Čaputová vyzvala Matoviča, aby čo najskôr ukončil koaličnú krízu

Prezidentka Zuzana Čaputová požiadala premiéra Igora Matoviča (OĽaNO), aby čo najskôr ukončil koaličnú aj vládnu krízu. Urobila tak na ich utorkovom stretnutí.

16.03.2021 14:15 , aktualizované: 19:05
Zuzana Čaputová Foto: ,
Zuzana Čaputová
debata (558)

Podľa prezidentky Slovensko potrebuje v čase krízy plne funkčnú a výkonnú vládu. Vládna kríza je podľa nej o to závažnejšia, že sa deje v súbehu s krízou pandemickou. Ľudia čelia každý deň úmrtiam svojich blízkych, ekonomickým dopadom, neistote a nárastu chudoby. Hlava štátu sa v utorok stretla aj s ministrami za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Richardom Sulíkom a Branislavom Gröhlingom.

Prezidentka Čaputová o vládnej kríze: Treba ukončiť agóniu a konať
Video

Čaputová podotkla, že v posledných týždňoch absolvovala množstvo rokovaní s koaličnými lídrami a niektorými ministrami. „Poznám ich stanoviská a oni poznajú to moje,” doplnila. Zdôraznila, že situácia dospela do krajnosti, keď dve strany vyzvali na odchod predsedu vlády a hroziacu menšinovú vládu odmieta hnutie Sme rodina. Matoviča si dnes pozvala preto, aby si od neho vypočula, ako sa chce postaviť k riešeniu tejto kritickej situácie. „Nateraz pre mňa nemal konkrétnu odpoveď,” dodala prezidentka.

Vládna kríza trvá už dva a pol týždňa a podľa jej slov Slovensko potrebuje okamžité zmeny v riadení pandémie, v komunikácii, ale aj „okamžité zmeny v ešte intenzívnejšej pomoci ľuďom, lebo chudoba a život v strachu začína byť novou epidémiou”. Poukázala aj na nutné zmeny vo vakcinácii, „ktorá nebude nedôstojným zápasom o život”.

Matovič odišiel bez slova

Premiér sa pre médiá nevyjadril ani pred a ani po rokovaní s prezidentkou a palác opustil bez záberov kamier.

Po Matovičovi sa prezidentka stretla aj s ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom a ministrom školstva Branislavom Gröhlingom. Sulík po stretnutí s hlavou štátu uviedol, že prezidentku informoval o prípadnom procese odchodu SaS z vlády a koalície. „Chceme, aby prezidentka vedela, čo ju prípadne čaká,“ uviedol šéf SaS a zopakoval, že, ak premiér Matovič do stredy 24. marca neodstúpi zo svojej funkcie, SaS stiahne svojich troch z vlády a strana odíde aj z koalície.

„Teraz je na ňom, či odstúpi, alebo bude hľadať krkolomné konštrukcie,“ povedal s odkazom na Matoviča Sulík. „Je teraz na ťahu má sa vyjadriť, či sa rozhodol odstúpiť, aby sa mohlo pokračovať v zmysluplnej vláde. Ak sa svojho postu nevzdá, koaličná SaS vystúpi z vlády,“ uviedol.

Sulík takisto uviedol, že strana je v požiadavke na odchod Matoviča jednotná. „Spolu s Igorom Matovičom už vo vláde nebudeme. Stávame sa takto spoluzodpovední za katastrofálne vedenie vlády,“ doplnil šéf SaS.

Kríza vyvrcholila Sputnikom

Vládna kríza prepukla po nákupe vakcíny Sputnik V, napätie v koalícii je dlhodobo. Prispievajú k nemu najmä konflikty medzi Matovičom a šéfom SaS Richardom Sulíkom. Všetky štyri vládne strany sa zhodovali, že nechcú predčasné voľby. SaS a Za ľudí volali po rekonštrukcii vlády, žiadali odchod ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO) aj premiéra Matoviča. Krajčí už demisiu podal.

VIDEO: Stretnutie predsedu vlády Igora Matoviča a prezidentky Zuzany Čaputovej
Video

Počas víkendu sa spomínala aj možnosť predčasných volieb. Najsilnejšie vládne hnutie OĽANO predčasné voľby odmietlo, rokovania podľa neho pokračujú, no rozpory sa zatiaľ odstrániť nepodarilo.

SaS a Za ľudí v pondelok oznámili, že žiadajú demisiu premiéra. SaS povedala, že ak Matovič neodstúpi, strana odíde z vlády. Za ľudí pripúšťa rovnaký scenár. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) jasne vyhlásila, že pod Matovičovým vedením už vo vláde nezostane, nevie tam presadzovať reformy. Hnutie Sme rodina nazvalo dianie v koalícii cirkusom, minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) v pondelok oznámil svoju demisiu. Hovorí o geste pre čo najskoršie ukončenie krízy.

558 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Zuzana Čaputová #koaličná kríza pre Sputnik