Súd poslal Pčolinského do väzby. Vzdal sa aj funkcie riaditeľa SIS

Obvinený riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimír Pčolinský sa vzdal svojej funkcie. Uviedla to jeho advokátka Eva Mišíková po ukončení výsluchu na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku. Súd ho neskôr vzal do väzby. Pčolinský podal sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd.

14.03.2021 10:00 , aktualizované: 22:04
súd, Vladimír Pčolinský Foto: ,
Šéfa SIS privádzajú na súd v Pezinku, ktorý rozhoduje o jeho väzbe.
debata (434)

„Dôvodom väzby je obava z ovplyvňovania svedkov a pokračovania v trestnej činnosti, teda kolúzna a preventívna väzba. Súd zamietol žiadosť obvineného nahradenia väzby dohľadom probačného a mediačného úradníka. Rozhodnutie nie je právoplatné, nakoľko obvinený podal voči nemu sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR,“ uviedla hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková.

Obhajkyňa Mišíková uviedla, že akceptujú rozhodnutie súdu. Voči rozhodnutiu sa odvolali. Písomné zdôvodnenie odvolania pripraví až po doručení písomného zdôvodnenia rozhodnutia. Jej klienta eskortovali do ústavu v Leopoldove.

Pčolinský podľa slov Mišíkovej nebude vzhľadom na vzniknutú situáciu zastávať žiadne funkcie ako verejný činiteľ, žiadosť o vzdaní sa funkcie mal v nedeľu doručiť aj prezidentke a vláde Slovenskej republiky. Advokátka tiež uviedla, že jej klient žiadosť o uvoľnenie nepovažuje za priznanie viny.

Mišíková dodala, že ju Pčolinského rozhodnutie prekvapilo. Súd na jeho odstúpenie nebral ohľad.

VIDEO: Vladimíra Pčolinského privážajú na súd.

Video

„Predmetom dnešného konania boli prednesy jednak prokurátora, ktorý obhajoval svoj návrh a jednak prednes obhajoby v zastúpení klienta. Ja namietam oba dôvody väzby a namietam aj dôvodnosť vznesenia obvinenia, k čomu som uviedla konkrétne dôvody,“ dodala Mišíková na margo konania pred sudcom ŠTS.

Sudca rozhodoval o návrhu prokurátora viac ako šesť hodín. Samotné rozhodnutie o väzbe bolo známe až po 19.00 h.

Šéfa SIS privádzajú na súd v Pezinku, ktorý...
Šéfa SIS privádzajú na súd v Pezinku, ktorý...
+6Šéfa SIS privádzajú na súd v Pezinku, ktorý...

Advokátka zdôraznila, že vyšetrovateľ zakladá obvinenia len na výpovediach dvoch svedkov kajúcnikov, bývalého námestníka SIS Borisa Beňu a Ľudovíta Makóa. Žiadne iné dôkazy vyšetrovateľ v prípade údajnej korupcie Pčolinského podľa nej nepredložil.

Ku korupcii malo dôjsť v auguste minulého roka. Podnikateľ Zoroslav Kollár sa mal obrátiť na bývalého šéfa Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovíta Makóa. Ten sa zasa obrátil na námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu. A ten mal úplatok odovzdať Pčolinskému priamo v priestoroch ú­radu.

A za to mal Pčolinský zastaviť odposluchy a sledovanie Kollára. Úplatok 40-tisíc eur si mal riaditeľ SIS rozdeliť so svojím námestníkom.

VIDEO: Mišíková: Namietame väzbu, Pčolinský požiadal o uvoľnenie z funkcie.

Video

Obhajkyňa krátko pred vstupom do budovy ŠTS ráno zdôraznila, že vyšetrovateľ odmietol poskytnúť alebo uplatniť právo obhajoby na nazretie do spisu bez toho, že by to odôvodnil. Rovnako jej neboli predložené zápisnice svedkov, ktorých vo veci vypočuli a ktorí majú byť aktérmi tohto skutku. „Keď som požiadala aby mi boli predložené aspoň tieto zápisnice aby sme sa mohli aspoň pripraviť, tak mi to odmietli bezdôvodne,“ dodala Mišíková.

VIDEO: Pčolinského obhajkyňa Mišíková: Nemohli sme nazrieť do spisu.

Video

Prokurátor: Zbavovať mlčanlivosti nebolo potrebné

Pčolinského nebolo treba zbavovať mlčanlivosti, pretože zákon nepovažuje za utajovanú skutočnosť spáchanie trestnej činnosti verejným činiteľom. Po rozhodnutí Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) to povedal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Peter Kysel. Doplnil, že účelom výsluchu nebolo zisťovanie metód utajenia, ktorými SIS disponuje.

