Vzdalo sa Slovensko miliónov dávok Pfizeru v prospech Sputnika?

Slovensko podľa HNonline mohlo mať tri milióny vakcín od Pfizeru, ale ponuku nevyužilo. Na otázku, prečo sa tak štát rozhodol, hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová neodpovedala.

15.03.2021 20:59
Marek Krajčí Foto:
Marek Krajčí bol na košickom letisku pri prílete prvej várky ruskej vakcíny Sputnik V.
debata (213)

O tom, že sa Slovensko vzdalo týchto vakcín, informoval v pondelok spravodajský portál HNonline.

Eliášová za ministerstvo však ubezpečila, že v rámci druhého kontraktu má Slovensko potvrdených dodatočných 3,4 milióna vakcín od spoločností Pfizer/BioNTech, ktoré majú prísť od apríla do decembra tohto roka. „Tieto vakcíny sú nad rámec pôvodného kontraktu 2,4 milióna očkovacích dávok,“ uviedla Eliášová pre agentúru SITA.

Len štvrtina z extra balíka

Ešte v decembri Slovensko pri ponuke od Pfizeru objednalo všetky ponúknuté dávky v objeme 2,4 milióna. Keď Európska únia rokovala o ďalších 200 mil. dávkach, z ktorých si Slovensko opäť mohlo uplatniť ďalších 2,4 milióna, však padlo rozhodnutie o krátení amerického Pfizeru, napísal portál HNonline.

Stalo sa tak približne v čase, keď krajina pripustila nákup neregistrovanej ruskej vakcíny Sputnik V. Pfizer Slovensko pre HN potvrdil, že Slovensko si z druhého balíka uplatnilo len 600-tisíc dávok, teda štvrtinu. „Keďže z nasledujúcich dodávok už Slovensko neobjednalo plné množstvá, je predpoklad, že dodávky do SR budú voči iných krajinám EU významne nižšie. V zásade však platí, že pri využití plných kapacít dodávky vakcíny Comirnaty môžu byť pre krajiny v druhom štvrťroku tohto roka až strojnásobené voči prvému kvartálu,“ uviedol Miroslav Lednár z Pfizeru.

Odporúčanie konzília

V tomto prípade sa tak Slovensko vzdalo nároku na 1,8 milióna dávok. Zároveň si Slovensko neuplatnilo žiaden podiel z opcie a vzdalo sa tak 1,2 miliónového kontraktu. Spolu sa tak Slovensko zatiaľ vzdalo od Pfizeru dodávok v objeme 3 miliónov. Exminister zdravotníctva Marek Krajčí k objednávke 600-tisíc vakcín z 2,4 milióna možných pre HN povedal, že „toto množstvo odporučilo Konzílium odborníkov“. Zároveň naznačil, že pôvodné dodávky sa urýchlia a navýšia. „Množstvo vakcín od Pfizer/BioNTech na druhý kvartál však bolo vďaka ústretovosti navýšené na maximálne možný odber,“ uviedol. V súvislosti so Sputnikom odkázal, že o ruskej vakcíne „sa začalo uvažovať vo februári, vzhľadom na vážnu epidemickú situáciu v krajine, keď začali vážne vypadávať zakontrahované vakcíny cez VO EK,“ dodal.

213 debata chyba
Viac na túto tému: #Pfizer #koronavírus