Hoax: Krčméry podľa „pani Ľudmily“ robil zakázané pokusy v Afrike

Infektológ Vladimír Krčméry, ktorý je aj členom epidemiologického konzília vlády, nikdy neorganizoval očkovanie v Afrike. Venoval sa tam liečbe malárie a HIV bez použitia vakcinácie. Polícia o tom informovala vo svojom profile Hoaxy a podvody - Polícia SR na sociálnej sieti.

10.03.2021 16:23
krčméry Foto: ,
Vladimír Krčméry
debata (245)

Reaguje tak na hoax, ktorý šírilo dezinformačné rádio Infovojna. Krčméry pre televíziu JOJ uviedol, že útoky na jeho osobu sa vystupňovali potom, ako začal propagovať očkovanie proti koronavírusu. Krčméry sa v decembri minulého roka stal prvým Slovákom, ktorého proti koronavírusu zaočkovali.

Rádio Infovojna odvysielalo slová ženy žijúcej v Egypte, istej „pani Ľudmily“, ktorá o Krčmérym rozprávala, že má údajne „zakázaný vstup do strednej Afriky, lebo tam robil zakázané pokusy s vakcínami“. Polícia upozorňuje, že infektológ Krčméry pôsobil v Ugande, Sudáne a Keni, nie v Stredoafrickej republike. Afriku naposledy navštívil v roku 2017 a voči šíriteľom falošných správ už podnikol právne kroky.

„Náš tropický tím nikdy nerobil experimenty s vakcínami ani s liekmi. My zásadne liečime liekmi, ktoré nám dodáva Svetová zdravotnícka organizácia. A tak ako som spomenul, každá tá informácia je vymyslená a vykonštruovaná a nezakladá sa na pravde. Moja reakcia bola taká, že som podal trestné oznámenie,“ uviedol pre televíziu Krčméry.

„Prečo sa konšpirátori neštítia šíriť klamstvá o konkrétnej osobe? Sú zúfalí. Nevedia, ako inak by mali presviedčať ostatných ľudí o svojich názoroch, a preto zachádzajú do najväčšieho suterénu – vybrali si tvár očkovacej kampane. Sú ochotní vymyslieť si čokoľvek a ublížiť akokoľvek,“ uzavrela polícia.

245 debata chyba
Viac na túto tému: #hoax #Vladimír Krčméry