Aplikácia 'čakárne' na očkovanie sa má spustiť najneskôr do konca týždňa

Nový systém registrácie na očkovanie Čakáreň mal byť spustený v pondelok. V Čakárni sa mali registrovať všetci záujemci a spätne mali dostať informáciu, že je pre nich voľný termín. Systém, ktorý mal vyriešiť problémy súvisiace s prihlasovaním na vakcináciu, mešká. Možno bude prístupný do konca týždňa.

15.03.2021 16:06 , aktualizované: 18:15
očkovanie vakcinačné centrum nemocnica čakáreň Foto: ,
Očkovanie vo vakcinačnom centre v bratislavskom Ružinove.
debata (20)

Podľa nového generálneho riaditeľa Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Róberta Suju sľubovaná Čakáreň nefunguje, pretože sú aktuálne plné všetky dostupné očkovacie termíny. Tento čas chce preto NCZI využiť na to, aby pretestovalo funkčné vlastnosti a bezpečnosť, no najskôr by mala byť aplikácia dostupná pre verejnosť v stredu.

VIDEO: Ako bude fungovať Čakáreň na očkovanie?

Video

Ministerstvo zdravotníctva uplynulý víkend otvorilo kategóriu od 60 do 69 rokov. V praxi ide o viac ako pol milióna ľudí. Najprv skolabovala registrácia a záujemcovia sedeli za počítačom hodiny. Následne, keď sa im už podarilo zaregistrovať, tak viacerým ľuďom prišla cez víkend správa, že ich termín očkovania rušia.

Pôjde sa podľa veku

Cieľom Čakárne je zabrániť predbiehaniu sa záujemcov a „boju“ o očkovacie termíny. Nový formulár bude určený zatiaľ pre štyri skupiny stanovené vyhláškou ministerstva zdravotníctva, teda pre seniorov starších ako 60 rokov či špeciálne skupiny ľudí ako sú zdravotníci. „Po zaregistrovaní by sa mal záujemca svoj termín na očkovanie dozvedieť najneskôr dva dni pred vakcináciou. Termíny budú prideľované podľa kritérií, ktoré sú nastavené v súčasnosti,“ spresnil Ján Hargaš, poradca pre oblasť informatizácie ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie.

Systém pritom nevytvára poradovník náhradníkov. Zaregistrovať sa môžu len tí, pre ktorých je očkovanie otvorené. Takže napríklad človek, ktorý má 60. narodeniny 28. marca, sa môže prihlásiť najskôr práve 28. marca.

Záujemca o očkovanie si v novej aplikácii bude môcť vybrať preferované miesto na očkovanie. Tým sa podľa Hargaša zabráni tomu, aby ľudia za vakcínou cestovali. Systém by mal podľa neho zniesť registráciu 750-tisíc ľudí za hodinu, no ľudia si nebudú môcť vybrať vakcínu, ktorou budú zaočkovaní.

Princíp funkcie Čakáreň sa zdá byť jednoduchý: vytvorí sa zoznam žiadateľov o očkovanie, zoradený podľa veku, ktorý je priebežne aktualizovaný podľa toho, kto sa prihlási. Čakáreň bude potom postupne volať ľudí na očkovanie podľa aktuálnej vyhlášky.

Ostávajúci čakajúci sa nemusia druhýkrát prihlasovať, stále zostávajú v zozname čakateľov, ktorý sa ale opäť aktualizuje podľa veku prihlasujúcich sa. Takto sa bude postupovať až do chvíle, kým bude pretrvávať záujem o očkovanie.

Problém nastáva, ak záujemca nemá mobilný telefón, na ktorý má prísť potvrdenie a vakcinačný pin. NCZI radí, aby sa pacienti obrátili na svojich blízkych alebo priamo na obvodných lekárov. Ak by chceli ísť manželia spolu na očkovanie, systém im to zatiaľ nedovolí, no Suja sľubuje, že systém budú priebežne vylepšovať. Hargaš tvrdí, že nemajú žiaden plán B, no ak by nová Čakáreň predsa len spoľahlivo nefungovala, očkovacie centrá samy prevezmú úlohu objednávania pacientov. K dnešnému dňu je podľa ministerstva zdravotníctva zaočkovaných 417 395 ľudí, z toho 216 420 ľudí už dostalo aj druhú dávku.

Ako bude fungovať nová aplikácia

Zaregistrovanie do Čakárne na očkovanie pozostáva z viacerých krokov. V prvom rade si záujemca vyberie jednu z ponúknutých skupín, ktoré majú aktuálne nárok na vakcínu. Následne vyplní osobné údaje ako meno, priezvisko, rodné číslo, adresu či telefónne číslo. V druhom kroku si záujemca vyberie miesto očkovania, ktoré preferuje. „Nie je to viazané na miesto trvalého pobytu,“ dodala Barbora Mareková, riaditeľka sekcie produktového manažmentu NCZI. Vybrať si ich môže viac.

V treťom kroku aplikácia zobrazí voľné miesta na očkovanie. Ak také nebudú, záujemca sa zaregistruje ako čakateľ. „Systém každej registrácii pridelí PIN kód, ktorý príde ako SMS aj e-mail, a človek sa stáva čakateľom,“ opísala Mareková.

Čakateľ bude mať možnosť aj po registrácii zmeniť svoje údaje či registráciu úplne zrušiť. „Vybrané vakcinačné centrum vie zasa odložiť termín očkovania, keď sa na ňom nemôžete zúčastniť, napríklad keď ste chorý. Centru to treba oznámiť aspoň 24 hodín vopred,“ dodala Mareková.

Zlepšite komunikáciu

Pred vyše týždňom sa s ponukou pomoci pri vytvorení funkčnej registrácie ozvala aj spoločnosť Slovensko Digital. Štát však jej pomoc nevyužil. Ján Suchal zo Slovensko Digital upozorňuje, že je teraz nutná zásadná zmena procesu ako takého, nielen úprava registračného formulára. „Oceňujeme preto informáciu o tom, že ministerstvo zdravotníctva plánuje počas budúceho týždňa predstaviť nový systém registrácie na očkovanie,“ uviedol Suchal.

Odporúča jasne komunikovať zo strany ministerstva zdravotníctva, že ak sa prihlási staršia osoba neskôr, tak bude zaradená v zmysle očkovacej stratégie. Tiež je dôležité proaktívne oslovovanie a zaraďovanie starších obyvateľov aj cez iné kanály, ako je webová stránka. Suchal vidí aj rýchle riešenia, ako zlepšiť použiteľnosť súčasného systému, a to pomerne jednoduchými úpravami, napríklad ukladanie údajov v prehliadači či zverejňovanie termínov každý deň v rovnakom čase.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok.

Regionálne opatrenia platné od
20 debata chyba
Viac na túto tému: #aplikácia #očkovanie #koronavírus