Valášek: Ministri si myslia, že sú najtalentovanejší a poslanci sa ulievajú

Tomáš Valášek vystúpil z poslaneckého klubu strany Za ľudí a koalície. Dôvodom bol spôsob dovozu vakcíny Sputnik V. Valášek sa však vzdal aj šéfovstva vo výbore pre európske záležitosti. Na sociálnej sieti zverejnil list, ktorý napísal predsedovi Národnej rady Borisovi Kollárovi (Sme rodina).

13.03.2021 12:15
Tomáš Valášek Foto: ,
Tomáš Valášek.
debata (39)

Je v ňom niekoľko postrehov, ktoré by mohli zmeniť vnímanie parlamentu. Tak u politikov, ako aj celej verejnosti. Národná rada nepatrí k najdôveryhod­nejším inštitúciám tejto krajiny. „Menej sa hovorí o dešpekte, s akým k nej pristupujú samotní politici,“ píše Valášek.

Medzi ministrami a ministerkami je podľa neho „úplne normálne“ utrúsiť, že najtalentovanejší sedia vo vláde a menej šikovní v parlamente. „Mnohí politici vnímajú pôsobenie v parlamente ako ‚ulievanie‘, lebo ‚ozajstná‘ práca sa robí vo vláde,“ konštatuje diplomat.

Nie celkom rozumie, prečo si tento dešpekt, ktorý má historické dôvody, priniesla do funkcie aj nová koalícia. Pripomína, že často vláda prerokuje návrh zákona ráno a popoludní už o ňom hovorí parlament. „Akoby úlohou parlamentu bolo pečiatkovať,“ podotýka Valášek.

A hneď aj uvádza príklad, keď bol predsedom parlamentného výboru: „Nebolo zriedkavé, že ministerstvá predložili výboru na schválenie národné stanoviská k európskym témam v deň, kedy rokovanie v Bruseli už skončilo.“

„Pán predseda, ako sa v demokracii konkrétni ľudia postavia k (ne)dodržiavaniu zákonov či ústavy je často dôležitejšie ako samotný text pravidiel. Ak odmietnu ohýbať pravidlá, vedia si vydobyť rešpekt. Ak si svoju prácu vykonávajú kvalitne a poctivo, vedia si rešpekt zaslúžiť, čo je ešte dôležitejšie,“ obrátil sa Valášek priamo na Kollára.

Pripomenul pritom, že práve dodržiavanie pravidiel a diskusiu niektorí vo vláde „vnímali ako spochybnenie ich osoby či práce“. Hoci parlamentný výbor dokázal nielen vypichnúť nedostatky, ale aj upozorniť na protirečenia v postoji rôznych rezortov k jednej téme.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Sme rodina #Tomáš Valášek #Za ľudí