Zasadal výbor k únosu Vietnamca, Krúpa i Grendel majú naďalej otázniky

Generálny prokurátor Maroš Žilinka vysvetľoval na utorkovom mimoriadnom zasadnutí Výboru Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť postup vyšetrovania vo veci únosu vietnamského občana. Výbor sa uskutočnil neverejne.

16.03.2021 13:09
výbor obrana bezpečnosť NR Foto: ,
Členovia Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť počas rokovania 16. marca 2021 v Bratislave.
debata (23)

Predseda výboru Juraj Krúpa i podpredseda parlamentu Gábor Grendel (obaja OĽANO) skonštatovali, že napriek Žilinkovej snahe objasniť všetky okolnosti zostali pre nich v prípade aj naďalej otázniky.

Krúpa priblížil, že generálny prokurátor sa snažil zodpovedať otázky napríklad o lete, potenciálnom pobyte unesenej osoby na Slovensku, stretnutí s vtedajším ministrom vnútra a vietnamskej delegácie. Vznikli však podľa neho ďalšie otázniky, ktoré Žilinka zobral na vedomie. „Ubezpečil nás, že k týmto sa ešte vráti a bude sa im venovať. Osobne si myslím, že spôsob, akým prebieha vyšetrovanie, je miestami trochu zvláštny,“ uviedol Krúpa.

Grendel nazval únos Vietnamca „dokonalým zločinom“. Poukázal na to, že žiadna z krajín nedokáže odpovedať na otázku, ako sa dostal Vietnamec z Nemecka do svojej krajiny. „Moje pochybnosti ani tento výbor nevyvrátil,“ komentoval Grendel s tým, že najslabším miestom príbehu preňho zostáva pokus o oklamanie Poľska v súvislosti s tým, že na palube slovenského vládneho špeciálu sa má nachádzať minister vnútra SR. „Je pre mňa trochu nepochopiteľné, že naše orgány činné v trestnom konaní tento pokus nevidia,“ dodal.

Poslanec Marián Saloň (Smer) po výbore skonštatoval, že podľa prezentovaných informácií sa potvrdilo, že žiadny občan SR sa nepodieľal na tomto prípade a nepotvrdila sa prítomnosť vietnamského občana na území SR. „V tejto časti, ktorá bola najviac spochybňovaná, je to uzavreté, pretože je ešte jedna časť vyšetrovania, ktorá stále beží,“ poznamenal.

K únosu vietnamského podnikateľa a funkcionára tamojšej komunistickej strany Trinh Xuan Thanha z Berlína do Vietnamu malo dôjsť v júli 2017. Vietnamec bol v Nemecku v azylovom konaní, bol tak oficiálne chránený nemeckými úradmi. Nemecko sa v tejto súvislosti zaoberalo možnou slovenskou stopou v únose s možným zneužitím slovenského vládneho špeciálu.

Generálna prokuratúra (GP) SR po preskúmaní potvrdila záver uznesenia vyšetrovateľa Sekcie kontroly a inšpekčnej služby (SKIS) z roku 2018, ktorým bola odmietnutá časť trestných oznámení podávateľov vo veci podozrenia z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa. GP skonštatovala, že žiadna relevantná skutočnosť neodôvodňuje vedomú participáciu občanov SR na únose vietnamského občana. K závere o vedomej participácii občanov SR na únose na základe vykonaného dokazovania nedospeli podľa GP ani nemecké súdy, ktoré právoplatne rozhodli o odsúdení jedného obžalovaného vietnamského občana. V prípade naďalej pokračuje trestné stíhanie vo veci prečinu obmedzovania osobnej slobody.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #kauza únosu Vietnamca