Lipšicova špeciálna prokuratúra krotí politikov: Netlačte na úrady

Úrad špeciálnej prokuratúry krotí politikov a vyzýva ich, aby sa "zdržali verejných vyhlásení na adresu orgánov činných v trestnom konaní".

14.03.2021 08:30
debata (96)

V reakcii na sobotňajšie vyhlásenie Borisa Kollára a Milana Krajniaka z hnutia Sme rodina, ktorí sa zastali svojho nominanta – šéfa SIS Vladimíra Pčolinského, vyzýva politikov, aby zbytočne nevytávrali tlak na orgány činné v trestnom konaní.

„Tak ako v minulosti, tak aj teraz Úrad špeciálnej prokuratúry vyzýva verejne činné osoby, aby sa zdržali verejných vyjadrení na adresu orgánov činných v trestnom konaní bez znalosti spisu, relevantnej právnej úpravy a súdnej praxe,“ píše sa v oficiálnom stanovisku prokuratúry.

„Takéto vyjadrenia potom zbytočne vytvárajú tlak ako na orgány činné v trestnom konaní, tak aj na súd a pôsobia kontraproduktívne. Pokiaľ sa v tejto súvislosti spomína prípad ‚gorila‘, tak vôbec nejde o priliehavé prirovnanie, pričom práve aj v tejto kauze bol pri problematike mlčanlivosti zaznamenaný sporný postup SIS,“ dodáva prokuratúra.

VIDEO: Kollár a Krajniak o Pčolinskom. Nepáči sa im obvinenie, žiadajú rýchle vyšetrovanie.

Video

Kauzu Gorila spomenul Kollár v súvislosti so žiadosťou o zbavenie mlčanlivosti Pčolinského. S Krajniakom žiadajú, aby bol šéf tajných, ktorý je obvinený z korupcie a vyzradenia utajovanej skutočnosti, zbavený mlčanlivosti. Sú presvedčení, že potom by sa vedel efektívne obhájiť. Krajniak okrem toho poukazol na „časovú a logickú nezrovnalosť“ v tomto prípade.

Pčolinského polícia zadržala a obvinila vo štvrtok spolu s konkurzným právnikom Zoroslavom Kollárom. Proti obom vypovedá bývalý Pčolinského námestník Boris Beňa, ktorého zadržali vlani v rámcie akcie Judáš. Podľa Beňu mal Kollár podplatiť sumou 40-tisíc jeho i Pčolinského, aby si SIS nevšímala jeho aktivity.

V nedeľu o desiatej začína Špecializovaný trestný súd v Pezinku rozhodovať o väzbe pre Pčolinského.

© Autorské práva vyhradené

96 debata chyba
Viac na túto tému: #Špeciálna prokuratúra