Poslanci OĽANO stoja za Matovičom: Sebareflexiou bola Krajčího demisia

Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) stojí za premiérom a lídrom hnutia Igorom Matovičom. Po rokovaní poslaneckého klubu OĽaNO to médiám povedal poslanec Ján Herák.

15.03.2021 18:52
matovič krajčí Foto: ,
Premiér Igor Matovič a Marek Krajčí.
debata (211)

Dodal, že na odstúpenie predsedu vlády nevidí dôvod. Za prejav sebareflexie hnutia považuje demisiu Mareka Krajčího na funkciu ministra zdravotníctva.

Hnutie OĽANO tak reagovalo na výzvu šéfa SaS a vicepremiéra Richarda Sulíka na odchod premiéra Igora Matoviča (OĽANO) z funkcie. „Okrem hnutia Sme rodina sa k sebareflexii zatiaľ nepridala žiadna ďalšia koaličná strana. Naše hnutie opakovane deklaruje, že je proti predčasným voľbám,“ uviedol hovorca hnutia Matúš Bystriansky.

Matovičova vláda je v kríze, ktorá prepukla po nákupe vakcíny Sputnik V, napätie v koalícii je dlhodobo. Prispievajú k nemu najmä konflikty medzi premiérom Matovičom a vicepremiérom Sulíkom. Všetky štyri vládne strany sa zhodovali, že nechcú predčasné voľby. SaS a Za ľudí volali po rekonštrukcii vlády, žiadali odchod ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO) aj premiéra Matoviča. Krajčí už demisiu podal.

VIDEO: Sulík žiada Matoviča, aby odišiel z postu premiéra
Video

Počas víkendu sa spomínala aj možnosť predčasných volieb, výzvy na odchod Matoviča a Sulíka či na ich zmierenie. SaS a Za ľudí v pondelok oznámili, že žiadajú demisiu premiéra. SaS povedala, že ak Matovič neodstúpi, strana odíde z vlády. Za ľudí pripúšťa rovnaký scenár. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) jasne vyhlásila, že pod Matovičovým vedením už vo vláde nezostane, nevie tam presadzovať reformy. Hnutie Sme rodina nazvalo dianie v koalícii cirkusom, minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) podal demisiu. Hovorí o geste pre čo najskoršie ukončenie krízy.

211 debata chyba
Viac na túto tému: #koaličná kríza pre Sputnik