Pčolinského podľa Kysela opätovne poučili o rozsahu poskytovania informácií. „Bolo mu vysvetlené, že ako obvinený má právo poskytovať na svoju obranu všetky skutočnosti, aby sa mohol kvalifikovane brániť. Bolo mu takisto vysvetlené, že účelom výsluchu nie je zisťovanie žiadnych postupov, metód a spôsobov utajenia, ktorými disponuje SIS zo zákona,“ povedal prokurátor.

Všetky otázky podľa prokurátora smerovali k tomu, aby sa vyjadril k skutku a trestnej činnosti. „Po poučení a porade s obhajkyňou to akceptoval a vysvetlil svoj postoj k danej veci,“ uviedol s tým, že ho nebolo treba zbavovať mlčanlivosti.

Prokurátor nevedel posúdiť, či trestné oznámenie, ktoré mal Pčolinský podávať na policajnej inšpekcii vo februári, súvisí s týmto prípadom. „Ja ho momentálne nemám ako súčasť vyšetrovacieho spisu. Bolo predkladané až pri výsluchu obvineného,“ ozrejmil s tým, že sa to bude musieť preskúmať.

Nechcel sa vyjadrovať ani k sobotným výrokom predstaviteľov Sme rodina. Podľa svojich slov cíti tlak a vyšší záujem médií len v tom rozsahu, že ide o exponovanú osobu, ktorá je vo vysokej štátnej funkcii. „Nepociťujem žiadny tlak, čo sa týka vyšetrovania a čo sa týka úkonov trestného konania,“ doplnil Kysel.

Zasadne výbor na kontrolu činnosti SIS

V pondelok mimoriadne zasadne Osobitný kontrolný výbor Národnej rady (NR) SR na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS). Na výbore sa majú zaoberať prípadom zadržania a obvinenia riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského. SIS v stanovisku uviedla, že výboru chce predložiť všetky relevantné informácie o aktuálnej situácii. Služba je tiež pripravená poskytnúť súhlas na zbavenie mlčanlivosti Pčolinského. Členovia výboru sa majú zísť o 9.00 h.

SIS považuje za nevyhnutné poskytnúť aj verejnosti svoje stanovisko vo veci oslobodenia od povinnosti zachovávať mlčanlivosť o utajovaných skutočnostiach. SIS reaguje na medializáciu okolností spojených s oslobodzovaním od povinnosti mlčanlivosti riaditeľa SIS. Služba ubezpečila, že je pripravená okamžite poskytnúť prezidentke Zuzane Čaputovej, ako orgánu oprávnenému na rozhodovanie o jeho oslobodení, svoje súhlasné stanovisko.

Korupcia a vyzradenie utajovaných skutočností

Prokurátor ÚŠP podal návrh na vzatie do väzby obvineného riaditeľa SIS z dôvodu možného pokračovania v trestnej činnosti a z dôvodu možného ovplyvňovania svedkov. Prokurátorovi ÚŠP bol doručený podnet na podanie návrhu na vzatie do väzby od vyšetrovateľa v piatok.

Národná kriminálna agentúra zadržala riaditeľa Slovenskej informačnej služby Vladimíra Pčolinského vo štvrtok. Obvinený bol z prijímania úplatku a vyzradenia utajovaných skutočností. Prezidentka Zuzana Čaputová ho ešte v piatok dočasne pozbavila funkcie.

Vo funkcii je Vladimír Pčolinský od 15. apríla 2020. Vystriedal v nej nominanta SNS Antona Šafárika. Je bratom poslanca Petra Pčolinského a jeho manželkou je poslankyňa Adriana Pčolinská (obaja Sme rodina).

Napriek rodinným väzbám na poslancov Národnej rady sa Pčolinský v deň vymenovania ohradil voči rodinkárstvu, ale aj rôznym politickým vplyvom na spravodajskú službu. Opozícia v tejto súvislosti hovorila o bezpečnostnom riziku, keďže Pčolinský má blízko aj k predsedovi parlamentu Borisovi Kollárovi, v minulosti spájanému s organizovaným zločinom.

V minulosti Pčolinský pôsobil ako šéf kancelárie ministra vnútra Vladimíra Palka, neskôr aj Daniela Lipšica. Bol tiež predsedom Ústrednej volebnej komisie pre voľby do orgánov samosprávnych krajov. Celé jeho profesijné pôsobenie však známe nie je. Dlho sa hovorilo, že má blízko k tajným službám a osobám z tohto prostredia.

Slovenská informačná služba podľa zákona získava a vyhodnocuje informácie o činnostiach, ktoré ohrozujú naše ústavné a demokratické zriadenie, celistvosť či zvrchovanosť republiky a tiež získava a vyhodnocuje informácie o činnostiach, ktoré ohrozujú bezpečnosť a hospodárske záujmy krajiny. Doteraz mala SIS osem riaditeľov.

VIDEO: Kollár a Krajniak o Pčolinskom. Nepáči sa im obvinenie, žiadajú rýchle vyšetrovanie.

Video
434 debata chyba
Viac na túto tému: #SIS #ŠTS #Vladimír Pčolinský