SaS a Za ľudí hrozia rozpadom vlády, Čaputová si volá Matoviča

Strana SaS vyzýva premiéra Igora Matoviča (OĽANO) na odchod z funkcie. Na pondelkovej tlačovej konferencii to uviedol predseda strany a vicepremiér Richard Sulík, ktorý v prípade potreby ponúkne svoju funkciu ministra. Sulík nevylúčil odchod SaS z vlády, ak Matovič neodstúpi. Premiér sa má rozhodnúť do budúcej stredy. SaS naďalej odmieta predčasné voľby a na poste šéfa kabinetu by si vedela predstaviť ministra financií Eduarda Hegera (OĽANO).

15.03.2021 11:17 , aktualizované: 17:59
debata (1098)

VIDEO: Sulík vyzýva Matoviča, aby položil funkciu premiéra.

Video

Premiér Matovič podľa Sulíka nie je schopný manažovať vládu a nedodržiava dohody. „Nedá sa takto ďalej fungovať, pre zachovanie vlády na súčasnom pôdoryse je možný len odchod Matoviča. Vyzývame premiéra na odstúpenie. Ak neodíde, sme pripravení odísť z vlády,“ vyhlásil Sulík.

Matovič s bývalým ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím (OĽANO) podľa neho nezvládli boj s pandémiou, kritizuje chaos pri vládnutí. Podotkol, že premiér rozdeľuje spoločnosť a nedôveruje mu vysoké percento ľudí. Za najlepšie riešenie súčasnej situácie považuje Sulík, aby žiaden predseda koaličnej strany nebol súčasťou kabinetu. Sulík požiadal o stretnutie aj prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, s ktorou chce diskutovať o ďalšom postupe.

Čaputová si volá Matoviča

Zuzana Čaputová pozvala na utorok 16. marca na stretnutie premiéra Matoviča. Stretnutie bude mať neoficiálny pracovný charakter a uskutoční sa bez účasti médií. Informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

Mnohí budú podľa Sulíka prirovnávať rozhodnutie SaS k pádu vlády Ivety Radičovej. Vysvetľuje však, že prípadným odchodom SaS by vláda nepadla a strana je v súčasnosti zásadne proti predčasným voľbám. Koalícia by mala aj bez nej dostatok poslancov. Výsledkom rokovaní môže byť aj menšinová vláda. „V našich rukách nie sú všetky udalosti,“ podotkol Sulík s tým, že je veľa verzií toho, ako sa môžu rokovania skončiť. Deklaroval, že ak by sa do parlamentu dostal návrh na predčasné voľby, poslanci za SaS budú hlasovať proti.

Strana je tiež pripravená v rokovaniach robiť ústupky. Nijako nespochybňuje nárok OĽANO nominovať predsedu vlády a nespochybňuje ani výsledky volieb.

Sulík zdôraznil, že po roku potrebujú pokoj, stabilitu a konštruktívnu spoluprácu. „Je dôležité, aby mal premiér dôveru občanov a bol schopný dobrej spolupráce s prezidentkou, samosprávami aj koaličnými stranami, aby nerozoštvával spoločnosť, naopak, aby ju spájal,“ povedal Sulík.

Vládna kríza prepukla po nákupe vakcíny Sputnik V, napätie v koalícii je dlhodobo. Všetky strany sa zhodovali na tom, že nechcú predčasné voľby. SaS a Za ľudí volali po rekonštrukcii vlá­dy.

Sulík nepovedal, či sa núdzový stav predĺži, SaS čaká na odôvodnenie

Predseda SaS Richard Sulík nepovedal, či sa bude predlžovať núdzový stav. Ak návrh príde na stôl, SaS sa pri jeho podpore rozhodne na základe odôvodnenia. Vyplýva to z vyjadrení vicepremiéra Sulíka na pondelkovej tlačovej konferencii.

„Ak príde na stôl rozhodovanie o núdzovom stave, tak sa budeme pýtať na dôvody,“ povedal Sulík. Strana sa následne na základe dôvodov rozhodne, či jej poslanci podporia predĺženie núdzového stavu alebo nie. „Ak budú pádne, tak ho podporia. Ak nebudú dostatočné, núdzový stav nepodporia,“ poznamenal Sulík. Deklaroval, že ku každej jednej otázke bude SaS pristupovať vecne a zodpovedne.

