Matovič zrušil celú dohodu, sme na bode nula, uviedol Sulík

Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) tlačovou konferenciou zo štvrtka 11. marca zrušil dohodu, ktorú v koalícii tvorili celý týždeň. Pred dnešným rokovaním vlády to povedal minister hospodárstva a líder strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík.

12.03.2021 10:27 , aktualizované: 13:09
ministri Foto:
Ministri za SaS Branislav Gröhling, Richard Sulík a Ivan Korčok pred rokovaním vlády.
debata (354)

Strana bude o svojom ďalšom postupe v koalícii rokovať počas najbližšieho víkendu a verejnosť bude informovať v pondelok 15. marca o 11:00.

VIDEO: Sulík: Budúci týždeň povieme ako ďalej.

Video

„Myslím si, že každý, kto tlačovú besedu videl, vie presne, o čom hovorím. Mrzí to mňa osobne, lebo som s Igorom Matovičom strávil v posledných dňoch veľa času, aj osobne s ním. Myslel som si, že dohoda je urobená, je platná a že všetky strany ju chcú aj úprimne dodržiavať,“ skonštatoval Sulík s tým, že tomu tak nie je a koaličné rokovania sú na bode nula.

Poslankyňa za SaS a šéfka parlamentného zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková pre Pravdu uviedla, že nie je isté, či minister zdravotníctva Marek Krajčí po demisii, ktorú má podať v piatok, dostane jej kreslo. O výmene Cigánikovej práve za Krajčího sa špekuluje ako za súčasť dohody, ako vyriešiť spory v koalícii.

VIDEO: Remišová: Kríza naďalej trvá.

Video

Remišová: Kríza trvá ďalej

Ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí) pred rokovaním vlády uviedla, že situácia je vážna a vládna kríza pokračuje a avizovala v strana bude o aktuálnej situácii ešte v piatok rokovať.

„Je mimoriadne potrebné, najmä v tejto zložitej krízovej situácii, aby sa zlepšili vzťahy, obnovila dôvera a aby ľudia už nemuseli riešiť problémy vlády, ale aby vláda riešila problémy občanov,“ zdôraznila.

VIDEO: Naď: Matovičova tlačovka bola v poriadku, prestaňme otravovať ľudí.

Video

Benčík: Stáva sa z toho nechutná fraška

Poslanec Národnej rady (NR) SR z klubu Za ľudí Ján Benčík vyhlásil, že premiér Igor Matovič (OĽANO) svojím vystúpením na štvrtkovej tlačovej konferencii „pošliapal všetky body Memoranda dobrého vládnutia ešte pred jeho podpisom“. Benčík preto podporuje stanovisko SaS a jej šéfa Richarda Sulíka.

„Chcem veriť, že rovnako zásadovo bude postupovať aj Veronika Remišová a strana Za ľudí. Svoje rozhodnutie som nezmenil, počkám však na rozuzlenie koaličnej drámy, z ktorej sa stáva miestami nechutná fraška,“ napísal Benčík na sociálnej sieti. Poslanec avizoval, že ak neodíde zo svojho postu Matovič a minister zdravotníctva Marek Krajčí (obaja OĽANO), vystúpi z klubu a prestane podporovať vládu.

Vládna kríza prepukla po nákupe vakcíny Sputnik V, napätie v koalícii je dlhodobé. Všetky strany sa zhodovali, že nechcú predčasné voľby. SaS a Za ľudí volali po rekonštrukcii vlády, žiadali odchod Krajčího. Koalícia mala dohodu o svojom ďalšom fungovaní oznámiť vo štvrtok, ale nestalo sa tak, hoci predseda Sme rodina Boris Kollár a šéf SaS Richard Sulík ešte napoludnie tvrdili, že kríza v koalícii sa skončila.

Smer: Sulík si na vyriešenie krízy nevypýtal štyri dni, ale ďalších 400 mŕtvych

VIDEO: Sulík hovorí, Matovič bez slova uniká.

Video

Avizovaná spoločná tlačová konferencia koalície sa nekonala. Premiér pred ňou oznámil, že Krajčí z funkcie odíde postupne, ešte niekoľko týždňov mal pomáhať novému šéfovi rezortu. Chcel tiež, aby Krajčí odišiel, až keď sa rozbehne očkovanie vakcínou Sputnik V. To vyvolalo ďalšie pnutie v koalícii. Krajčí následne v piatok ráno oznámil, že končí hneď, aby nebol ďalšou zámienkou na povalenie vlády.

© Autorské práva vyhradené

354 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #koaličná kríza pre Sputnik #SASKA