bez toho, aby došlo k rekonštrukci­i vlády.

V SaS budú podľa Dostála hovoriť o všetkých možnostiach. „Otvorené sú všetky varianty,“ odpovedal na otázku, či výsledkom rekonštrukcie môže byť vláda bez SaS. „Za nás sme pripravení dať na stôl všetky mená,“ skonštatoval s tým, že majú hovoriť aj o vyvodení dôsledkov, ak by k rekonštrukcii nedošlo. Na rokovanie klubu SaS má prísť aj jej predseda Richard Sulík.

Informácie až po skončení

Podpredseda parlamentu a člen klubu OĽANO Gábor Grendel novinárom povedal, že klub nerokuje a bude pokračovať vtedy, keď „budú nejaké informácie, ktoré stoja za to, aby ich na klube prerokovali“. Nechcel hovoriť žiadne „čiastkové“ informácie. Predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský k otázkam o požiadavkách vrátane odchodu Krajčího povedal, že budú informovať po skončení.

zväčšiť Podpredseda NR SR Gábor Grendel (OĽANO) pred... Foto: TASR, Martin Baumann
hrendel Podpredseda NR SR Gábor Grendel (OĽANO) pred rokovaním poslaneckého klubu OĽaNO v parlamente.

Rokovania klubu Za ľudí sa zúčastnila aj šéfka strany Veronika Remišová či jej podpredseda Juraj Šeliga. Za ľudí opustili už dvaja poslanci – Tomáš Valášek a Miroslav Kollár. Ak neodíde Matovič alebo Krajčí zo svojho postu, odísť chce aj poslanec Ján Benčík.

Napätie v koalícii je už dlhšie, prispievajú k nemu verejné vyjadrenia a útoky Sulíka a Matoviča. Krízu spustili okolnosti nákupu ruskej vakcíny Sputnik V. Strany SaS a Za ľudí žiadajú rekonštrukciu vlády, minulý týždeň sa stretli aj s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Všetky koaličné strany sa zhodujú, že odmietajú predčasné voľby.

Čaputová rokovala s ministrami

Prezidentka Zuzana Čaputová v stredu rokovala o aktuálnom dianí v zahraničnej i domácej politike s ministrom zahraničných vecí Ivanom Korčokom (nominant SaS). „Diskutovali aj o tom, ako hájiť a budovať dobrý obraz Slovenska u našich zahraničných partnerov. Vzhľadom na aktuálne dianie v koalícii boli predmetom diskusie aj vnútropolitické témy," priblížil prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

Ešte v utorok Čaputová prijala šéfku rezortu spravodlivosti Máriu Kolíkovú (Za ľudí). Ministerka ju mala okrem iného informovať aj o aktuálnych politických otázkach.

Hovorca Ministerstva spravodlivosti SR Peter Bubla doplnil, že Kolíková pravidelne informuje prezidentku o justičnej reforme. „Aktuálne je to napríklad o sfunkčnení Najvyššieho správneho súdu, Úradu pre správu zaisteného majetku, ako aj o ďalšom postupe v súvislosti so súdnou mapou, v nadväznosti na ukončenie pripomienkovania legislatívnych návrhov týkajúcich sa súdnej mapy,“ spresnil.

© Autorské práva vyhradené

554 debata chyba
Viac na túto tému: #koaličná kríza pre Sputnik