Nie je rúško ako rúško. Zákazníčku poslali preč z obchodu

Od začiatku týždňa je nosenie respirátorov bez výdychového ventilu s klasifikáciou najmenej FFP2 povinné v obchodoch a v prostriedkoch verejnej dopravy. Môžu ich nahradiť aj tie s označením KN95 alebo N95. Od 15. marca bude toto opatrenie platné pre všetky interiérové priestory.

11.03.2021 06:00
debata (162)

Hneď v prvý deň platnosti vyhlášky predavačka v Košiciach oznámila nič netušiacu zákazníčku členovi SBS. Vraj mala zlý typ respirátora. Nemohla si nakúpiť a musela okamžite opustiť priestory prevádzky.

No niektoré respirátory vyzerajú ako obyčajné rúško. Aj respirátor, ktorý zákazníčka mala, bol typu FFP3, ktorý zabezpečuje vyššiu ochranu.

Na problém upozornila dcéra zákazníčky na sociálnej sieti. „Incident sa stal v obchodnom centre. Keďže maminka nie je ešte očkovaná, dala som jej tento respirátor, nech sa chráni ešte viac. Žiaľ, človek niekedy, keď chce lepšie, dopadne to ešte horšie,“ hovorí dcéra Andrea. Jej mamka dokonca predložila aj obal a aj na respirátore bolo označenie FFP3.

Covid automat do 22. 3. - má 35 čiernych okresov

aktuálna epidemiologická situácia, mapy okresov, podľa ktorých sa pôjde od 15. 3., ministerstvo zdravotníctva

Fotogaléria
+7

Svoj post dala na sociálnu sieť najmä preto, aby upozornila na takéto respirátory. „Nie je to nič príjemne, ak idete slušne na nákup s adekvátnymi ochrannými pomôckami, aby ste chránili seba aj okolie. A niekto len kvôli tomu, že nie je informovaný a vlastne si ani na základe patričných dôkazov nenechá problém vysvetliť a automaticky ide na vás volať políciu.“

Andrea aj na sociálnej sieti vyzýva ľudí, aby si vzájomne skôr pomáhali, ako sa osočovali. Respirátor typu FFP2 dokáže v bežných podmienkach zachytiť cca 90 percent častíc veľkosti 0,3 µm (ak respirátor nemá výdychový ventil, tak aj odchádzajúcich). Látkové rúška chránia na 67 percent.

Lenže vývoj materiálov ide aj v tomto segmente dopredu a rúška sa už dnes vyrábajú z rôznych moderných nanomateriálov. Niektoré dokonca vyzerajú ako obyčajné pár centové rúška, avšak sú vyrobené netkanej textílie (melt-blown) s aktívnym striebrom. Keďže sú pohodlnejšie ako respirátory, s obľubou ich využívajú najmä lekári.

© Autorské práva vyhradené

162 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #respirátor #ochranné rúško