Povinnosť sčítať sa si splnilo takmer už 70 percent obyvateľov SR

Zákonnú povinnosť sčítať sa elektronicky si splnilo už 67 percent obyvateľov Slovenska, čo predstavuje takmer 3 770 000 sčítaných. Najlepšie je na tom Žilinský (72 percent sčítaných obyvateľov) a najhoršie Košický kraj (takmer 60 percent sčítaných obyvateľov). O priebežných dátach sčítania informovala hovorkyňa Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 Jasmína Stauder.

16.03.2021 13:27
debata (24)

„V úvode sčítania sme viackrát komunikovali, že podľa prieskumov Štatistického úradu SR je približne 70 percent obyvateľov schopných sčítať sa sami elektronicky. Veľmi ma teší, že tento cieľ už teraz napĺňame a príprava metodiky sčítania bola správna,“ uviedla generálna riaditeľka sekcie sociálnych štatistík a demografie Ľudmila Ivančíková.

V rámci krajov je na druhom mieste Trenčiansky kraj, ktorý dosiahol zatiaľ 70,5 percenta sčítaných. Nasledujú Trnavský kraj (69,7 percenta), Bratislavský (69 percent) a Nitriansky (67,8 percent). Vyše 64 percent sčítaných obyvateľov zhodne dosahujú Banskobystrický a Prešovský kraj.

Ivančíková zároveň zdôraznila, že sčítať sa elektronicky je povinný každý, kto sa sčítať dokáže, nie je digitálne vylúčený, a asistované sčítanie je skutočne určené len pre veľmi úzku skupinu obyvateľov. „Nie je náhradou elektronického. Preto neváhajte a využite ešte dva týždne elektronického sčítania a splňte si svoju povinnosť,“ dodala.

Elektronické sčítanie, keď obyvateľ vypĺňa formulár sám, sa začalo 15. februára a potrvá do 31. marca. Asistované sčítanie bude od apríla do konca októbra. Všetko potrebné nájdu občania na webe www.scitanie.sk.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #sčítanie obyvateľov 2021