SIS: Činnosť služby je zabezpečená v plnom rozsahu

Slovenská informačná služba (SIS) si aj po zadržaní, obvinení a neprávoplatnom väzobnom stíhaní svojho riaditeľa Vladimíra Pčolinského plní svoje povinnosti. Činnosť služby je zabezpečená v plnom rozsahu jej zákonom ustanovených úloh. Uvádza sa v stanovisku SIS zverejnenom v utorok na jej webovej stránke.

16.03.2021 12:17 , aktualizované: 12:48
debata (10)

„SIS si aj naďalej plní svoje povinnosti, ktoré jej ako štátnemu orgánu SR vyplývajú z ustanovení všeobecne záväzných právnych predpisov, ako aj záväzky vyplývajúce zo spolupráce so zahraničnými partnerskými spravodajskými službami. Riadenie SIS je zabezpečené v súlade so štatútom SIS, schváleným vládou SR, internými organizačnými predpismi a povereniami na zastupovanie riaditeľa SIS,“ uvádza sa v stanovisku.

To je pritom realizované námestníkmi SIS v rozsahu ich riadiacich kompetencií. „Uvedené skutočnosti boli zo strany SIS prezentované 15. marca aj Osobitnému kontrolnému výboru Národnej rady SR na kontrolu činností SIS,“ uvádza sa v stanovisku.

Predseda Osobitného kontrolného výboru Národnej rady SR na kontrolu činnosti SIS Marián Saloň (Smer) v pondelok po mimoriadnom rokovaní výboru priblížil, že námestníci majú z titulu svojich poverení kompetencie nastavené tak, že v plnom rozsahu dokážu zabezpečiť chod služby, čo sa týka pôsobenia doma alebo v zahraničí.

Pčolinského zadržali príslušníci NAKA 11. marca v skorých ranných hodinách. Obvinili ho, že on a bývalý námestník SIS Boris B. mali prijať úplatok od podnikateľa a konkurzného právnika Zoroslava K. vo výške 40-tisíc eur. Úplatok mal byť za to, aby SIS nesledovala Zoroslava Kollára. Skutok sa mal stať v auguste minulého roka.

Grendel odmieta úvahy o tom, že by sa mal stať novým riaditeľom SIS

Podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽANO) odmieta úvahy o tom, že by sa mal stať novým riaditeľom Slovenskej informačnej služby (SIS). „Moje meno určite nie je v hre,“ odpovedal v utorok na novinársku otázku.

Nepotvrdili sa ani špekulácie o možnej nominácii odchádzajúceho ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) na šéfa SIS. Hnutie Sme rodina ich v pondelok (15. 3.) odmietlo a označilo za absurdné.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #SIS #Vladimír Pčolinský