OĽANO: Polícia má rozviazané ruky. SaS Pčolinského zatknutie zaskočilo

Premiér Igor Matovič (OĽANO) plne dôveruje orgánom činným v trestnom konaní (OČTK), že konajú nezávisle. Reagoval tak na zadržanie riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského.

11.03.2021 11:37 , aktualizované: 16:38
Vladimír Pčolinský Foto: ,
Vladimír Pčolinský počas vymenovania prezidentkou Zuzanou Čaputovou za šéfa SIS.
debata (77)

„Sľubovali sme, či polícii alebo prokuratúre, že budú mať úplne rozviazané ruky, a to tak je a tak to aj zostane,“ povedal Matovič. Dodal, že z pozície predsedu vlády nie je správne, aby komentoval alebo akýmkoľvek spôsobom ovplyvňoval konanie OČTK. Na otázky, či ponechá post hnutiu Borisa Kollára Sme rodina, neodpovedal.

Hnutie OĽANO ešte skôr uviedlo, že polícia a prokuratúra má po 12 rokoch úplne rozviazané ruky a koná nezávisle. „Polícia a prokuratúra má po 12 rokoch vlád Roberta Fica (Smer-SD) a Petra Pellegriniho (Hlas-SD) úplne rozviazané ruky a koná nezávisle. To sme sľúbili voličom pred voľbami, a tak to aj zostane,“ uviedol hovorca OĽANO Matúš Bystriansky.

VIDEO: Advokát Zoroslava Kollára Martin Berec k zadržaniu Pčolinského.
Video

Pčolinského zadržala Národná kriminálna agentúra vo štvrtok ráno. Dôvodom majú byť podozrenia z korupcie. Úrad špeciálnej prokuratúry zatiaľ zadržanie nekomentoval. Pčolinský je nominantom Sme rodina. Vo funkcii je od apríla 2020.

Kolíková: Sú to vážne podozrenia

Aj ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová považuje zadržanie šéfa SIS za dôkaz toho, že polícia a prokuratúra majú voľné ruky. „Neexistuje žiaden politický vplyv na orgány činné v trestnom konaní. Spravodlivosť spolu s riešením pandémie je pre túto vládu najväčšia priorita,” uviedla.

Šéfku rezortu spravodlivosti Máriu Kolíkovú (Za ľudí) informácia zaskočila. „Je dôležité, aby sme dostali skoré a jasné vyjadrenie od tých, ktorí teraz majú kompetenciu v tejto veci konať,“ uviedla. Dodala, že ide o vážne podozrenia. „Navyše vo vzťahu k riaditeľovi informačnej služby, ktorej úlohou je chrániť krajinu pred tými najzávažnejšími bezpečnostnými hrozbami,“ zdôraznila.

Pozitívne vníma žiadosť predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára (Sme rodina), ktorý požiadal prezidentku SR Zuzanu Čaputovú o dočasné postavenie šéfa SIS mimo službu.

Prezidentka Čaputová Pčolinského dočasne pozbavuje výkonu štátnej služby

Prezidentka Zuzana Čaputová k dnešnému dňu rozhodla, že Vladimíra Pčolinského dočasne pozbavuje výkonu štátnej služby.

Prezidentka tak rozhodla aj preto, že skutku, ktorý mu je kladený za vinu, sa mal dopustiť v priamej súvislosti s výkonom funkcie riaditeľa SIS. Jeho pokračovanie v službe by bolo za týchto okolností neprijateľné.

Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strížinec.

SaS je zaskočená

Zatknutie Pčolinského stranu SaS zaskočilo. „Veríme, že Národná kriminálna agentúra koná nezávisle a správne na základe dôkazov,“ uviedla strana v reakcii na zadržanie šéfa SIS.

SaS dodala, že v súvislosti so zadržaním disponuje len informáciami z médií. „Je však skutočne namieste sa pýtať, či mohla korupcia siahať aj na najvyššie posty tajnej služby, čo by otriaslo už aj tak pošramotenou dôverou v túto inštitúciu,“ spresnila.

Zasadne mimoriadny výbor

Zadržaním Pčolinského sa bude zaoberať aj Osobitný kontrolný výbor NR SR na kontrolu činnosti SIS, a to na svojej najbližšej schôdzi v stredu 17. marca. Potvrdil člen výboru a podpredseda Národnej rady SR (NR SR) Juraj Šeliga (Za ľudí).

Podpredseda parlamentu zároveň ozrejmil, že zadržanie šéfa SIS je mimoriadne vážne. Považuje to tiež za dôkaz toho, že polícia a prokuratúra majú voľné ruky a neexistuje žiaden politický vplyv na orgány činné v trestnom konaní. „Očakávam, že v tejto situácii pani prezidentka postaví riaditeľa SIS mimo službu,” dodal Šeliga vo svojom profile na sociálnej sieti.

Pellegrini: Politickú zodpovednosť nesie predseda vlády
Politickú zodpovednosť za riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského nesie v plnej miere predseda vlády Igor Matovič (OĽANO), uviedol to expremiér a predseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini.

„Riaditeľ SIS je priamym nominantom a aj priamym podriadeným predsedu vlády SR bez ohľadu na to, kto ho do tejto funkcie odporučil. Priamu politickú zodpovednosť za Vladimíra Pčolinského preto v plnej miere nesie Igor Matovič,“ skonštatoval Pellegrini.

PS žiada odobrať post Kollárovmu hnutiu

Hnutie Progresívne Slovensko v tejto súvislosti vyzvalo predsedu vlády Igora Matoviča (OĽaNO), aby v prípade potvrdenia podozrení odobral post riaditeľa SIS hnutiu Sme rodina.

Predsedníčka PS Irena Bihariová v tlačovej správe upozornila na to, že vláda Igora Matoviča vyhrala voľby práve na téme boja proti korupcii. „Zadržanie riaditeľa SIS je bezpochyby dobré v tom, že polícia má rozviazané ruky. Predovšetkým je však ukážkou zlyhania súčasnej vlády, ktorá nedokázala ustriehnuť kľúčovú nomináciu do bezpečnostného aparátu Slovenska,” myslí si šéfka progresívcov.

77 debata chyba
Viac na túto tému: #SIS #NAKA #Vladimír Pčolinský