Po vyšetrovateľovi chce pre Pčolinského väzbu aj prokurátor

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry dostal v piatok podnet na podanie návrhu na vzatia do väzby Vladimíra Pčolinského. Stotožnil sa s vyšetrovateľom a žiada pre šéfa SIS väzbu.

12.03.2021 21:12 , aktualizované: 13.03.2021 06:45
Vladimír Pčolinský Foto:
Šéf Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský
debata (57)

Dôvodom pre väzbu má byť možné pokračovanie v trestnej činnosti a možné ovplyvňovanie svedkov.

V piatok počas dňa Pčolinského právna zástupkyňa Eva Mišíková povedala, že očakáva návrh na väzbu pre svojho klienta.

VIDEO: Pčolinského advokátka: Očakávam väzbu pre môjho klienta.
Video

"Myslím si, že by to bolo nedôvodné, pretože tu absentuje dôvodné podozrenie, že tento skútok spáchal. Nevidím ani jeden dôvod väzby. Úteková väzba úplne odpadáva, rovnako ovplyvňovanie svedkov, keďže Kollár aj Beňa sú vo väzbe,“ tvrdila Mišíková.

Advokátka orgánom činným v tresnom konaní navyše vytkla aj obmedzenie práva na obhajobu. Jej klient sa podľa nej nemôže brániť, pretože by tak mohol porušiť povinnosť mlčanlivosti. Prezidentská kancelária potvrdila, že Pčolinský doteraz mlčanlivosti zbavený nebol.

„Prezidentka tak môže urobiť iba na žiadosť orgánov činných v trestnom konaní. Takúto žiadosť zatiaľ nedostala,“ potvrdil pre Pravdu Martin Strižinec, hovorca prezidentky Zuzany Čaputovej. Prokuratúra reagovala aj na Mišíkovej slová.

„V súvislosti s medializovanými správami týkajúcimi sa uplatňovania práv obvineného je nutné skonštatovať, že vo všeobecnosti platí, že obvinený má právo sa vyjadriť ku všetkým skutočnostiam, ktoré sa mu kladú za vinu a toto nie je obmedzené ani predmetom ochrany utajovaných skutočností,“ dodala Tökölyová.

Pčolinský je nominantom hnutia Sme rodina. Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) vníma zadržanie Pčolinského len ako snahu zbaviť ho funkcie v SIS. „Myslím si, že je to mocenský zápas a ja pevne verím, že Pčolinský bude zbavený mlčanlivosti, aby mohol vypovedať k tým veciam, ktoré sú mu kladené za vinu,“ uviedol Krajniak po piatkovom rokovaní vlády. V rovnakom duchu sa vyjadril aj predseda poslaneckého klubu Sme rodina a brat obvineného šéfa SIS Peter Pčolinský.

Prezidentka v piatok požiadala o zvolanie Výboru Bezpečnostnej rady SR pre koordináciu spravodajských služieb.

© Autorské práva vyhradené

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Pčolinský