Benátky - koniec veľkých plánov

Bolože to slávy, keď pred piatimi rokmi benátske Biennale predstavilo plán dostavby nového festivalového Filmového paláca na Lide. Najstarší filmový festival na svete má 79 rokov a nové centrálne priestory by potreboval ako soľ: kancelárie, presscentrum, ale najmä kiná. Stavba mala byť hotová na 150. výročie zjednotenia Talianska, no nestalo sa tak. A ani sa tak nestane.

06.09.2011 05:00
 Madonna - W.E. - premiéra Foto:
Hviezdy si musia na nový palác počkať.
debata

Ťažko posúdiť, kto a ako zabezpečoval prípravu projektu, isté však je, že stavbári pri hĺbení základov narazili na toxický odpad – azbest. A tak sa namiesto otvárania festivalového paláca zahŕňajú stavebné jamy. A Mostra sa tiesni v ešte provizórnejších priestoroch ako pred začiatkom výstavby.

Riaditeľ Biennale Paolo Baratta sa na úvodnej tlačovej konferencii usiloval myslieť pozitívne. „Začali sme stavať veľkolepý nadutý monument, ktorý by odrezal festival od koreňov. Teraz musíme začať odznova a základom pre nás budú už jestvujúce historické priestory. Nemienime sa hanbiť za to, že sme najstarší filmový festival. Práve naopak: budeme hrdí na to, že práve tu sa začala tradícia filmových festivalov!“ uviedol Baratta.

A tak čiastočnou rekonštrukciou prešiel pôvodný Palazzo del Cinema, ktorý dal v tridsiatych rokoch vybudovať Mussollini. Mierne sa zvýšil počet miest (na 12 032), zväčšilo sa premietacie plátno a na svoje miesta sa vrátili i drevené akustické obloženia stien. V budúcnosti sa ráta aj s rekonštrukciou kina Palazzo Darsena (niekdajšie Palagalileo) a ak sa bude stavať aj niečo nové, tak len menšie doplnkové stavby. To znamená, že benátska Mostra si svoju jedinečnú atmosféru zachová i v budúcnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba