Krajniak podáva demisiu. Za šéfa SIS ho Kollár nenominuje

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) podáva demisiu. Uviedol to v pondelok na mimoriadnom vyhlásení. Koaličné hnutie Sme rodina to už oznámilo aj prezidentke SR Zuzane Čaputovej. Vymenovanie nového ministra je podľa Krajniaka na hlave štátu.

15.03.2021 17:31 , aktualizované: 21:30
krajniak kollár Foto: ,
Milan Krajniak a predseda NR SR a Sme rodina Boris Kollár.
debata (399)

„Svoju demisiu vnímam ako krok k čo najskoršiemu ukončeniu koaličnej krízy,“ vyhlásil Krajniak na pondelkovom brífingu. Hlavu štátu požiadal o uvoľnenie z funkcie v čo najkratšom čase. Demisiu podľa vlastných slov Krajniak podáva preto, aby Sme rodina ukázala, že nemá žiadne personálne podmienky a je ochotná sa vzdať niečoho preto, aby koaličná kríza skončila.

„Urobili sme všetko preto, aby bola v stredu koaličná kríza ukončená. Odvtedy počúvame znovu dookola, kto má odstúpiť, či jeden, či dvaja alebo traja. Za chvíľu tu máme Veľkú noc a sme uprostred pandémie. Chceme, aby táto koaličná kríza konečne skončila,“ povedal Krajniak. Nechce, aby to vyzeralo tak, že hnutie z krízy ide „niečo vytĺkať“.

Video

Šéf parlamentu a predseda Sme rodina Boris Kollár poukázal na to, že „cirkus naďalej pokračuje a takto sa fungovať nedá“. Nemyslí si, že sa vo vláde niečo zmení, ak by zo svojich postov predseda vlády Igor Matovič (OĽANO) alebo minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) odišli. Konflikt by sa podľa Kollára preniesol do parlamentu a na koaličné rady. Predseda parlamentu zopakoval, že hnutie na svojich partnerov nemalo žiadne personálne požiadavky, chceli len splnenie piatich sociálnych opatrení, ktoré majú pomôcť ľuďom. Gestom odstúpenia Krajniaka hnutie nič nenaznačuje, podotkol Kollár.

Vráti sa do parlamentu

Krajniak sa po odchode z postu ministra vráti do Národnej rady (NR) SR ako poslanec. Potvrdila to Linda Tribusová zo Sme rodina. Hnutie zároveň podľa jej slov odmieta špekulácie, že by plánovalo Krajniaka nominovať za šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS).

„Pán Krajniak sa vracia na post poslanca, ktorého mandát získal vo voľbách 2020. Hnutie Sme rodina neplánuje pána Krajniaka nominovať za šéfa SIS, je to absurdné a odmietame akékoľvek špekulácie takéhoto ducha,“ uviedla.

Doležal: Atmosféra nebola najlepšia

Minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (Sme rodina) odmietol Krajniakove odstúpenia komentovať. Ako uviedol Ivan Rudolf, Doležalov poradca, „minister Doležal sa k politickým otázkam nikdy nevyjadruje".

Šéf rezortu dopravy po poslednom rokovaní vlády pripustil, že atmosféra počas rokovaní kabinetu nebola najlepšia a že vládna kríza brzdí prijímanie zákonov, ktoré majú vplyv na štátny rozpočet. Na piatkovom rokovaní kabinetu po výzve premiéra musel aj on stiahnuť návrh zákona, ktorého cieľom je pomôcť sektoru cestnej dopravy v tomto roku 100 miliónmi eur. Minister Doležal priznal, že sumu má odsúhlasiť ešte Koaličná rada. O pomoci subjektom pôsobiacim v cestnej nákladnej doprave, autobusovej doprave, ale aj taxislužbám či autoškolám by mala rokovať vláda v stredu.

SaS: Rekonštrukcia sa začala

Demisiou ministra Krajniaka vzniká viac otázok ako odpovedí. Vyhlásila to koaličná SaS s tým, že rekonštrukcia vlády sa začala. „My sme pripravení. Na rade je Igor Matovič,“ uviedla strana v stanovisku, ktoré poskytol hovorca Ondrej Šprlák.

Prekvapenie zo Sme rodina? Ale premyslené, hovorí politológ

Politológ Michal Cirner demisiu ministra Milana Krajniaka vníma ako taktický krok, ktorým sa hnutie Sme rodina zastalo premiéra Matoviča a zároveň takto môže prinútiť k demisii aj Sulíka s Remišovou.

„Je to nepochopiteľné a môžeme sa iba domnievať a špekulovať, keďže do zákulisia týchto politických hier nevidíme. Tento krok hnutia Sme rodina môže navonok pôsobiť ako nelogický a nezmyselný, o situácii určite rokovali a dôkladne sa rozhodovali o svojej politickej stratégii a taktike. Je to politický zápas a boj a v istom zmysle aj politická pasca. Môže to byť aj výzva pre dve menšie koaličné strany s personálnymi požiadavkami, že sú tiež schopní odstúpiť a dosiahnu takto odstúpenie a odchod Veroniky Remišovej a Richarda Sulíka. Možno je to výzva pre nich, aby aj oni podávali demisie,“ zhodnotil Cirner.

Hnutie Borisa Kollára sa takto podľa neho postavilo na stranu premiéra. „Stále prízvukujú, že nemajú žiadne personálne požiadavky, a teda nechcú odchod premiéra, ale pomoc gastrosektoru a cestovnému ruchu. Uvidíme, ako sa to bude celé ďalej vyvíjať, ale zatiaľ môžeme povedať, že kryjú Igorovi Matovičovi chrbát,“ myslí si politológ.

Zároveň nevylúčil, že Krajniak sa takto mohol uvoľniť pre inú pozíciu. „Krajniak je človek politický, takže sa bude chcieť určite aj naďalej angažovať v politickom živote. Možno sa vráti do vlády, na iný, ale možno aj na ten istý post. Pokiaľ bude Sme rodina súčasťou vládnej koalície, Milan Krajniak bude mať vo verejnej správe veľmi dôležité miesto. Z jeho minulosti vieme, že sa venoval napríklad aj bezpečnostným otázkam,“ dodal Cirner.

Kríza vyvrcholila Sputnikom

Vládna kríza prepukla po nákupe vakcíny Sputnik V, napätie v koalícii je dlhodobo. Prispievajú k nemu najmä konflikty medzi Matovičom a šéfom SaS Sulíkom. Všetky štyri vládne strany sa zhodovali, že nechcú predčasné voľby. SaS a Za ľudí volali po rekonštrukcii vlády, žiadali odchod ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO) aj premiéra Matoviča. Krajčí už demisiu podal.

Počas víkendu sa spomínala aj možnosť predčasných volieb. Najsilnejšie vládne hnutie OĽANO predčasné voľby odmietlo, rokovania podľa neho pokračujú, no rozpory sa zatiaľ odstrániť nepodarilo.

SaS a Za ľudí v pondelok oznámili, že žiadajú demisiu premiéra. SaS povedala, že ak Matovič neodstúpi, strana odíde z vlády. Za ľudí pripúšťa rovnaký scenár. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) jasne vyhlásila, že pod Matovičovým vedením už vo vláde nezostane, nevie tam presadzovať reformy.

399 debata chyba
Viac na túto tému: #Sme rodina #Milan Krajniak #koaličná kríza pre Sputnik