Krajčí oznámil rezignáciu, Matovič ju podmienil rozbehnutím očkovania Sputnikom

Marek Krajčí sa rozhodol rezignovať z postu ministra zdravotníctva. „Vážim si podporu a chcem poďakovať celému klubu OĽaNO. Žiaľ, dve menšie koaličné strany podmienili svoje zotrvanie vo vláde mojou demisiou. V takejto situácii, keď ľudia čakali viac ako dvanásť rokov na zmenu, by bolo nesprávne robiť obštrukcie. Nie som prilepený na moju stoličku a preto odstúpim z postu ministra,“ uviedol Krajčí.

11.03.2021 12:43 , aktualizované: 15:59
Matovič, Krajči Foto: ,
Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) končí vo funkcii. Oznámil to s tým, že dve menšie koaličné strany podmienili zotrvanie vo vláde jeho demisiou.
debata (929)

„Dovoľte mi poďakovať všetkým, ktorí na mňa celý rok mysleli, modlili sa za mňa,“ dodal so slzami v očiach končiaci minister.

Nový minister alebo ministerka bude podľa premiéra Igora Matoviča s Krajčím niekoľko týždňov spolu v úrade. „Niekoľko týždňov budeme mať dvojvládie,“ uviedol premiér a na záver tlačovky nečakane uviedol, že Krajčí podá demisiu až keď sa na Slovensku naplno rozbehne očkovanie ruskou vakcínou Sputnik V, ktorú „naši koaliční partneri použili ako zámienku pre vyvolanie krízy v koalícii“. Cieľom je podľa Matoviča to, aby „niekto nezablokoval používanie“ ruskej vakcíny na Slovensku.

VIDEO: Matovič: Demisia Krajčího je neľudská, najviac si to odmakal.

Video

Matovič doplnil, že rezort zdravotníctva bol jediný, o ktorý takto pred rokom nemala žiadna strana pri koaličných rokovaniach záujem. Bol rád, že sa úlohy ministra zhostil práve Krajčí a za jeho pôsobenie na ministerstve mu teraz poďakoval. „Popri totálne rozkradnutom a zdevastovanom zdravotníctve dostal do vienka aj Covid-19. Nepoznám človeka, ktorý by každým jedným krokom sledoval ochranu životov a zdravia. Žiaľ, tí, ktorí mu na tejto ceste najmenej pomáhali, sa rozhodli z neho urobiť terč. Urobili na to zámienku nákupu dvoch miliónov vakcín Sputnika V,“ uviedol Matovič s kritickým odkazom na strany SaS a Za ľudí.

zväčšiť Igor Matovič podmienil demisiu Mareka Krajčího... Foto: Ivan Majerský, Pravda
TK, Matovič, Krajči, Igor Matovič podmienil demisiu Mareka Krajčího rozbehnutím očkovania Sputnikom V na Slovensku.

Podľa premiéra bol rozpad koalície veľmi blízko. „Bolo by fér, keď už si chce niekto z Mareka urobiť obeť, aby odstúpili aj tí, ktorí burcovali proti opatreniam. Dostal som jednoznačnú odpoveď: V tom prípade naša strana odchádza z koalície. A to by znamenalo predčasné voľby a návrat mafie na veľkom bielom koni,“ dodal.

Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš povedal, že keby sme sa všetci riadili návrhmi Krajčího, nebola by pandemická situácia na Slovensku taká zlá. Dodal, že klub OĽANO naďalej stojí za Krajčím a za jeho rozhodnutím. „Mrzí nás, že ten, čo chcel viac opatrení, odchádza a tí, čo všetko spochybňovali, ostávajú,“ doplnil Šipoš.

Lídri sa dohodli

Koaliční lídri našli dohodu pre ďalšie pokračovanie v spoločnej vládnej koalícii. Podrobnosti, vrátane personálnych, oznámia na spoločnej tlačovej besede po doladení všetkých detailov. Na sociálnej sieti o tom informuje koaličná strana SaS.

Rovnako šéf parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár uviedol, že koaličná kríza je minulosťou. Takisto povedal, že „ako lídri idú ďalej“ a každý z nich niečo obetoval, ale aj niečo získal. Uviedol to v relácii Rádia Expres Braňo Závodský naživo.

„V blízkom poobedí by sme sa mali všetci štyria lídri postaviť pred vás, pred novinárom,“ doplnil Kollár. „Neviem povedať, či to bude o druhej, alebo o tretej. Každý má nejaký program,“ povedal. Podotkol, že chyby v komunikácii si vysvetlili a „sústrediť sa treba na pomoc ľuďom“.

Krajčí za Cigánikovú?

Podľa informácií Pravdy sa má Marek Krajčí stať šéfom parlamentného výboru pre zdravotníctvo. „Obetou“ zo strany SaS má byť podľa našich informácií Jana Bittó Cigániková, ktorá má skončiť ako šéfka tohto výboru. Cigániková pre Pravdu túto informáciu nepotvrdila, ani nevyvrátila.

Súčasťou dohody má byť memorandum dobrého vládnutia, ktorého dodržiavanie má byť základom pre ďalšie pokračovanie strany SaS v koalícii.

Sulík potvrdil, že lídri sa dohodli už v stredu a dohoda je podľa neho „veľmi dobrá“. „Nie je úplne definitívna, sú tam ešte nejaké detaily, ktoré chceme doriešiť dnes,“ povedal novinárom s tým, že SaS je spokojná s vývojom. Nechcel sa vyjadrovať k tomu, či minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) ustál svoju funkciu. Text memoranda má podľa Sulíkových slov pripravovať ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí).

Sulík zároveň verí, že s premiérom Igorom Matovičom (OĽaNO) „našli cestu“, ako spolu vychádzať, komunikovať a dodržiavať dohody. Na útoky z minulosti už predseda SaS nemá v pláne reagovať, pretože by to podľa neho nemalo žiadny prínos pre ďalšie spoločné vládnutie „v časoch, keď občania potrebujú pokoj a pomoc od štátu“.

Vo štvrtok sa dokonca objavili správy, že by lídri koaličných strán mali verejnosti „prezradiť“ svoju dohodu až v piatok. Boris Kollár však prisľúbil, že lídri pred verejnosť predstúpia ešte dnes.

Okolo štvrtkového poludnia už mala verejnosť vedieť, ako sa vládne strany dohodli, ale plány koalície informovať o zmenách zdržalo zatknutie šéfa SIS Vladimíra Pčolinského.

Vládna kríza prepukla po nákupe vakcíny Sputnik V. Napätie v koalícii je dlhodobo, prispievajú k nemu aj odkazy a komunikácia medzi premiérom a lídrom OĽANO Matovičom a Sulíkom.

Všetky strany sa zhodovali, že nechcú predčasné voľby. SaS a Za ľudí volali po rekonštrukcii vlády. Hovorilo sa o odchode ministra zdravotníctva Mareka Krajčího z funkcie aj o požiadavke na odstúpenie premiéra či iných zmenách. OĽANO sa za premiéra postavilo, obhajovalo aj Krajčího. Personálne požiadavky mali SaS a Za ľudí. Sme rodina podmienilo zotrvanie vo vládnej koalícii sociálnymi opatreniami.

929 debata chyba
Viac na túto tému: #koaličná kríza pre Sputnik