Núdzový stav sa má skončiť v piatok 19. marca. Vláda môže opakovane predlžovať núdzový stav najviac o 40 dní. Schváliť to však musí takisto parlament, najneskôr do 20 dní odo dňa účinnosti jeho predĺženia. Má to byť „ústavná poistka“ v rámci deľby moci a systému bŕzd a protiváh v parlamentnej republike.

VIDEO: Remišová žiada odchod Matoviča a aj Sulíka

Koaličná strana Za ľudí žiada rovnako ako SaS odchod Matoviča. Ak z funkcie neodíde, strana nevylučuje možnosť vystúpenia z vlády. Ultimáta však dávať nechce. Predčasné voľby odmieta. Za ľudí chce, aby súčasná koalícia pokračovala. Verí, že sa štyri koaličné strany čo najrýchlejšie dohodnú. Vyhlásila to v pondelok vicepremiérka a predsedníčka koaličnej strany Za ľudí Veronika Remišová a jej stranícki kolegovia.

Remišová si myslí, že spor medzi Matovičom a Sulíkom by vyriešil odchod oboch aktérov. „Je čoraz zrejmejšie, že Sulík a Matovič nevedia riešiť konflikty normálnym spôsobom,“ povedala Remišová. Predčasné voľby strana Za ľudí považuje za najhoršiu možnosť, podľa nej návrat k moci Petra Pellegriniho (Hlas) a Roberta Fica (Smer) by bolo to najhoršie pre krajinu.

„Chceme koalíciu, kde sa dá normálne pracovať,“ povedala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). Zároveň oznámila, že odíde z vlády, ak Matovič zostane premiérom. Vicepremiérka Remišová je pripravená odstúpiť zo svojej funkcie, ak to pomôže vyriešiť súčasnú vládnu krízu a konflikt medzi premiérom Matovičom a vicepremiérom Sulíkom. Vyhlásila to s tým, že svojich postov sú ochotní sa vzdať aj ďalší predstavitelia Za ľudí.

Kolíková: Ak Matovič bude naďalej premiérom, odídem z vlády

„Kríza by sa mala vyriešiť čo najskôr,“ uviedla Remišová s tým, že riešenie situácie je v rukách premiéra. „Veríme, že Sulík aj Matovič zahodia svoje ego a urobia štátnické gesto,“ povedala Remišová. Juraj Šeliga doplnil, že premiér sa s predsedníctvom strany Za ľudí stretne v utorok. Remišová poznamenala, že strana je ochotná urobiť čokoľvek, čo by pomohlo vyriešiť konflikt. Zároveň uviedla, že v strane sú pripravení na všetky alternatívy, konkretizovať ich však nechcela. Za predčasné voľby hlasovať nebudú.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) odíde z vlády, ak Igor Matovič (OĽANO) ostane vo funkcii premiéra. Šéfka rezortu justície to vyhlásila v pondelok s tým, že už nedokáže ďalej fungovať v Matovičovej vlá­de.

Bihariová vyzýva premiéra, aby odstúpil z funkcie čo najskôr

Predsedníčka mimoparlamentnej strany Progresívne Slovensko (PS) Irena Bihariová vyzvala premiéra Matoviča, aby čo najskôr odstúpil z funkcie. Jeho ďalšie zotrvanie na poste predsedu vlády označila za neudržateľné. Uviedla to v pondelok po tom, ako podobnú výzvu premiérovi adresoval vicepremiér a šéf koaličnej SaS Richard Sulík. Ten mu dal však ultimátum do budúceho týždňa.

„Igor Matovič nie je schopný vládnuť a musí skončiť na pozícii predsedu vlády ešte dnes,“ vyhlásila Bihariová. Dodala, že vo výzve PS podporilo odchod Matoviča takmer 30-tisíc ľudí a o jeho nedôvere hovoria aj prieskumy. „Slovensko si už nezaslúži pokračovanie týchto nekonečných vládnych hádok, najmä v čase, keď sme uprostred pandemickej krízy a denne zomierajú desiatky ľudí,“ dodala.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Igor Matovič #koaličná kríza pre Sputnik