Politológ: Čaputová pri demisii Krajčího povedala nahlas, čo si ľudia myslia

Keď prezidentka Zuzana Čaputová prevzala demisiu z rúk ministra zdravotníctva Marka Krajčího (OĽaNO), podľa politológa Michala Cirnera iba nahlas povedala to, čo si verejnosť myslí.

13.03.2021 09:35
debata (163)

VIDEO: Výmena na zdravotníctve. Demisia Krajčího a vymenovanie Hegera.

Video

„Premiér Matovič viackrát ukázal, že sa mu postoj prezidentky nepáči. Tá však hnutiu OĽaNO iba pripomenula sľuby, ktoré desať rokov hlásalo v opozícii, a s ktorými vyhralo aj parlamentné voľby – teda že bude protikorupčnou, transparentnou a odborne zdatnou alternatívou,“ pripomína politológ.

Prezidentka odmietla premiérove slová, že Krajčího odchod z funkcie je obeta. „Toto vyhlásenie premiéra negatívne vnímali koaliční partneri, ale aj verejnosť. Prezidentský palác na to teda musel reagovať, lebo sa to jednoducho nezhoduje s realitou,“ myslí si Cirner.

Demisia Krajčího, poverenie Hegera

Prezidentka Zuzana Čaputová prijala demisiu Mareka Krajčího a dočasne poverila vedením rezortu zdravotníctva Eduarda Hegera.

Fotogaléria
Demisia Mareka Krajčího a poverenie Eduarda...
Demisia Mareka Krajčího a poverenie Eduarda...
+7Demisia Mareka Krajčího a poverenie Eduarda...

Čaputová kritizovala premiéra vo chvíli, keď stál vedľa nej. A to muselo byť preňho podľa Cirnera veľmi nepríjemné.

„Podľa prieskumov je však najpopulárnejšou političkou. Matovič na prieskumoch verejnej mienky postavil celú svoju politickú kariéru. Keby mala nižšiu popularitu, aj Matovičove útoky by boli hrubšie,“ mieni. Nezhody medzi prezidentkou a premiérom podľa neho budú pokračovať.

„Myslím si, že ani slová, ktoré vyslovila pri odchode Krajčího, nezostanú bez povšimnutia. Prezidentka sa však pre Matoviča nikdy nestane hlavným nepriateľom, pretože chápe, že mu nemôže výrazným spôsobom skomplikovať vládnutie, keďže je to on, kto má výkonné právomoci,“ konštatuje Cirner.

VIDEO: Matovič sa poďakoval Krajčímu: Mafia si pripije.

Video
163 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Zuzana Čaputová #Marek Krajčí #koaličná kríza pre Sputnik